Katera kategorija izpita za vožnjo Quad-a

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
jerebtomy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Žiri

Katera kategorija izpita za vožnjo Quad-a

Odgovor Napisal/-a jerebtomy » 13 Nov 2017, 20:08

Pozdravljeni,mojstri

Imam vprašanje glede spremembe kategorije za vožnjo quada.
Dobil sem namreč informacijo,ki bi jo rad preveril in sicer da se obeta sprememba
da bo za vožnjo quada potrebna kategorija A.
Po moje je tako da če je homologacija L7 potem je vozen z B,zato predvidevam da bo
drugačna homologacija,ali se motim.
Predvsem pa me zanima če takšna sprememba lahko velja za nazaj,torej
da bo potrebno za quade z homologacijo L7,naredit novo homologacijo in tisti
ki na žalost nimamo kategorije A tudi to.
Ker sem quad do sedaj vozil izključno zato ker nisem imel izpita za motor,si bom v primeru da bo
nujno imeti A kategorijo pač raje omislil moped.
Prepričan sem da je tu kdo ki ve o tej temi kaj več.
Lp

2011-2013 Shineray XY 300 STE- z veseljem prodan :P
2014-2015 KTM 640 LC4 SM -na žalost prodan :cry:
2013-2017 Access SP 450 R - žal prodan :cry:
2018-2021 BRP BAJA DS650X - tudi žal ni več v moji lasti ](*,)

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Re: Katera kategorija izpita za vožnjo Quad-a

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Nov 2017, 20:54

Nič se ne sekiraj. Tudi če slučajno spesnijo tako neumnost ne bodo kar vseh nagnali delat A....v najslabšem primeru bo to neko prehodno obdobje....recimo 5 let.
Da pa narediš A samoiniciativno pa je itak ok...pa tudi če boš presedlal na moped ti bo marsikaj jasno....;)

Uporabniški avatar
jerebtomy
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jerebtomy » 13 Nov 2017, 21:08

Torej če te prav razumem za nazaj ne more veljat.
Če ima L7,ne morejo zahtevat nove homologacije.
Vsekakor bi bila kategorija A rešitev,ampak si vsako leto sproti
izmišljajo nove in nove pogoje ki zadevo samo dražijo in komplicirajo.
Sem skoraj prepričan da si je veliko ljudi omislilo ATV ravno iz razloga
ker je vozen z B, tako kot jaz.
Me prav zanima kako bi šla prodaja če bi bili vsi vozni samo z A in koliko bi padle cene.

Hvala za odgovor

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 13 Nov 2017, 21:41

Tomi! Ne se sekirat! Spravi se naredit A kategorijo in začni razmišljat o motorju (Potovalnem!!!)
Odprl se ti bo nov svet. Potovanja, izleti... za ceno dobrega qvada dobiš vrhunski motor veliko daljši dnevni doseg in izpit. Vzdrževanje je precej cenejše in tud precej manj ga je. Leta niso ovira. Tudi midva z Bifom sva pri skupnih 100tih letih opravla A kategorijo in sedaj je cel Balkan najin :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Uporabniški avatar
jerebtomy
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jerebtomy » 13 Nov 2017, 22:51

