Izdelava pluga

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
sscott
Obiskovalec
Reactions:

Re: Izdelava pluga

Odgovor Napisal/-a sscott » 21 Okt 2011, 19:42

luznic8 napisal/-a:Pozdravljeni!
Sam bom letos probal izdelati plug in imam par vprašanj glede tega.
Koliko tehta tvoj plug? Namreč sam že imam plug, sicer od motokultivatorja in se mi zdi kar težek cca 30+.
Koliko je širok?

Namontiral ga bom na Kymco mxu 250.
Hvala za odgovore!

širina pluga za mxu250 je max 120cm, teža je caa 25kg.

Problem mxu250 je da ima samo zadaj pogon. Brez keten in dveh žaklov zadaj ne gre.

LP Mare

Uporabniški avatar
jevi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kozjanski park
Kraj: Kozjanski park

Odgovor Napisal/-a jevi » 10 Jan 2012, 16:12

Ja res je fajn plužit. Tudi jaz komaj čakam. Pri vsakem sosedu kuhan vinček ali kaj kratkega, konec sezone se mi je pa sosed zahvalil še z litrom jagermeistra. Lepo.

LP Jevi

-------------------------------------------------
2009-2015 Kawasaki Brute Force 750 4x4
2016-2017 Polaris sportsman 570
2017-2020 Polaris sportsman 850
2022-????? Stels Guepard 850
------------------------------------------

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 04 Feb 2012, 18:00

No- pa smo malo rje pobrali dol iz pluga! ;)

Slika

Slika

Soseda ni hotela skuhat kofeta pa se zdaj ded naj sam " je.." z lopato [-X

Uporabniški avatar
Mike666
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mike666 » 04 Feb 2012, 18:24

Mater kaj maš snega. Pa si komaj cca 40 km od mene oddaljen. Pri nas pa glih tolgo da je. Še tlakovci se ven vidijo hehe.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 04 Feb 2012, 18:42

Mi smo ga že lani plačali! \:D/

Uporabniški avatar
Mike666
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mike666 » 04 Feb 2012, 18:49

lakl napisal/-a:Mi smo ga že lani plačali! \:D/
A tak je to :lol:

Uporabniški avatar
jevi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kozjanski park
Kraj: Kozjanski park

Odgovor Napisal/-a jevi » 09 Feb 2012, 18:18

Jaz sem mu letos še gosenice dodal in je neustavljivo. :lol:

LP Jevi

-------------------------------------------------
2009-2015 Kawasaki Brute Force 750 4x4
2016-2017 Polaris sportsman 570
2017-2020 Polaris sportsman 850
2022-????? Stels Guepard 850
------------------------------------------

darkside
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a darkside » 09 Feb 2012, 18:29

je vseeno ustavljivo :D tako da z gosenicami ni ravno neustavljiv :D
pride lahko tako da z gosenicami nikamor ne prideš ;) samo ne najdem več posnetka na youtube ;)

samo škoda ker so gosenice tako zelo drage :(

maxxis
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a maxxis » 21 Feb 2012, 17:45

Obstaja majhna verjetnost, da te z gosenicami ustavi, vendar se tudi to lahko zgodi. :o

Drugače sem pa čez vikend probal Kawasakija z gosenicami, ki ga ima Jevi in to je noro :D
Sem bil zelo pozitivno presenečen nad zmožnostjo vožnje z njimi, le redna cena je malo huda :twisted:

----------------------------------------------------------------------------------------
Soliden motor pa MAXXIS gume gor :twisted:
----------------------------------------------------------------------------------------

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Haloze
Kraj: Haloze
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 16 Mar 2016, 08:20

Da ne bom odpiral nove teme bom kar tu nadaljeval. Sicer malo pozno letos za to ampak bom vsaj drugo leto pripravljen.
Torej končno sem ujel čas da sem začel sestavljati plug za sneg. Deska je zaenkrat širine 150 cm ko pa jo postaviš pokonci je višina pluga 41cm. Hotel sem najprej sicer plug okoli 140 vendar mi je kolega ki mi je zvil desko rekel, da ima pleh širok 150 cm in bo tako pustil potem pa lahko po potrebi sam odrežem če hočem manjšega.
Dele za sredinsko vpetje sem si zrisal v avtocadu po izposojenem plugu. Nekatere dele sem nareidl malo po svoje in predvsem sem probal plug malo olajšat. Zato bom odvečni material ponekod porezal stran. Potrebne dele so mi po mojih načrtih izrezali na plazmi. Tako da so ostale lego kocke za sešvasat :)

