Artic Cat

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Re: Artic Cat

Odgovor Napisal/-a freshslo » 05 Jan 2012, 11:58

A 800 je pa "oce" vseh Rotaxov ? :)

Ja to je res zanimivo, da so vecinoma za CanAma. Sploh, ce pogledas naslednje vprasanje, pa zelijo cenejsi in lazji stroj. Kar CanAm ni. Zato sem napisal, ce so si uredniki postavili kviz.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 05 Jan 2012, 13:04

freshslo napisal/-a:A 800 je pa "oce" vseh Rotaxov ? :)

Ja to je res zanimivo, da so vecinoma za CanAma. Sploh, ce pogledas naslednje vprasanje, pa zelijo cenejsi in lazji stroj. Kar CanAm ni. Zato sem napisal, ce so si uredniki postavili kviz.
Heheh...800-ka je kurba vseh Rotax-ov. :D Ta stara 800-ka je malo "povrtana" 650-ka. Razlika med njima je res minimalna! Druga pa je nova gereacija Rotax-ov, ki nosi oznako "R"...to pa je že ata in mama skupaj!
Ta revija pa ima malce preveliko reputacijo za prirejanje kvizov...oz. si tam z prirejanjem "rezultatov" hitro nabiješ nekaj v rit....zato imajo najraje takšne mini "referendume"...naj ljudstvo pove!
Mini uredniški kvizi in kvazi zmagovalci testov so domača specialiteta (slovenska)! :evil:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 05 Jan 2012, 14:00

BIF napisal/-a: Mini uredniški kvizi in kvazi zmagovalci testov so domača specialiteta (slovenska)! :evil:
A to misliš na teste gojzarjev in pohodniških osti?

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 05 Jan 2012, 15:26

BIF napisal/-a:
freshslo napisal/-a:A 800 je pa "oce" vseh Rotaxov ? :)

Heheh...800-ka je kurba vseh Rotax-ov. :D Ta stara 800-ka je malo "povrtana" 650-ka. Razlika med njima je res minimalna! Druga pa je nova gereacija Rotax-ov, ki nosi oznako "R"...to pa je že ata in mama skupaj!
Ta revija pa ima malce preveliko reputacijo za prirejanje kvizov...oz. si tam z prirejanjem "rezultatov" hitro nabiješ nekaj v rit....zato imajo najraje takšne mini "referendume"...naj ljudstvo pove!
Mini uredniški kvizi in kvazi zmagovalci testov so domača specialiteta (slovenska)! :evil:
Kolikor sem sprobaval v Celju tudi med 800 in 800R ni bistvene razlike. Ko se presedes na drugega se ravno nisem mogel odlocit kater gre boljs. Stara 800 ima v startu vec navora, nova 800R razvije vec moci v visjih obratih.

Da pa se takole preveriti :
http://www.youtube.com/watch?v=O4x0n00LPdE

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 05 Jan 2012, 15:53

Po pravici povedano :k: .Ker imam pač nenehno možnost poleg moje 650-ke vozit še 800 XT-P ali 800 XXC oba z "R" mašinami se mi zdi razlika kar velika.Pa tudi razlika je v konjih. 800-ka "R" ima 75KS stara 800-ka pa mislim, da okrog 65 KS. 650-ka skromnih 57 KS tako, da je bila vsaj po občutku razlika med staro in novo 800-ko kar velika! Kot rečeno samo moj občutek. Drugače pa za mene, ki me cesta ne zanima...650 preliva po moči!
Seveda pa daleč od tega, da bi se branil 800-ke....od viška glava ne boli! :mrgreen:

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 05 Jan 2012, 16:36

Huh, v vasem koncu ste cist zasvojeni z tam-ani:) A je sploh se kaksna druga znamka na voznjah? :) Sem se takrat posvetil raziskovanju med 650, 800 in 800r. Gre za locen razvoj in tudi glavni deli (odmicne gredi, vplinjaci, elektronika, itd) so drugacne za 650, 800 in 800r. Deli med seboj ne pasejo. Recimo KQ 700 in 750 je res samo povrtana na 722ccm in so tudi vitalni deli agregata isti. Zanimivo se mi zdi pa navajanje moci agregata. Ker se pojavljajo cifre od 71-85KM za 800r. Na uradni strani rotaxa je podatek 71KM za katerega bi tudi rekel, da je verodostojen.