:dober

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Nov 2017, 09:19

Ti se lepo sam odloči kako in kaj. Časa je več kot dovolj. Dejstvo pa je da atv-ji (cestni ali delovni) nimajo perspektive. V res NAJBOLJŠEM primeru bo zadeva ostala na takem nivoju kot je sedaj....zelo verjetno pa bo kmalu šla v smeri statusa kot ga ima Avstrija, Nemčija itd....skratka k vse večjim omejitvam in restrikcijam. Prav zato veliki igralci med proizvajalci štirikolesnikov Evropskega trga ne uvrščajo med pomembnega....preveč zakonodaje , prilagajanj (Euro norme) posledično vlaganj in dvigi cen...za jalove rezultate. Zato ni L7 ampak pač šušmarijo z T3...skratka nenehno prilagajanje razmeram za katere se ne ve kakšne bodo naslednje leto. Poleg tega pa so tu še vse žive okoljevarstvene organizacije, lobiji, jagri....pičke materine...ki bodo vedno bolj sitni in zahtevali še dodatne omejitve. Nenazadnje....roko na srce...po črki zakona že zdaj ne smeš nikamor kot na asfalt, ali kategorizirano makedamsko cesto...pa konec. Kjerkoli te dobijo izven tega, si v prekršku. Zdaj pa...kdor uživa...naj izvoli. Stavim da bo v naslednjem desetletju uporaba štirikolesnikov pri nas drastično upadla...vožnja v naravnem okolju, kot se pa še izvaja zdaj, pa bo v celoti izginila. Tako bo ostal samo še jug (pa že Hrvaška je vedno bolj ostra...in blažja ne bo)....potem pa še ostane avto pa prikola pa najprej 3x/leto na balkan...potem 2x, potem 1x...potem pa postane štirikolesnik nepremičnina...Lahko sicer zdaj vsi skočite v luft in poiščete kup kontra-argumentov...mi je čisto vseeno. Lažete pač sebi in tistim, ki so na istem. Dovolj dolgo sem bil v tem hobby-ju da ga zelo dobro poznam...poleg tega sem aktivno sodeloval pri POSKUSIH spremembe zakonodaje v našo korist....ni teorije. In ker dobro vem, kam pes taco moli in kako se bo končalo, sem se odločil kot sem se. Na štirikolesniku sem neznansko užival...res je super...in ga občasno tudi pogrešam...a vsak mesec manj. Življenje gre pač naprej. Kljub začetni skepsi in upiranju motorju (kar celih 49 let nisem hotel o motorju niti slišat)...sem se praktično čez noč odločil za A kategorijo. In ne bom rekel da mi je žal....mi je pa zeloooo žal, da to nisem naredil že prej.
Letos sem prevozil 19.000km...Avstrijo-Slovenijo-Hrvaško-Bosno-Črno Goro-Makedonijo-Albanijo-Grčijo-Bolgarijo-Romunijo-Srbijo...asfalte, odročne ceste, makedame...večinoma po cestah in poteh kamor zaide malo popotnikov...skratka veliko novih obzorij in veliko krasnega...in čisto brez predhodnih motorističnih izkušenj. V prilogi delček letošnjega potepanja...še veliko več je v arhivu...
http://motosvet.com/tabla/topic/41355-m ... f-edition/
...in vse skupaj za zeloooo mali denar...
Seveda bo zdaj vesoljska atv srenja skočila v luft...asfalt je kurac...to je za pičke...offf road je za dede....ni problema. Tudi sam sem tako razmišljal dokler nisem probal drugega. Zdaj vem, da so to bolj kot ne izgovori ker z štiriciklom kaj drugega pač ne moreš. Celo leto se voziš bolj ali manj v krogu...iste poti, iste vlake, isti potoki, hribi...vedno z očmi na hrbtu in v strahu, da te kdo ne prijavi, pokasira itd. Z štirikolesnikom po cesti....brez zamere in z vsem spoštovanjem....zdaj, ko sem na motorju vidim, kako smešno in nebogljeno to izgleda. Ko pa samo pomislim na stroške...no...vse lepo želim še naprej.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Nov 2017, 09:39

Vsi enkrat pridemo do tega... Ko sem pisal, da ste nori, ko greste z quadom po cesti 100km in vec ste se mi smejali in dajali proti argumente. Vendar ko sem na motorju in se po cesti peljem tako zelo lahkotno in ob misli, da bi moral biti v istem trenutku na quadu, mi na kraj pameti ni prislo...

Hehe...pravita, da je vzdrzevanje bistveno cenejse:) Sedaj imata japonce :twisted: Tankas in vozis!

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Nov 2017, 10:04

Jah...se učiš z leti. Saj z quadom se da po cesti...ampak v primerjavi z motorjem je to pravo mučenje...da o stroških in škodi, ki jo delaš quad-u ne govorim.
Japonci pa...kar se tiče motorjev...kaj pa vem...premalo izkušenj. Jaz sem se zelo premišljeno odločil za to za kar sem se, čeprav gre za zastarelo tehnologijo. Ima pa svoje prednosti v enostavnostavnosti, nizkih stroških vzdrževanja (zanemarljivo), dobavljivosti delov itd. Razmisšljal sem tudi o Bmw in KTM...ampak se mi enostavno ne ljubi ukvarjat z nekimi Hi-tech novotarijami....raje se vozim. Pa vseeno...če bi ta trenutek moral izbrati atv...definitivno in brez razprave nazaj na BRP. Ampak sem prepričan, da pred to dilemo ne bom več stal.
Dejstvo pa je, da te vzdrževanje najdražjega Japonca (motorno kolo) pride ceneje, kot vzdrževanje najcenejšega kitajca (atv-ja).

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 14 Nov 2017, 10:52

freshslo napisal/-a: Hehe...pravita, da je vzdrzevanje bistveno cenejse:) Sedaj imata japonce :twisted: Tankas in vozis!
=D> =D> =D> Kar je res ,je res.

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Nov 2017, 12:39

BIF napisal/-a:Jah...se učiš z leti. Saj z quadom se da po cesti...ampak v primerjavi z motorjem je to pravo mučenje...da o stroških in škodi, ki jo delaš quad-u ne govorim.
Japonci pa...kar se tiče motorjev...kaj pa vem...premalo izkušenj. Jaz sem se zelo premišljeno odločil za to za kar sem se, čeprav gre za zastarelo tehnologijo. Ima pa svoje prednosti v enostavnostavnosti, nizkih stroških vzdrževanja (zanemarljivo), dobavljivosti delov itd. Razmisšljal sem tudi o Bmw in KTM...ampak se mi enostavno ne ljubi ukvarjat z nekimi Hi-tech novotarijami....raje se vozim. Pa vseeno...če bi ta trenutek moral izbrati atv...definitivno in brez razprave nazaj na BRP. Ampak sem prepričan, da pred to dilemo ne bom več stal.
Dejstvo pa je, da te vzdrževanje najdražjega Japonca (motorno kolo) pride ceneje, kot vzdrževanje najcenejšega kitajca (atv-ja).
Tudi sam sem se dvakrat odlocil za BRPja, vendar dalec od tega, ker bi bilo najcenejse vzdrzevanje. BRP je zelo pokvarjliva stvar, vendar ti po drugi strani nudi dalec najvec uzitkov v voznji. Ce bi bila pri atvjih taka konkurenca kot je pri motorjih bi definitivno posegel po cem japonskem, tako pa kupis kar ostane.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Nov 2017, 12:51

