Eto, da ne bo stalno govora, da lastniki BRP-jev nič ne napišemo, lažemo ipd. Do sedaj sem zadeve opisoval in jo bom tudi sedaj...ker nimam prav nobenega razloga da bi karkoli skrival.
Nedolgo nazaj se je na 650-ki (36.000km) ob zagonu pojavila lučka in napis LOW OIL PRESURE. Seveda je to znak za alarm. Najprej seveda kontrola "druck" senzorja in kontaktov...tu je bilo vse ok.
Ker je kazalo na neko zadevo v "črevesju" agregata sem se odločil in dal podreti celoten agregat...primarno seveda porihtat zadevo z pritiskom olja in ob tej priložnosti v celoti pregledat stanje ojnice, ležajev, batov, ventilov, vodil, senzorjev itd...skratka tisto v kar navadni smrtniki običajno ne vpogledujemo.
Kar se tiče pritiska olja....pumpa je gnana preko zobnikov, ki so plastični in je odlomilo dva zoba...vzrok pa ni bil v materialu temveč puši, ki (ne vem podrobno razložit)...v glavnem povročila je to, da je zobnik padel iz centra se postavil v nepravilen položaj in posledično je odlomilo dva zoba. Gre pa tam notri za cel sklop zobnikov, ki ženejo še en kup zadev..bla, bla....
http://www.canampartshouse.com/oemparts ... ubrication
...zobnike najdete pod številko 25, 26,15,16....
v glavnem kot rečeno...nisem mojster zato ne znam podrobno razložit...pa tudi zanima me ne.
No zobnike smo menjali kar vse, ker so poceni in dolgoročno gledano nimam namena škrtarit. (mislim da so štirje). Kar pa se ostalega tiče....ojnica kot nova, bati in ostalo b.p., vodila bp, ketna bp....preventivno smo zamenjali "ležaje" ojnice...ki v bistvu niso klasični ležaji ampak tole...
http://www.canampartshouse.com/oemparts ... d-cylinder
...pod številko 5.
...skratka, da ne dolgovezim....agregat pri teh kilometrih v odličnem stanju.
Za te zobnike BRP ne predvideva preventivnih posegov (preventivni pregledi in zamenjave itd.). Zadeva se pač zgodi ali pa ne. kakorkoli...če do tega slučajno pride, je potrebno takoj ugasnit motor, da ne nastane večja škoda, ker agregat leti "na suho".
Eto kosti za sladokusce. Nič ne skrivam, zato sem zadevo opisal...osebno pa sem vesel, da je sam agregat pri teh kilometrih še vedno v top stanju in šibamo dalje.
Aja...verjetno vas še zanima koliko je to stalo...bom napisal takole...cca. 10% vrednosti takšnega motorja na avto-net-u.
Zdaj pa čakam še lastnike ostalih znamk, da napišejo, kako superiorni so njihovi agregati pri 1.750 kilometrih...