Plug za pluženje snega

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
picinni
Obiskovalec
Reactions:

Plug za pluženje snega

Odgovor Napisal/-a picinni » 01 Nov 2006, 20:40

Pozdravljeni!

Sem novopečeni lastnik Yamahe Bruin 350 4x4 in novopečeni uporabnik vašega foruma.
Glede na to, da se bliža zima me zanima naslednje.
Ali ima kdo izkušnje z lastno izgradnjo pluga za pluženje snega? Vem, da je možno kupiti originalno, vendar me moti cena, ki pa je za moj ATV kar visoka. Računati moram še na vitlo, ki bi jo med drugim uporabil za dvig in spust pluga. Ali mogoče priporočate kaj drugega za dvigovanje, razen ročnega seveda? Slišal sem za varianto na motorček avtomobilskih brisalcev.
Skratka zanima me najboljša varianta kako najceneje do kompleta za pluženje snega 8)
Še nekaj - gume, zimske primerne za v sneg. Saj sem gledal nekaj po netu pa...Se splača ali bo potrebno vseeno natikati verige?

Upam, da vas nisem zamoril z vprašanji.

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.

Uporabniški avatar
f&s
Mojster
Reactions:
Kraj: Podplešivica

Odgovor Napisal/-a f&s » 01 Nov 2006, 21:20

Zdravo. Glede pluga ne bom nič komentiral, saj sem se že prej nekje razpisal. Glede motorčka za brisalce pa mislim da je ta zadeva premal močna za kaj resnega, saj sem to varianto že tudi sam preizkusil, :P

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 01 Nov 2006, 21:45

Dobrodošel picinni !
Pri domači izdelavi pluga opozarjam na gumijasta varovala(ali varovala na vzmeteh),ki ob trku z oviro (ker jo sneg zakriva)preprečijo da pride do deformacij okvirja ATV-ja,na katerega je plug pritrjen.

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 02 Nov 2006, 17:20

Pozdravljem Picini!
Vse kar bi rad dodal je to, da poslušaj besede Jake in F&S-ja ker sta mojstra na tem področju.

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 02 Nov 2006, 18:08

Živijo vsem :)

Hvala za odgovore.

Ali ima kdo kakšne načrte same izdelave, vpetja pluga.
Sam sem sicer našel na strani izdelovalca Warn nek načrt pluga z varovalnimi vzmetmi.
Torej z motorčkom ne bo nič, ostane samo dvig s pomočjo vitla, če prav razumem. Ali ima kdo kakšne ideje koliko naj bi bil močen vitel, kako se ga priključi - ali je akumulator dovolj močan za ta hec? Prosim tudi za kakšne ideje izkušnje kje najceneje do vitla - kvalitetnega seveda?
Kaj pa zimske gume - verige?

Spet kup vprašanj... Hvala vnaprej.

lp

Uporabniški avatar
Quadoid
Član kluba
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Quadoid » 02 Nov 2006, 18:26

Mislim, da z ATV-jem ne boš uspel skidati prav veliko snega, ker je za to ensotavno prelahek.Ob vsakem malo večjem kupu te bo enostavno ustavilo in mislim, da ti je to hotel poevdati tudi Franci (če se motim Franci, me prosim popravi...)
Če pa kljub temu vztrajaš pa imaš tukaj link do najcenejšega vitla, kar sem jih jaz kdaj videl, za njegovo kvaliteto, pa ne odgovarjam :roll: ...
http://cgi.ebay.de/Elektrische-Seilwind ... dZViewItem

Ima pa ta prodajalec tudi močnejše in kvalitetnejše vitle, pa si malce poglej njegovo ponudbo...

Nič več ne sanjam že vozim... 8)

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 02 Nov 2006, 18:37

Bruin je dovolj močan za pluženje.Plug mora imeti vpetje nekje za prvimi nihajnimi rokami (da ne zakoplje tako hitro)Poleg tega pa se na zadnji prtljažnik da tudi uteži( 30 kg žakelj krompirja je dovolj).Verige ne pomagajo dosti.Bolj pomembne so gume.Maxxis Big Horn so najboljše,pa tudi najdražje.Kljub povedanemu pa ne pričakuj čudežev pri pluženju.Nekako 15 do max 20cm suhega snega bo šlo za ostalo bo kriza.Videl in probal !

http://www.quadundbike.de/Zubehor/Schne ... pflug.html
http://www.quadundbike.de/Zubehor/Anbau ... pflug.html

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 02 Nov 2006, 19:07

Hondoid:
Seveda dam tudi več za, vitel ni problema samo,da je kvaliteta preizkušena. Upam, da bo vseeno šlo bo pa potrebno sprotno pluženje, če bo nametavalo, kar pa v naših koncih kar (Trojane).