Dam ti pa prav, da je iz 650 na 800 premalo razlike. Zate je naslednja stopnja 1000;)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 05 Jan 2012, 17:14

Seveda je na vožnjah še eden prečudovit Polaris Schrembler 500 katerega upravlja še bolj zanimiv voznik in ena čunga- lunga. Kot pa pravi voznik Polarisa- 80 % je na vozniku,(ostalo pa vitelj naredi) :D :D :D

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 05 Jan 2012, 18:19

@Freshslo...kaj naj rečem...res smo malo bolj "oboroženi" z Tam-An-i...pa še množijo se :-$
Kar pa se tiče Rotax-ovega "črevesja"....1.) dalje od paličice za olje si ne domišljam, da kaj vem in 2.) me ne zanima!
Več dam na občutek in ta je zame pri 650-ki popolen!
1000-ka.....hmmm, všeč mi je že...bomo videli kaj prinese čas...mogoče ko naredijo max-a...če pa že...pa stvar prestiža...potrebe nobene :mrgreen:
@Lakl....Ti dobro veš da Polaris vozi z nami namesto BRP-ja "iz principa"...kaj naj rečem...elektrošoki niso v modi....in učijo nas, da je treba bit do drugačnih strpen.
Tvoja čungalunga pa.....ne vem če je v Sloveniji še kdo, ki bi znal iz čungalunge iztisniti toliko kot ti. Vedno znova se načudim! Če kdo potem lahko ti trdiš, da je 70% v vozniku in 30% v vozilu! =D>

Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a tdk » 05 Jan 2012, 19:34

off---pa vredno debate:

Hm...čedalje bolj zanimivo branje na forumu;pa ne glede na temo. Ker sem tudi sam nekako v dilemi, da bi morda...MORDA...čez nekaj mesecev zamenjal;kupil nekaj boljšega(čeprav je RLX 400 zaenkrat zelo zelo dober)...pa je na vse prebrano,predstavljeno,opisano,povedano,poslikano...pa še kaj...edino Rotax vreden nakupa...CF,mačka....me kar skrbi kaj vse se dogaja pri 3,4..ali 5k prevoženih km.....Hm,bolj ko ne-mehanik to bere v večji dilemi je...

lp tdk

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 05 Jan 2012, 20:37

tdk napisal/-a:off---pa vredno debate:

j...edino Rotax vreden nakupa...CF,mačka....me kar skrbi kaj vse se dogaja pri 3,4..ali 5k prevoženih km.....Hm,bolj ko ne-mehanik to bere v večji dilemi je...

lp tdk
Ko bo kater rotax brez pipnit mašino zdržal toliko delovnih ur kot moja mašinca na grizzlyju 660, se lastniku priklonim do krtine.

Še to: moj 300 ccm suzuki letnik 1987 je zdržal do lani, ko mu je crknil CDI. Pokažite mi rotaxa, ki bi brez šravfanja deloval tako dolgo.

Ne mislit, da Rotax ni kvaliteten stroj. Je v prvi ligi. Ni pa najboljši, ker najboljšega ni. Samo eni prvih so skapirali, kako servisirati (krepko odirati) uporabnike njihovih mašin po nakupu.

Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 05 Jan 2012, 20:46

brinovc napisal/-a: Ko bo kater rotax brez pipnit mašino zdržal toliko delovnih ur kot moja mašinca na grizzlyju 660, se lastniku priklonim do krtine.
Lastnik rotaxa se klanjam yamahinem agregatu. (to pa zato,ker si danes dal za kofe) :finga:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 05 Jan 2012, 21:51

jaka napisal/-a:

Lastnik rotaxa se klanjam yamahinem agregatu. (to pa zato,ker si danes dal za kofe) :finga:
No ja, saj k svojemu rotaxu si se že velikokrat sklonil... :-k , ni vrag da se nebi enkrat bolj iz firbca tudi k yamahci :mrgreen:

LP!

