Menava jermena pri Cf moto

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Menava jermena pri Cf moto

Odgovor Napisal/-a Civava » 30 Sep 2008, 10:32

Po 7600 km mi je odpovedal jermen na cofotu. Ko sem se v soboto vračal z atv piknika mi je tik pod vasjo Rovte odpovedal jermen. Vse se je zgodilo v trenutku najprej je zaropotalo in se že vnaslednjem trenutku močno belo pokadilo iz pod havbe obenem je tudi močno zasmrdelo po zažgani gumi. Vedno kadar sem šel napot sem imel rezervni jermen z sabo samo v soboto ne. V sredo smo namreč bili na Pohorju in že takrat sem imel občutek, da motor ne vleče tako kot bi moral. Šel je namreč v zelo visoke obrate preden je potegnil. Sumil sem , da variomat ne opravlja svoje funkcije tako kot je treba kar se je drugi dan, ko sem razstavil variomat pokazalo kot točna predpostavka. Jermenica ni potovala tako kot je treba verjetno je bila kriva umazanija pa tudi valjčki so bili že rahlo obrabljeni no ko sem to spravil u red je vse delalo kot je treba. Preveril sem tudi jermem vizualno ni bilo nič narobe pa tudi mera je še bila prava imel je namreč še 1 mm do zamenjave zatorej si nisim belil las in sem predvideval, da bom naredil z njim caa 10000 km. Zato me je prav presenetilo,da je kar odpovedal. Z obzirom, da se skoraj vedno voziva dva in večinoma terena in, da zadnje čase prav nič nisem šparal je pač svoje naredil. na začetku sem tako ali tako računal, da bom naredil caa 8000 km. No vseno sem imel srečo, ker me je spremljal Hurco sem pač ta dan že drugič potegnil štrik z tem, da sem ga tokrat uporabil na sebi :D . Tukaj bom opisal kako sem zamenjal jermen in do kakšnih spoznanj sem se dokopal ob tem.
Ko odprem pokrov me je čakalo pravo razdejanje

Slika

Slika

Slika

Slika

Pri menjavi jermena je treba odstraniti tudi zadnjo jermenico

Slika

Pred čiščenjem

Slika

in po njem

Slika

Slika

Zadnjo jermenico sem moral razstaviti ker so ležaji, ki vodijo jermenico prebili zaščitni ovoj. Zakaj je tako ne vem . V notranjem delu jermenice je bilo veliko umazanije tako prahu kot neke rjavkaste brozge predvidevam , da mešanica prahu, rje, in masti.

Slika

Cetrifugalna sila te ležaje potiska na vzven za to dršejo po varovalnem obroču in ga počasi načenja.

Slika

Tudi jermenice kažejo rahlo obrabo

Slika

Sam notranji del jermenice je zaščiten z protiprašnimi gumicami . Predvidevam, da se je ena snela iz zato je bilo polno umazanije notri. Težavo z zaščitnim obročem sem pa rešil ako, da sem ga zavrtel za 30° in zvratal novo luknjo. Ta obroč je namrač tudi sedež z vzmet in ta vzmet je na koncu zakrivljena tako, da gre skozi dno obroča v jermenico verjetno zato, da se ne more obračati.

Slika

Vse drsne dela sem narahlo namazal in razlika je očitna. Motor se ne zaganja več. Potegne takoj in vleče do končnih obratov. Tudi ko je bil nov ni tako konstantno vlekel. Nobeno škripanje se več ne pojavlja pri speljevanju, ki je tako značilno za cofote. Za to škripanje je odgovorna zadnja jermenica. Verjetno za to, ker ne razširja enakomerno. Opazil sem tudi da je bila vzmet precej kriva. predpostavljam, da so kitajci imeli prste vmes. Sam sem jo poravnal tako, da je sedaj v takem položajo kot mora biti.

Slika

Prvi občutki so fenomenalni. Sedaj lahko driftam tudi na asfaltu z terenskimi gumami. Ko na ovinku dodam gas zadnji konec takoj odnese. Opažam pa tudi tresenje motorja pri končnih brzinah. to tresenje je bilo prisotno tudi ob novem motorju vendar se je počasi uneslo. Za to tresenje je kriv jermen ker ni enakomerno pobrušen. ko se malo obrabi tudi tresenje izgine. Glede na stanje jermenic predvidevam, da bom izrabil še en jermen tam nekje 14000 km potem bo verjetno potrebno manjati komlet variomat. Seveda uni modeli v avtoemoni ne prodajajo nič posamezno. lahko kupiš samo komlet sprednji del jermenic ali pa zadnji del. Cene so precej zasoljene:
jermen 130€
prednja jermenica z valjčki 170€
Zadnja jermenica komplet 260 €

Če ma kdo podatke koliko stanejo taki deli za druge modela atv jev naj sporoči, da lahko primerjamo.
Za konec samo še to. Na terenu je možno zamenjati tak jermen treba je imeti samo ustrezno orodje vendar pa svetujem to samo kot začasno rešitev kajti variomat je potrebno temeljito očistiti pa še kaj nepredvidenega se najde. Zato je najbolje, da se takega popravila lotiš v delavnici. tukaj pa seveda nastane problem kajti sam sem imel še 1 mm fore do zamenjave pa vedar je jermen crknil prej.

l.p.civava

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zgornja Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 30 Sep 2008, 19:52

Odličen post. A si vijake zavaroval z Loctitom?

