Načrtovanje velike ture za leto 2009.

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
BojanR
Začetnik
Reactions:
Kraj: Dolgi vrh

Načrtovanje velike ture za leto 2009.

Odgovor Napisal/-a BojanR » 13 Avg 2008, 13:56

Če govorimo o izkušnje skozi uporabo lastnega ATV-je potem sem jaz sigurno začetnik, saj sem šele pred kratkim postal lastnik Outlanderja 400 MAX. Kilometre, ki sem jih nabiral v preteklih letih, pa lahko pripišem samo dopustu na katerih sem si sposojal ATV-ja, pri čemer nama je bil ta način prevažanja, skupaj z ženo, v posebno zadovoljstvo, še posebej, ker uživava v potovanjih. Sedaj ko pa imam svoj ATV, pa so apetiti po potovanjih še bolj narastli, tako imam v planu prihodnje leto kakšno daljšo furo (recimo kot Rogi z ženo po Balkanu - vsaka mu čast in čestitke). No in tukaj nastopite Vi z vašimi predlogi in nasveti. Verjamem da so štirikolesniki bolj namenjeni neurejenim podlagam kot urejenim (beri asfaltu), pa vendar če hočeš delati touro dolgo 2000km ali več te čaka v večini asfalt.
Kakšno je vaše mnenje o potovanju te vrste?
Kako si najbolj optimalno pripravit ATV za takšno pot?
Kako ga pripravit do tega, da bo čim manj plesal po cesti sem ter tja, oz. da bo čim bolj "udoben" za vožnjo?
Je za to potrebno namestit distančnike na kolesa, da znižaš težišče...?
V katere gume ga obut?
Kakšne rezervne dele vzeti s sabo?
Ali je za to potreben kakšen poseg v štirikolestnik?
Kakšni bi bili vaši nasveti za tako dolgo pot tako glede opreme, dodatne opreme kakor tudi preureditve štirikolesnika?
Morda kakšen nasvet glede načrtovanja poti?
Skratka vprašanj je še več, če pa se bo ta tema razširila bom postavil še sigurna katerega.
Za razmišljanja, odgovore in nasvete se vam že v naprej zahvaljujem.

p.s.Zaenkrat sta dve opciji: Italija - Grčija z otoki in nazaj ali Italija - Južna Francija - Švica - Avstrija in nazaj. Potovanje bi naj trajalo 2-3 tedne. Potujeva skupaj z ženo.

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Plave - Posočje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 13 Avg 2008, 15:28

Kar pogumno. Ker imaš enak stroj kot jaz, mislim, da večjih posegov ni potrebno. Edino menjava terenskih pnevmatik za cestne. Pred načrtovano turo pa podroben pregled vozila.

Tudi sam že razmišljam o 2009, vendar pa bom šel definitivno na Balkan. Za nas še vedno najbližja eksotika. Zelo me mika Albanija pa tudi Grčija.

Če boš pa kaj hodil po Posočju se javi, pa lahko kaj predebatiramo, pa tudi drugače sem na voljo. L. P.

BojanR
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a BojanR » 13 Avg 2008, 15:54

Rogi, hvala za vspodbudne besede. Če dovoliš bi ti postavil nekaj vprašanj, ker mislim, da bi s svojimi izkušnjami iz avanture, lahko marskimomu olajšaš pot pri iskanju odgovorov.
Kako si se ti kaj ukvarjal s poplesovanjem levo in desno, glede na to da najverjetneje asfaltne ceste niso kaj prida?
Koliko je kaj bila tvoja potovalna hitrost?
Kakšen so kaj ostali udeleženci v prometu gledali na vaju?
Ali sta potovala tudi po avtocesti?(Benetke)
Koliko sta največ prepotovala dnevno?
Kako se je kaj obnašal štirikolestnik skozi potovanje?
Rogi, hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
dukimen
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a dukimen » 13 Avg 2008, 17:08