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 06 Jan 2012, 11:28

Tezko je primerjati to dvoje skupaj, kdo vec zdrzi. Ze ce primerjam Outlanderja in KQ750, ki sta po letniku tam-tam. Je Outlander mnogo mnogo bolj nabit z elektroniko in senzorji. Po tej poti bi definitivno rekel, da bo KQ750 delal bolj brez problemov. Ce bi pa primerjal zgolj agregat:agregatu, bi si pa upal trditi, da sta enako trpezna.

@Brinovc: Koliko olja ti grizzly popije na 5000km ?

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 06 Jan 2012, 14:21

tdk napisal/-a:off---pa vredno debate:

Hm...čedalje bolj zanimivo branje na forumu;pa ne glede na temo. Ker sem tudi sam nekako v dilemi, da bi morda...MORDA...čez nekaj mesecev zamenjal;kupil nekaj boljšega(čeprav je RLX 400 zaenkrat zelo zelo dober)...pa je na vse prebrano,predstavljeno,opisano,povedano,poslikano...pa še kaj...edino Rotax vreden nakupa...CF,mačka....me kar skrbi kaj vse se dogaja pri 3,4..ali 5k prevoženih km.....Hm,bolj ko ne-mehanik to bere v večji dilemi je...

lp tdk
Yamaha, Suzuki, pogojno Kawasaki in bos lahko ostal ne-mehanik :)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 06 Jan 2012, 15:30

Ali pa Rotax...,da se boš lahko normalno vozil.. ;)

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 06 Jan 2012, 16:35

freshslo napisal/-a:
@Brinovc: Koliko olja ti grizzly popije na 5000km ?
Grizz mi popije 1l. olja med menjavama. Menjam ga na 100 do 120 del. ur.

Med jesensko cestno turažo (cca 700 km) v Avstrijske alpe je spil 0,5 dcl olja. Sva bila z sinom na njem (cca 200 kg) + 2 kufra. In vozil sem za Jakatom na Baji #-o

LP!

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 06 Jan 2012, 18:21

Se mi je zdelo. Ce se tako gleda potem res verjamem, da se nisi pipnil. Jaz bi ze zdavnaj zamenjal rincke in teflone. Tukaj imamo razlicna merila kaj je komu, da motor dela;) Pri ratotju sem se tega lotil, ko mi je popil pol manj olja kot tebi. Zdaj ga med menjavami ne popije nic.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 06 Jan 2012, 19:40

freshslo napisal/-a:Se mi je zdelo. Ce se tako gleda potem res verjamem, da se nisi pipnil. Jaz bi ze zdavnaj zamenjal rincke in teflone. Tukaj imamo razlicna merila kaj je komu, da motor dela;) Pri ratotju sem se tega lotil, ko mi je popil pol manj olja kot tebi. Zdaj ga med menjavami ne popije nic.
Grizza ne šparam, ga tudi močno priganjam (drugače itak ne morem slediti veliko močnejšim mrcinam), ob priliki mi je požrl tudi 15 l. bencina po vsega 25 kilometrih ritja po visokem snegu, obratuje skoraj vsak dan (kmetija pač). Kljub vsemu je poraba olja že nekaj let konstantna in za ta tip mašine običajna. Zaradi litra olja na 100 del. ur ne bom podiral mašine. Ko bo zadeva postala moteča glede barve ispušnih plinov in pogostejšega dotakanja pa zagotovo v akcijo. Aja, pa 3 svečke sem že zamenjal. Čisto navadne, poceni in po fabriškem ps-u. Zdržijo in delajo.

Sicer pa tud BMW-jevi GSi žrejo olje in se vrtijo in vrtijo...in zelo veliko se jih vrti na cestah.

Kako pa je z oljem pri ACjih?

LP!