In začelo je nastajat tole:

Vaja dela mojstra
Slika

Najprej sem začel sestavljati sredinski del - sistem za vpetje pluga in obračanje. Plug bo imel 3 pozicije. Levo, naravnost in desno.
Slika

Evo sešvasano
Slika

Nato sem prerezal 40x40 cevi in jih zavaril malo pod kotom ter gor navaril še drugo ploščo na katero bo vpetje pluga privijačeno z M20 vijakom. Zadaj pa je seveda klin z katerim določamo pozicijo pluga.
Slika

Slika

No in tako nekako bo prišla gor še deska
Slika

Toliko zaenkrat. Vpetje pluga bo prišlo sredinsko na geštel z montažno ploščo.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 16 Mar 2016, 08:24

Zanima me kakšne mere plugov imate ostali? Predvsem širina. Malo me skrbi da v primeru da pustim 150 cm me je strah da bo malo preširok. Motor ki ga bo tiščal je outlander 400 max. Plug pa bo verjetno malenkost težji in masivnejši kot je original Canam-ov. Glede na izkušnje iz pluženja s traktorjem vem, da je težji plug bil samo prednost. Na traktorskem sma z očetom ponavadi dala na vsako stran pluga še traktorske uteži. Za njih so bile posebej prirejena ležišča tako da si ji hlahko po potrebi tudi odstrnanil. Vendar tega tu ne bom delal.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 16 Mar 2016, 08:45

Lepo narejeno.
Širina plužne deske je odvisna od širine motorja. Postavi desko v stransko pozicijo in izmeri njeno širino glede na motor, oziroma, deska naj bo tako široka, da vozilo za njo pelje po očiščenem delu, takrat, ko je v stranskem položaju.

Uporabniški avatar
gregor.dolenec
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kamnik okolica

Odgovor Napisal/-a gregor.dolenec » 16 Mar 2016, 09:56

Oj, jaz sem predelal plug od kultivatora (Muta) in je širine 130 cm. Sicer ima pet pozicij, če je naravnan ravno je širina ok, a večinoma imam pod kotom, kjer pa mi manjka 10 cm. Če pa hočem poširiti cesto ter odriniti že naoran kup snega, dam še bolj pod kotom in takrat pol gume plug ne doseže. Jaz ga plužim z Linhajem 400 in kar gre, zaenkarat ga še ni toliko padlo, da ne bi šlo. Sicer je pa kar užitek plužiti in me ni potrebno prositi če bi šel lahko še enkrat plužit :D
Aja teža pluga je pa kar precejšnja, vse skupaj tam nekje blizu 50 kg. Sem delal na sigurno in pretiraval, zato taka teža.

GoranP
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a GoranP » 16 Mar 2016, 11:12

Lepo narejeno, ampak me zanima kako imaš oz. Misliš narediti spredaj... Ti bo v primeru da zahaklaš robnik plug obrnilo ali imaš to fiksno? Ker zarad tega lahko pride do poškodb na motorju. Sam imam plug širine 150cm, pa občasno še to premalo :)

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 16 Mar 2016, 12:02

Sirina pluga ko ga postavim na levo ali desno gre lepo skozi da ne bom vozil po snegu. Kar pa se tice varovanja pa je seveda izvedba taksna da plug podre ko zahaklas. Iz slik se sicer ne vidi, ker manjkajo na deski se usesa za vzmeti. Desko sem dal zraven samo provizoricno da sedaj nastavim vse visine itd.

Plug je v bistvu neka kopija kopije canamovega :)

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 16 Mar 2016, 21:42

No malo časa je blo toliko da sem nastavil sredinski dve ojačitveni rebri kamo pride vpet plug in vse skupaj provizorično zavaril. Sedaj se vidi da je tu pregibni del, ki se mora podreti ob naletu.

Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 18 Mar 2016, 20:51

Evo danes sem vse skupaj vrgel tudi na vago ker mi ni dalo mira. Komplet plug z montazno plosco bo okoli 60kg. Brez montazne plosce pa okoli 50kg. Zadeva je seveda malo mocnejsa kot komercialni plugi. Teza mislim da bo pri pluzenju snega samo pednost.
Naslednji teden dobim se vzmeti in zmontiram vse skupaj na 4 kolesnik ter probam. Ce vse stima sfinisiram.

Lp

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 12 Apr 2016, 07:40

Z temi vzmetmi me malo nategujejo. Bom zgleda jih moral naročit da mi jih posebej naredijo. Drugače pa če je kdo slučajno interesent. Izdelujem 2 pluga. Se pravi deska širine 150cm, nagib levo-desno, funkcija preklopa če zadaneš robnik skupaj z montažno ploščo, ki bo sicer original za canam G1 šasijo lahko pa se potem seveda prilagodi tudi na druge 4 kolesnike. Torej če kdo rabi? sicer zdaj verjetno več ne bo nihče rabil bo pa za naslednjo sezono :)

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 12 Apr 2016, 08:15

Ce bos naredil prednje vpetje na nosilec od vitla, kot ima narejeno novi WARN in KOPLIN potem mi sporoci ceno. Sredinsko vpetje me ne zanima.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 12 Apr 2016, 09:19

kiwi napisal/-a:Z temi vzmetmi me malo nategujejo. Bom zgleda jih moral naročit da mi jih posebej naredijo. Drugače pa če je kdo slučajno interesent. Izdelujem 2 pluga. Se pravi deska širine 150cm, nagib levo-desno, funkcija preklopa če zadaneš robnik skupaj z montažno ploščo, ki bo sicer original za canam G1 šasijo lahko pa se potem seveda prilagodi tudi na druge 4 kolesnike. Torej če kdo rabi? sicer zdaj verjetno več ne bo nihče rabil bo pa za naslednjo sezono :)

Imam še 25 cm vzmeti doma, če ti koristijo! Kako dolge potrebuješ?

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Apr 2016, 06:10

Ja okoli 25cm bi ble ok. Ti na ZS napišem.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 17 Maj 2016, 17:59

No evo. Vzmeti smo zrihtali. Hvala Lakl. Drugače pa me je razkurilo ker nikakor nisem prišel z časom skozi in sem danes vzel dopust z namenom da zadevo premaknem proti koncu.

Narejena montažna plošča pluga.
Slika
Slika

Vse skupaj gor zmontirano. Tukaj se vidi kako sem naredil da se zahakla vitla. Malo mi je napoti cev od sprednjega bumperja. Vrv drsi po njem. Bi to lahko bil problem? Vendar pa mi ta način vpetja vitle omogoča višji dvih pluga kot pa če bi imel kavelj direktno spodaj zahaklan.
Slika

No in še vse skupaj od spredaj.
Slika

Ostala mi je samo še deska da jo do konca pošvasam in spodaj navarim še en flachejzl. Potem pa vse skupaj poštriham. RAzmišljam pa celo da se mi ne bo s tem za zafrkavati doma ker itak ni časa in bom vse skupaj verjetno zapeljal da mi galvanizirajo pa je.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 17 Maj 2016, 18:02

Aja stestiral sem še kako se plug podre če bi slučajno kje zadel v robnik ali kaj podobnega. Super funkcionira. Deska lepo pade naprej, vzmeti pa so čisto dovolj močne da jo potem vrnejo nazaj.

Lp

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 17 Maj 2016, 18:52

Super! Pol pa lahko prideš do mene poravnat gramoz na cesti :lol:

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 18 Maj 2016, 07:49

He he sem že razmišljal da bi tudi sam planiral nasutje zdaj ko bom nasipaval šoder na dvorišče ampak mislim ,da bo malo prevelik zalogaj :) Motor itak ni za to narejen pa je boljše da se ne špilam.

LP

Odgovori