za prvo opcijo, ki si si jo zamislil vem, da so nekateri že ubrali to pot in lahko verjetno kaj rečejo o tem
druga opcija je zelo podobna tisti, ki jo jaz planiram (2009 ali 2010). priporočam vožnjo čez st.gothard (sem šel dvakrat z avtodomom, sicer skozi stari tunel, morda obstoja varianta brez tunelov) dolino vulkanov (Le Puy En Velay), od tam se lahko spustita proti azurni obali, ogled Le Verdon kanjona je nujen, da o provansi, skozi katero se bosta vozila sploh ne govorim (julija je lavanda v cvetju), potem pa morda ob obali nazaj. ta bi bila okoli 2000+ km.
če res rada potujeta (in ne samo poležavata :lol: ) lahko pot (vsaj) podvojiš in se iz doline vulkanov napotita malo na severozahod in obiščeta par gradov v dolini loire, se spustita do poitiersa in si ogledata futuroscop ter udarita proti jugu ter splezata čez pireneje preko andorre v španijo (te hribi so impozantni, žal sem jih prevozil ponoči in grem še enkrat tja podnevi ;) ), nato do costa brave in ob obali ali pa malo bolj celinsko skozi francijo in italijo domov. 4500+ km.
če ne bosta šotorila poglej "formule1" ali "etap" hotele, užitna in zelo ugodna cenovna varianta.
če gresta v te konce potem so "normalni" artikli lahko dosegljivi (sicer imaš vedno s seboj kakšnih 10l bencina, kakšen l olja, žarnice, kos žice za auspuh privezat, macgyver lepilni trak, nekaj priročnega orodja, komplet za flikanje gum...)
mehanika ali vulkanizerja z orodjem je lahko najti, s seboj bi nesel bistvene dele, npr. jermen, ??colske can-am dele, ?kaj od elektrike, kar je ključno za to, da motor živi
glede mojih dosedanjih izkušenj (letos 4000km, najdaljša enodnevna 300+ km) predlagam cestne gume in eventuelno dodatne luči spredaj (ne vem, kakšne luči ima outlander), ker bo verjetno kar nekaj vožnje ponoči po lokalnih cestah. ker peljeta večinoma cestno varianto bodo tudi hitrosti dokaj visoke in razdalje včasih nekaj 100km v eni rundi, bi morda prišlo prav zaščitno steklo spredaj.... glede na to, da bosta polno naložena tudi spredaj lahko s primernim nalaganjem eliminirata oz.zmanjšata veter v prsa.
vsa ostala priprava ni toliko vezana na tip prevoznega sredstva (zavarovanje tujina, potovalni čeki, AMZS prevoz okvarjenega vozila, itd)

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 13 Avg 2008, 20:29

Zdravo tudi mene zanima ta tema saj tudi z našo planirava podobno potovanje 2009 nekam na balkan še najbolj verjetno v Grčijo. Verjetno je osnova , da poznaš svoj motor kakšne muhe ima. Ker je prostor za prtljago omejen je potrebno imeti z sabo samo najnujneše stvari. Sam sem imel težave z svečko na klubski turi v Opatijo samo zato, ker sem bil malomaren in nisem zamenjal svećke pravočasno. Svečko sem imel z sabo samo kaj mi to pomaga ko pa nisem imel ključa za njo. Predvsem za tako turo ti povem , da mora biti motor brezhiben skrite napake pa se lahko pokažejo šele po nekaj tisoč prevoženih kilometrih. Glede opreme je pa tako pripravljen moraš biti za grdo vreme v lepem vremenu je takoj vse dobro. Verjemi mi na besedo,ker imam izkušnje z tem .Vse ostalo je pa stvar informacij, ki jih delijo z tabo drugi, ki so že opravili take in podobne poti.

l.p.civava

BojanR
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a BojanR » 13 Avg 2008, 21:48

Očitno izgleda, da se bo tema resnično razživela, očitno vas je kar nekaj, ki ste že potovali na daljše relacije ter ostali, ki to šele nameravamo. Koristne informacije se tudi počasi zbirajo in samo želim si lahko, da bi jih bilo čim več. Mogoče bi bilo dobro, če bi naredili spisek linkov za posamezne elemente potovanja. In to poglavje linkov opreme (kovčkov, torb,,,), poglavje linkov nastanitev (predvsem poceni varijnte), zanimivi bi bili tudi linki turističnih znamenitosti, trajektov, navigacijske opreme, zavarovanja...skratka vsega tistega kar je pri pripravi za potovanje še kako koristno.