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 06 Jan 2012, 19:57

@Freshslo...tebi 800-ka spije kaj olja?
Moji 650-ki sem le enkrat solil 1 dcl olja....a sem očitno naredil narobe....ne prej in ne kasneje nisem opazil, da bi ga med menjavo (na 3.000km) kadarkoli manjkalo. Takrat sem ga očitno meril na nepravem terenu.
Sicer pa prakticiram vedno meritev na istem mestu in to naredim pred vsako sleherno furo. Takrat še vizuelno pregledam raztezno posodo hladilne tekočine, in tlak v pnevmatikah! Še nikoli ni nič manjkalo (včasih samo korekcija tlaka) a sem se pač tako navadil....že zaradi boljšega občutka si vzamem teh 3-4 min. Kljub temu, da je EFI motor pred vsako furo cca.3 min "ogrevam" preden odpeljem. In še nato, če ni res nujno prve 3-4 km. lepo z zmernim gasom.
Morda se bo komu zdelo smešno, a tak imam pač "ritual" in do sedaj vse res super zato bom s tem kar nadaljeval!

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 07 Jan 2012, 00:53

BIF napisal/-a:@Freshslo...tebi 800-ka spije kaj olja?
Moji 650-ki sem le enkrat solil 1 dcl olja....a sem očitno naredil narobe....ne prej in ne kasneje nisem opazil, da bi ga med menjavo (na 3.000km) kadarkoli manjkalo. Takrat sem ga očitno meril na nepravem terenu.
Sicer pa prakticiram vedno meritev na istem mestu in to naredim pred vsako sleherno furo. Takrat še vizuelno pregledam raztezno posodo hladilne tekočine, in tlak v pnevmatikah! Še nikoli ni nič manjkalo (včasih samo korekcija tlaka) a sem se pač tako navadil....že zaradi boljšega občutka si vzamem teh 3-4 min. Kljub temu, da je EFI motor pred vsako furo cca.3 min "ogrevam" preden odpeljem. In še nato, če ni res nujno prve 3-4 km. lepo z zmernim gasom.
Morda se bo komu zdelo smešno, a tak imam pač "ritual" in do sedaj vse res super zato bom s tem kar nadaljeval!

Zaenkrat ne kaze nobenih znakov porabe olja. Ga pomerim pred vsako voznjo, dokler ne dobim zaupanja v motor. Po zadnji malce daljsi furi 600km sem opazil potem v garazi pod zadnjim prenosom olje. Ampak se mi dozdeva, da je visek ven vrglo, ker sem ga nalil po priporocilih SS do vijaka, ceprav v servisni knjigi pise, da mora biti 3cm pod vijakom !

Dobro skrbis ti zanj ;) EFI ali fergazar nima veze, oba je dobro malce ogreti.

@BIF: V enih tvojih postih sem bral, da ti je cvilil jermen in da si ga obrnil okrog ? Pa je imel jermen na sebi puscico v katero smer se mora verteti ? Po obrnitvi se je ravno kontra ? Je bilo potem mir z cviljenjem ?