Po turi paše pošten počitek:
Slika

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 01 Okt 2008, 11:48

Odlična dokumetacija :klapklap

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 01 Okt 2008, 12:42

Pero napisal/-a:Odličen post. A si vijake zavaroval z Loctitom?
Vijake nisem zavaroval z Loctitom. mislim, da tukaj za to ni potrebe. Zategniti jih je potrebno 11.5 kg po priročniku jaz sem jih pa zategnil caa 20 kg na roke. Originalno so bile zategnjene še več vendar za to ni potrebe. Je treba misliti kako se bodo odvile na terenu, če pride do take situacije. Glede na moje izkušnje se vsa stvar zgodi iznenada in tudi izkušnje drugih to potrjujejo. Skratka je zelo velika verjetnost, da se to zgodi nekje na terenu in za to je treba biti pripravljen, ker nimaš vedno sreče, da je Hurco v bližini z svojo rolbo :D .

l.p.civava

Uporabniški avatar
Kovk
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kovk » 01 Okt 2008, 20:32

Bravo Čivava.
Zdaj pa vem kam pelat koreto ko crkne. :4x:
Nč bat , preden meni crkne jermen boš v penziji :D

Eppur Si Muove !

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 01 Okt 2008, 20:45

ker nimaš vedno sreče, da je Hurco v bližini z svojo rolbo Very Happy
Hallo, rolbe ni več!!!

Slika

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 01 Okt 2008, 20:47

:drinkers:
Zadnjič spremenil jaka, dne 21 Nov 2012, 00:01, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 01 Okt 2008, 20:48

Bo ob priliki drugače imenovana :twisted:

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

Uporabniški avatar
Gibbs
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Gibbs » 15 Okt 2008, 08:41

Ja pri cca 7000 km moram tudi jaz menjati jarmen. Drugače pa zadeva dela.

CF Moto laufa! :111:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 15 Okt 2008, 09:03

Gibbs napisal/-a:Ja pri cca 7000 km moram tudi jaz menjati jarmen. Drugače pa zadeva dela.
Ko boš to delal obvezno podreti obe jermenice jih očistiti preveriti tesnila in ponovno namazati. Vzmet zadnje jermenice se lahko stisne na roke ni potrebno stiskalnice.

l.p.civava

Uporabniški avatar
Gibbs
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Gibbs » 15 Okt 2008, 09:21

Ok hvala Civava. Jim bom keru na servisu.

CF Moto laufa! :111:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 15 Okt 2008, 12:02

Na servisu to obvladajo do potankosti, če kaj ne štima samo manjajo vse jermenice ne glede na to a so še dobre a ne . Strošek sitnica tam nekje 600€.

l.p.civava

roby
Začetnik
Reactions:

dr civava

Odgovor Napisal/-a roby » 13 Mar 2009, 22:18

imam občutek da mi cf 500a na čase zavira in tudi zaškriplje remen oz variomat ne pa vedno se mi zdi samo takrat ko zaviram z zadnjo zavoro in to ne nožno ker sem enkrat prebral tu gori da ni dobro zavirat z nožno, pa štop luč gori zmeraj razen ko nožno stopalko dvignem močno z roko ugasne.cf ima sedaj 200 kilometrov in to dela od novega na čase.izpuh sem mu porihtal olje tudi samo na prvem pogonu sem opazil dife. olje na tleh par kapljic,drugače pa moram povedat da je 100% tega keša vreden sem zelo zadovoljen pa še leti super 100km na sat.lp ptuj