Jaka:
Aha, torej vpetje za prednimi rokami. Ali je elektrika dovolj močna za uporabo vitla?
Za gume bom pa malo posrfal, da vidim koliko in kje.

lp

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 02 Nov 2006, 21:32

Z elektriko sva sicer malce skregana ampak vsi vitli za ATV-je in tudi vsi,ki jih poznam z montiranimi vitli,nimajo z elektriko nobenih problemov.Dovolj je močna.

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 04 Nov 2006, 15:58

Tukaj imaš nekaj za primer kako naj bi zgledalo...

Načrt od WARN-a v PDF formatu: http://warn.com/atv/plows/images/751/72009A0.pdf

Slika

Slika

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 04 Nov 2006, 20:33

Boštjan:
Hvala za pomoč! Kot sem že v prejšnih sporočilih napisal sem tudi sam našel načrt proizvajalca Warn.
Glede na to, da sem včeraj popoldan šel pogledat plug tega proizvajalca na Dolenjsko cesto v Ljubljani sem se odločil, da bom tak plug kar kupil. Cena je cca. 90.000 sit. Veliko in ni veliko, če računaš, da greš kupit novega v muto (za multikotivator), ki stane 49.000 sit pa potem delo, predelava pa si hitro na tej ceni pa še narejeno ni tako kot se spodobi, če se maksimalno ne potrudiš.
Seveda rabim še vitel. Po mojem razmišljanju in vseh odgovorih na to temo in seveda cene vitel proizvajalca Warn ne pride v moj izbor. Iščem kak srednji razred za okol 60.000 sit.

lp

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 04 Nov 2006, 20:50

Se mi zdi da jih MAROLT prodaja - http://www.milemarker.com/ njegova stran pa je http://www.marolt4x4.com

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 04 Nov 2006, 21:34

Branko:
Res, sem kontaktiral pa jih nimajo na zalogi. Jih dobijo čez 14 dni. Do takrat bomo metali sneg z lopato 8).
Hvala za pomoč!

lp

Uporabniški avatar
f&s
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a f&s » 05 Nov 2006, 21:30

Zdravo. Lahko si jih ogledaš tudi tuki http://www.mamut4x4.com/?kategorija=10&jezik=sl

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 06 Nov 2006, 18:24

Živ,

kaj misliš o vlečni sili. Koliko vlečne sile je potrebno za normalno uporabo, 1100 kg - mogoče manj, več?
Kaj si misliš o kvaliteti znamke Mamut ? Milemarker so boljši, ali...?

lp

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 06 Nov 2006, 21:36

Mamut ima kitajske vitle. ;) - Ma pa tut warnove na zalogi - če želiš vitel boljše kvalitete.

IMHO, kolikor ga boš rabil - bo kitajski čist OK.

WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.

Uporabniški avatar
f&s
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a f&s » 09 Nov 2006, 21:58

Zdravo. Vitel mamut mamo pri nas zmontiran na ATV-ju že zelooo dolgo in nisva imela nobenih problemov, razen tega da smo enega strli, samo to pa tudi warmov nebi prenesel. Ima vlečne sile cca 900 kg na enojno, če pa daš preko škripca pa veliko več, ne vem točno , bi moral pogledati mislim pa da se giblje nekje okoli 1500-1800 kg. Čeprav se vprašam kaj sploh rabite vlečno silo čez 1T, saj ima povprečni ATV recimo 400 kg. Če pa misliš da boš s 400 kg težko zadevo (beri ATV)vlekel predmet težji od sebe pa mislim da ne bo šlo, razen če se boš zadaj zavezoval za kakšen drevo. Nekaj je realnost nekaj pa stvarnost, premisli sam. Vitel mamut se zaenkrat še dobro obnese, kar me moti je to da je bolj glasen in recimo da nima dveh brzin, samo za ta denar je to to. :D