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 07 Jan 2012, 08:54

Ja res je glede jermena. Ampak to je bil moj prejšnji motor, ki je imel agregat (kopijo seveda) starega Polarisa Sportsman-a 500. No in ta je imel jermen, ki je po kakšnih 100km. priček škripati (cviliti), vendar samo pri speljevanju. Ob neki priložnosti sem jermen premeril in ocenil, da bi ga pa morda lahko obrnil, še posebaj zato ker na njem ni bilo nobenih oznak , ki bi nakazovale smer vrtenja, razen napisa proizvajalca (Gates). Ko sem ga obrnil je nehal škripat in potem sem prevozil z njim cca. 1.800 km brez znakov obrabe ali kakšnih težav.
Na BRP-jevih (original) jermenih je narisana smer rotacije....zdaj imam še trenutno Carlisle-jermen, ki pa nima označeno smer rotacije, zato sem ga obrnil tako, da je čitljiv napis proizvajalca! Mislim pa, da jermena na BRP-ju ne kaže kar obrniti, tudi zato ne, ker vlakna v jermenu tečejo točno v določeno smer in se na specifičen način spajajo. Potem pa so tu še "zobci" jermena, ki so drugačni v različnih smereh, kot jermena....pa verjetno še kaj. Tenzije na jermen, ki nastopajo pri BRP-ju so enormne, tako da najmanj, kar bi se zgodilo je to, da ti jermen prej utrga. Večja nevarnost pa je, da nastanejo večje poškodbe variomata ali pa še kaj več. (Več morda kdo, ki se na te zadeve bolje spozna)!
Tisto o obračanju jermena pri BRP-ju sem napisal tako za širšo javnost (vem, da ti to že veš)....nekateri zadeve bolj površno spremljajo in se jim včasih utrne ideja, da bi recimo obrnili jermen (kar ni problem, vendar ne vedno in na vsakem motorju),....nakar gre nekaj "u kurac"...kriv pa je proizvajalec, mehanik itd itd.
Še nekaj!
Na prejšnjem motorju sem probaval tudi razne spray-e za jermene, ki so namenjeni za jermenske pogone!
Da ne pleteničim predolgo...odsvetujem absolutno, kakršnakoli mazanja z kakršnimkoli sranjem (originalnim, neoriginalnim, namenskim, nenamenskim). Ko sem končno očistil variomat in jermen tega sranja sem bil vesel, da jermen cvili....no dalje sem pa že opisal!
Mislim pa da vem kaj tebe moti (če govoriva o BRP-ju). To bo verjetno tisto "žvižganje", ki ga slišiš. Če je to to potem brez panike....bolj se jermen tanjša, glasnejše bo ž"žvižganje". Je pa recimo pri Carlisle-u to "žvižganje" bilo glasnejše od originala že na začetku...potem, ko sem ga pa še malo prismodil, pa je še glasnejši.
No ampak povprečen uporabnik BRP-ja takih malenkosti praviloma niti ne determinira. To je bolj za nas, ki "dihamo" z Rotax-om ;)
Kar se tiče "madeža" pod zadnjim prenosom...menim, da je to to kar si napisal. Je pa še ena zadeva, ki jo morda velja omeniti. Ko se menjuje olje v zadnjem ali prednjem prenosu, je pametno tudi očistiti "izvodila" za "iberlauf". Sem že videl, kako je potisnilo semering zadnjega diff-a ven. Vzrok je ležal v zamašenem izvodilu.... malce preveč nalitega olja, olje se ni imelo kam širit in je pač pritisnilo na najšibkejši člen-semering!
Tako pač za intermezzo...kakšna izkušnja, ki si jo velja zapomnit. ;)

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 07 Jan 2012, 11:00

Ja uganil si ! Tocno ta zvizg me moti, ker pri ostalih ATVjih tega ni oz. ni tako intenziven. Pri BRPju pa je zvok tak kot bi imel hin turbino :) Ta zvok se tudi odlicno slisi na tistem posnetku z youtube, ki sem ga zadnjic objavil za primerjavo med 800 in 800r. Za obracanje jermena pa sem spraseval, ker mi takoj, ko vzgem atv cvili cca. 1 minuto potem pa utihne. Je nekaj z jermenom, ker sem sprobal z novim in tega cviljenja ni bilo vec. Ampak dokler je jermen se cel naj kar mal cvili na zacetku. Menjal ga bom, ko bo v dveh kosih :)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 07 Jan 2012, 11:13

No super to je to. Kot rečeno ...bolj ko bo šel jermen h koncu glasnejši bo..(ah na kaj vse mislijo pri BRP-ju, hahaha).
Malo šale. Drugače pa brez skrbi...nič posebnega. Drugače pa je to "piskanje" v kombinaciji z zvokom mašine lahko prav lepo za uho! :D

rožle
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rožle » 07 Jan 2012, 22:58

No ne vem, vi dojte povedat ki se spoznate na temo al je to normalno pri mojem acju-

- požre 3 litre olja med predpisanim servisnim in intervalom ( motor),
- požre 60 litrov bencina,
- 7 litrov dif. olja,
- 1 akumolator (zgleda da ne fila),
- 3.5 litra hladilne tekočine,
- komplet gum,
- 1 x svečka,
- 2 x končnika špur štanga pa še kaj.

Aja, pa tud tturbo žvižga v predelu variomata, sploh v prostem teku.

lp

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 07 Jan 2012, 23:06

rožle napisal/-a:

Aja, pa tud tturbo žvižga v predelu variomata, sploh v prostem teku.

lp
Tudi tebi očitno močno žvižga med ušesi. :-({|=

LP!

Odgovori