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 13 Mar 2009, 23:34

Zdravo.
Zadnja zavora nima nobene zveze z variomatom. Še najbolj verjetno ti škriplje zavora ali pa slišiš ropotanje železne plate na variomatu kar pa je popolnoma normalno. To , da ni dobro zavirati z nožno je pa čista bosa! Nožna zavora pri cofotu je vezana na vse tri diske kar pomeni da takrat zaviraš z vsemi štirimi kolesi seveda si pa pri tem lahko pomagaš še z ročico na desni belavnico, ki pa je vezana samo na sprednje diske. Glede zavorne luči je pa to standardne napaka vseh cofotov. Mislim , da jo boš moral sam odpraviti , ker na servisu nimajo posluha za take reči. Gre se pa nmreč za to , da imaš v stikalu vodo in blato , da se to odpravi je potrebno stikalo razdreti, očistiti in potem zatesniti z silikonom. Prav tako je poterbno zatesniti z silikonom požirko , ki se konča (zelo pametno) pod blatnikon tako , da ima vsa voda in blato prosto pot do stikala. Meni se je ravno to zgodilo prvih 500 km od takrat pa imam mir. Na tukaj spomnim Rafeljna, da se mu isto dogaja na njegovem motorju. Sem zadnjč opazil , ko smo se vračali iz Primorske.Drugače je pa tako jermen zamenjaj pri 6000 km pa ne boš mel problemov. Pa še nekaj je , če hočeš imeti variomat 20 000 km potem je potrebno sedaj odpreti pokrov variomata in rahlo namazati z visoko temperaturno mastjo ležišča valjčkov in pa vodila na jermenici in potem to ponavljati vsakih 3000 km . V nasprotnem primeru bo vse skupaj zdržalo caa 8000km.

l.p.civava

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 18:59

Čivava tole pa nisem dobro razumel :?: a meni skoz zadnja štop lampa svet :?: ali ne svet :oops:

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 16 Mar 2009, 19:04

:drinkers:
Zadnjič spremenil jaka, dne 21 Nov 2012, 00:01, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 19:13

S'm moral skoz bremzat k ste šli vsi tako počas :twisted:

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 16 Mar 2009, 20:06

Včasih ugasne včasih pa kar sveti. Do Podbrda ti je svetila ves čas potem je pa zopet delala tako kot treba. To kaže na to, da se je stikalo pričelo zatikati. Verjetno zaradi vode ali pa blata. Podri stikalo očisti namaži ter vse skupa zalij z silikonom. Pri tem pazi , da boš zalil tudi požirko pod blatnikom potem ne boš več imel problemov garantirano.

l.p. civava

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 20:09

Kje pa je to stikalo ? tam okrog pedala ali nekje na zajli :?:

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

roby
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a roby » 16 Mar 2009, 22:53

zdravo.hvala za pomoč reči mi glede masti je to mogoče bakrena mast in če je potrebno komplet variomat razdret ali samo pokrov ker sem ga zatesnil kot karter je to brez veze?stikalo sem tudi uredil tako kot si povedal vendar pred branjem tvojega sp. če se bo v bodoče pokazala enaka napaka pa kar od tomosa gor po mojem bo boljše.kaj misliš če bi kabla za stikalo dal v skrčko pa zagrel tako kot delajo štromarji ali raje v mini požirko.ali ti je mogoče kdaj kaplalo olje iz prvega diferencijala 24 ur 10 kapljic cca se vnaprej zahvalujem.lp ptuj

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 17 Mar 2009, 00:29

Rafelj stikalo je za pedalom.

Roby glede masti je samo pomembno, da zdrži temperaturo. Variomat je pa potrebno razdreti. Ni mi jasno zakaj si ga še dodatno zatesnil.
Na sprednjem dif. poglej kje pušča mogoče je na vijaku za ispust?. Preveri nivo olja. Enostavno ga natočiš, da gre pri vijaku čez. V vsakem prrimeru ga ne moreš preveč natočiti in to ni razlog, da pušča. Potem ostanejo samo še semerinki pri polosovinah.

l.p.

sandihab
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sandihab » 17 Mar 2009, 21:08

Čivava,mogoče pa mu pušča na spoju dveh delov diferencijala(tanko tesnilo)Jaz ko sem kupoval moped sem pri enem opazil mastno na spoju,podrobno pogledal in ta izlitek je bil nekako ukrivljen (kot da vijek ni stisnil dva bloka skup).??? Ali pa res kaki semerink.Pa še ostane možnost pri preklopniku-motorčku ki pa ima plastično ohišje.
lp Sandi

roby
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a roby » 17 Mar 2009, 21:13

na vijaku ni sem preveril nivo olja je do vrha oz.do navoja tako da mi ne preostane drugo kot razdret. hvala se še kaj oglasim z slikami seveda

roby
Začetnik
Reactions:

za sandi

Odgovor Napisal/-a roby » 17 Mar 2009, 21:17

pogljej jaz sem prišel do enakega sklepa po skoraj 15 minutnem ležanju pod motorom na dveh spojih kot si navedel točno tam se vidi ampak nikoli ne veš več glav več zna.lp ptuj

sandihab
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sandihab » 17 Mar 2009, 21:20

RobY drži? :?:

Odgovori