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Plave - Posočje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 13 Avg 2008, 22:43

Pozdravljen BojanR
Ti bom skušal kar odgovoriti na zastavljena vprašanja.
Kar se tiče poplesavanja, je tako, da se tega navadiš, še bolj te potegne s cestnimi gumami, pa tudi precej težja vožnja je z njimi, vendar kot sam praviš, je večino poti po asfaltu, tako, da so obvezne. Obvezno pa jih moraš uravnotežit - centrirat. Moja potovalna hitrost je bila zelo različna, so bile etape ko je bila manj kot 30, pa tudi okoli 70 - 80. Vse zavisi kje se voziš. V Grčiji, kjer sva jo ubirala po makedamu preko prelazov, lahko bi rekel kolovozih in to zelo strmih je padla hitrost tudi na samonekaj kilometrov, naprimer po Makedoniji pa na nekaterih odsekih ko je bila cesta dobra preko 80 km/h. Udeleženci v prometu pa so na naju, kot tudi domačini, gledali zelo različno. Nekateri so se čudili, nekateri pa na naju sploh niso obračali pozornosti, večinoma pa so bili do naju zelo prijazni in naju pozdravljali, trobili... Avtocest sem se definitivno izogibal in se jih bom tudi v bodoče, zdi se mi zguba časa peljati po njih. Sam bom v bodoče izbiral lokalne ceste in čimveč makedama, je pa res, da so na balkanu lokalne ceste lahko zelo slabe, tudi slabše od makedama. Tudi v Benetke sva odšla po lokalnih cestah preko Goriških brd , Vidma v Benetke. Ta dan sva tudi najmanj prevozila okoli 160 km. Najdaljša etapa pa je bila iz Međugorja preko Tomislavgrada, Bihača do Plitvic oz. kampa Turist okoli 385 km. Predlagam ti, da vse skupaj vzameš bolj na easy in prevoziš dnevno okoli 200 km. Tako ti bo ostalo še nekaj časa za oglede, kontakte z domačini in podobno.
Z štirikolesnikom pa nisem imel probemov, vendar pred kakšno tako turo obvezno pregledat vozilo in vse kar je slabega zamenjat. Po mojih dosedanjih izkušnjah najbolj trpi variomatik in sicer pazit moraš na jermen da ga ne zasmodiš. Dobro je, da ga imaš v rezervi, če imaš s starim že nekaj tisoč kilometrov ali še bolje je , da greš na pot po menjavi in imaš starega v rezervi. Menjavo priporočajo na 6000 km. Sam sem šel na pot ko sem imel z jermenom prevoženih okoli 2500 km, ma me je zelo skrbelo kaj je z jermenom nastalo po Grčiji. Tako, da sem obiskal mehanika v Podgorici, ker sem upal, da ima rezervne dele, pa ni bilo tako. V Podgorici je samo prodajalec Bombarderja. Ima samo olje in nič drugega. Povedal je, daje do sedaj prodal le dva štirikolesnika, na katerih so opravili le prvi servis, kar mi je potrdil tudi mehanik. Na srečo je bilo vse B.P. tako, da sem neobremenjen nadaljeval vožnjo. Če voziš po zelo slabih cestah, kjer imaš nizko hitrost je bolje da voziš v počasni brzini. Obrabijo se tudi valčki in drsniki v variomatiku, če so že slabi, jih je bolj prej zamenjat - posvetuj se s serviserjem, kaj je za narediti ali bojo še zdržali takšno turo ali jih je bolje zamenjat prej. Pa še nekaj, ker bo štirikolesnih polno obremenjen. Prtljaga in dva potnika ti priporočam nastaviti amortizerje na trdo, da se ne bo vse skupaj "cingalo".
Če boš vozilo prej pregledal, mislim da kakšnih problemov ne bi smelo biti in le pogumno na pot.

Odgovori