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 10 Nov 2006, 02:31

Odlično spisano f&s. Pod tole se podpišem! Preko škripca pa je x2 ;)

WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 10 Nov 2006, 10:45

Da se jaz povem nekaj iz lastnih izkusenj. Pri pluzenju snega se kar rabi moc vitle, ker je kar veliko dvigov in spustov, vcasih pa se zakopljes in moras dvigovati se narinjen sneg pred sabo, da prides ven.Se posebno ce mas malo vecjo povrsino. Drugace pa pluzenje gre brez problema, samo da mas dobre gume. Ce pa slucajno nanese, da se zakopljes do podvozja v kaksno blato in potem to blato naredi vakum, potem rabis kar mocno silo, da se potegnes ven. Ce ni blo kam privezat, smo tudi z dvema masini 4x4 vlekli enega ven.
Govorim iz izkusenj z y. grizly z vitlo mamut 3000.

LP
H

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 11 Nov 2006, 22:23

Zdravo,

f&s:
Glej, razmišljam o vlečni sili cca. 1100 kg - nikoli ne veš. Odločitev pa bo najbrž Mamut. Problem je samo, da jih Marolt nima na zalogi jaz pa tako nestrpen :P Ali ima kdo informacijo, če v Sloveniji še kdo ponuja Mamutove vitle? Za to ceno mislim, da je soliden nakup, kajne?

hirulupi:
Hvala tudi tebi za tvoje mnenje, mi zelo koristi. Tudi gume iščem in naj povem, da jih Famm commerc nima na zalogi. Sem pa od njih dobil telefonsko od nekega trgovca v Cerknici, ki jih pa tudi nima vendar mi je dal upanje, da jih poišče v štirinajstih dneh. No poklical pa sem tudi v Skiro, kjer pa mi je vljudna gdč. omenila kar nekaj znamk, ki jih ponujajo. Med njimi je tudi Kendo. Mogoče ima kdo kakšne informacije o kvaliteti le teh. Cene pri njih pa se gibajo od 18 - 35 tisoč po kosu.

lp

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 11 Nov 2006, 22:28

Še nekaj. Trgovec iz Cerknice mi je povedal, da Big horn ne priporoča za Bruin-ko, ker je prešvoh :shock: . No, ne bom nič rekel saj izkušenj nimam. Rekel je, da še Grizlija meče na zadnja kolesa, ker gume tako držijo in jih ne priporoča.
No moram priznati, da je tudi cena precej visoka.

lp

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 12 Nov 2006, 19:44

Lahko potrdim besede Cerkniškega trgovca (Šega),kajti sam osebno sem vozil tega Grizzlya (lastnik je Dolfe) z Big Horn gumami in resnično imajo fantastičen oprijem.Te gume niso primerne za Bruina.
Kar se pa Kenda gum tiče, imam dobre izkušnje.Lani sem imel Kenda Scorpion,ki so se zelo dobro izkazale v snegu.

picinni
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a picinni » 12 Nov 2006, 20:07

Jaka, no sej ... mi kar paše, da niso primerne za bruina, ker bi lahko razum premagal pamet in bi jih kar kupil :lol:
Ta teden grem pa gledat k Skiro, da vidim te gume in se odločim.
Pri nas že kar malo diši po snegu.

Še slišimo no pišemo.

lp

Uporabniški avatar
Quadoid
Član kluba
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Quadoid » 12 Nov 2006, 20:41

Mogoče bi lahko razmislil tudi o gumah Cheng Shin. Ni tako priznana znamka kot Maxiss ali Kenda, vendar so se na primerjalnih testih odrezale med boljšimi, predvsem v snegu. Torej bodo za pluženje več kot primerne, pa še cena je precej ugodna. Žal pa jih pri nas ne prodajajo (vsaj mislim da ne), tako da boš moral malce pregledati ebay...

Nič več ne sanjam že vozim... 8)

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 12 Nov 2006, 21:26

Samo še dodam k Hondoidovemu odgovoru - Cheng Shin dela gume za nekaj večjih svetovnih proizvajalcev ;)
Maxiss je že eden od njih...

Hmm, da se popravim - po novem baje dela edino za Maxiss... :oops:

WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.

Odgovori