To imaš prav. BRP v primerjavi z konkurenco nudi res več...in še več. In res je da vzdržavenje ni poceni, čeprav lahko veliko postoriš sam in prišparaš. Res pa je tudi da jaz nisem imel težav (hvala bogu)...zato kot sem napisal, se bi še vedno odločil ponovno za BRP.
BRP je nekaj podobnega kot BMW pri motorjih....vsaj vtis imam takšen. Tisti ki jih imajo (BMW-je) jih hvalijo...hvalijo ciklistiko, ergonomijo, izdelavo....užitek v vožnji itd. In jaz resnično verjamem da to drži, ker sem podobno doživel pri BRP-ju Je pa res, da so dragi in vzdrževanje ni poceni (kolikor berem). Sem pa premalo v tem športu, da bi lahko presojal. V glavnem Japonc se mi je zdel čisto ok za moje znanje (neznanje), in potrebe za začetek...bomo videli dalje.

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 14 Nov 2017, 17:21

BIF napisal/-a: V glavnem Japonc se mi je zdel čisto ok za moje znanje (neznanje), in potrebe za začetek...bomo videli dalje.
:-k ...predlagam japonko - po imenu seveda...in kar je bistveno - glede na tvoj izbor voznih podlag.

Vsaj jaz imam z njo dobre iskušnje.

ps: bi jo že imel v garaži, a kaj ko sem mojo ženo razvadil glede udobja med vožnjo na atv-ju.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: primorska

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 14 Nov 2017, 17:53

Kaj pa nudi toliko več od ostalih? ( odvzamemo kitajce, upam da nebo kdo jezen, seveda se tudi kitajski motor dobi ki dela vredu :))resno vprašanje, ker žal nisem še imel priložnosti ga sprobat...no tudi drugih razen mojega nisem kaj veliko testiral žal.. :) zato me zanima :)

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Nov 2017, 17:58

Kdo ali kaj?
Na kaj se nanaša tvoje vprašanje?

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 14 Nov 2017, 18:53

BRP.....
To imaš prav. BRP v primerjavi z konkurenco nudi res več...in še več ---> Kaj pa nudi toliko več od ostalih?
8-[

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 14 Nov 2017, 19:40

Nič več od ostalih!
Ampak, ko ga nekaj časa voziš-osvojiš komaj spoznaš pomen znamke. Brez pretiranega nagibanja skozi ovinke, brez pretiranega počepanja pri zaviranju, brez pretiranega odbijanja pri premagovanju strmin na terenu...ergonomija voznika, sopotnika, realna moč agregata... Še bi lahko našteval a mi je že vsa ta primerjava ušla iz glave. Težko je to opisat, enostavno je treba BRP osvojit, da lahko potem razumeš. Ne nazadnje tudi z njmi vozijo SXC dirke in ne vem, če je še katera druga marka prisotna. Zakaj le???
Dostopnost orginalnih in after market delov je že skoraj idilična. Dostop do agregata pri servisiranju in popraravilih je preprosta, enostavna, nezahtevna. Da so nepokvarljivi ne drži, da so vzdržljivi ob rednem servisiranju in normalni uporabi pa drži.
Lastil sem si precej 4kolesnikov, vozil tudi znamke, katerih nisem imel (in jih niti ne bi hotel :mrgreen) Če bi se moral vrniti v svet 4kolesnikov bi izbral ponovno BRP saj mi je dal občutek sigurnosti, varnosti, udobja in zanesljivosti!
Vse to imajo ostale znamke tudi!
Eni več, eni manj! Upam, da me razumeš :D

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 15 Nov 2017, 09:21

Ghoul napisal/-a:BRP.....
To imaš prav. BRP v primerjavi z konkurenco nudi res več...in še več ---> Kaj pa nudi toliko več od ostalih?
8-[
Stroškov!!!....v kolikor na celem forumu v nepregledni masi postov nisi razbral več o BRP-ju....potem je to to.
Za podrobnejše razumevanje pa so potrebne izkušnje, kilometri in pa uporaba znamke.

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 15 Nov 2017, 16:35

Lakl hvala za dober argumentiran odgovor. =D> =D> =D> Točno v takem smislu sem želel slišat kaj naj bi bilo tisto kar BRP-ju prinaša tak "sloves" kot ga ima pri nas. Seveda če ne probaš nemoreš vedet, sem si pa ustvaril vsaj približno sliko. hvala :)

Odgovori