Ko odprem pokrov me je čakalo pravo razdejanje

Pri menjavi jermena je treba odstraniti tudi zadnjo jermenico

Pred čiščenjem

in po njem

Zadnjo jermenico sem moral razstaviti ker so ležaji, ki vodijo jermenico prebili zaščitni ovoj. Zakaj je tako ne vem . V notranjem delu jermenice je bilo veliko umazanije tako prahu kot neke rjavkaste brozge predvidevam , da mešanica prahu, rje, in masti.

Cetrifugalna sila te ležaje potiska na vzven za to dršejo po varovalnem obroču in ga počasi načenja.

Tudi jermenice kažejo rahlo obrabo

Sam notranji del jermenice je zaščiten z protiprašnimi gumicami . Predvidevam, da se je ena snela iz zato je bilo polno umazanije notri. Težavo z zaščitnim obročem sem pa rešil ako, da sem ga zavrtel za 30° in zvratal novo luknjo. Ta obroč je namrač tudi sedež z vzmet in ta vzmet je na koncu zakrivljena tako, da gre skozi dno obroča v jermenico verjetno zato, da se ne more obračati.

Vse drsne dela sem narahlo namazal in razlika je očitna. Motor se ne zaganja več. Potegne takoj in vleče do končnih obratov. Tudi ko je bil nov ni tako konstantno vlekel. Nobeno škripanje se več ne pojavlja pri speljevanju, ki je tako značilno za cofote. Za to škripanje je odgovorna zadnja jermenica. Verjetno za to, ker ne razširja enakomerno. Opazil sem tudi da je bila vzmet precej kriva. predpostavljam, da so kitajci imeli prste vmes. Sam sem jo poravnal tako, da je sedaj v takem položajo kot mora biti.

Prvi občutki so fenomenalni. Sedaj lahko driftam tudi na asfaltu z terenskimi gumami. Ko na ovinku dodam gas zadnji konec takoj odnese. Opažam pa tudi tresenje motorja pri končnih brzinah. to tresenje je bilo prisotno tudi ob novem motorju vendar se je počasi uneslo. Za to tresenje je kriv jermen ker ni enakomerno pobrušen. ko se malo obrabi tudi tresenje izgine. Glede na stanje jermenic predvidevam, da bom izrabil še en jermen tam nekje 14000 km potem bo verjetno potrebno manjati komlet variomat. Seveda uni modeli v avtoemoni ne prodajajo nič posamezno. lahko kupiš samo komlet sprednji del jermenic ali pa zadnji del. Cene so precej zasoljene:
jermen 130€
prednja jermenica z valjčki 170€
Zadnja jermenica komplet 260 €
Če ma kdo podatke koliko stanejo taki deli za druge modela atv jev naj sporoči, da lahko primerjamo.
Za konec samo še to. Na terenu je možno zamenjati tak jermen treba je imeti samo ustrezno orodje vendar pa svetujem to samo kot začasno rešitev kajti variomat je potrebno temeljito očistiti pa še kaj nepredvidenega se najde. Zato je najbolje, da se takega popravila lotiš v delavnici. tukaj pa seveda nastane problem kajti sam sem imel še 1 mm fore do zamenjave pa vedar je jermen crknil prej.
l.p.civava