prodam desko za sneg

Prostor za male oglase.
andrej lamovšek
Začetnik
Reactions:
Kraj: šentjanž

Odgovor Napisal/-a andrej lamovšek » 21 Nov 2010, 21:31

jaka daj povej zakaj? ker dviguje sprednji konec?

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Nov 2010, 21:34

Ker so toplo vodo na tem področju že odkrili in ni razlogov, da bi delal drugače

http://www.google.si/images?hl=sl&q=atv ... CDcQsAQwBA

Slika

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 21 Nov 2010, 21:40

Se strinjam! Je še najbolje lepo kopirat! Ni ravno pošteno...kdo pa še danes je? ;)

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 21 Nov 2010, 21:45

brinovc napisal/-a:
pohorjebeef napisal/-a:Ja moja je tudi vpeta centralno spodaj 4x zv ijaki M12 in 2x z vijaki M10!
Dobro je tole privito (upam, da ne v margarino).
Plug mu pelji nazaj. Naj ti prestavi vpetje zajle. Vpetje zajle je predaleč naprej. Ob dvigovanju nastajajo b.z. velike sile na celotno vpetje in vitelj.

Vpetje zajle naj ti premakne bolj pod vitelj oz. za sistem obračanja deske. Sicer ti bo plug kasneje počasneje dvigovalo, toda vitelj se bo bistveno manj matral in seveda pri tem bistveno manj toka požrl.

LP!
Kot je Lakl napisal je to samo provizorično (za foto arhiv), sicer pa pride še škripec zgoraj...skratka veš kaj želim povedat. Nazaj pa ga ni potrebe vozit, ker če je ta zanič potem lahko vsi Can-Am-ove pluge vržejo v smeti! Če bi bil rumeno obarvan (plug) bi vedel zakaj! ;)

andrej lamovšek
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a andrej lamovšek » 21 Nov 2010, 21:58

Kopirati ni lepo!!! ja bom za predelal roke čeprav nism dobil nobene konkretne razlage. vi imate že prav.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 21 Nov 2010, 22:09

Jaz nisem sicer strojnik ampak tako na oko bi rekel, da so sile, ki delujejo na napačno pritrjen okvir prevelike in bi lahko okvir zvile ali spremenile geometrijo celega "štela". Namreč ne pozabi, da ne gre le za to da odrivaš sneg, kakor tudi ni vseeno kakšen sneg odrivaš in koliko....pač razmišljam. Če je večina renomiranih proizvajalcev naredilo takšno vpetje kot ga imamo večina....oni imajo inženirje za to da razmišljajo, mi balkanci pa pač potem skopiramo! Plug se mi ne zdi takšna zadeva, da bi se splačalo experimentirat!
Seveda pa spoštujem kreativnost in drugačnost....in kot sem že rekel...morda se motim, samo tako na pogled se mi ne zdi dovolj zanesljiv!

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Nov 2010, 22:22

andrej lamovšek napisal/-a:Kopirati ni lepo!!!.
Že nekaj desetletij je zelo zelo malo "revolucionarnih" iznajdb itd...vse se kopira, dodaja in izboljšuje, tako, da zardi tega ni treba imeti slabe vesti.
Kot sem ti že dejal, ličen izdelek, ki ga lahko probaš že jutri. montiraj in pluži pesek, pa boš videl kaj dela in kaj ne. Hitro boš sam ugotovil, kje je napaka in sploh ne dvomim, da jo ne bi bil sposoben z minimalnim popravkom odpraviti. Zato sem ti tudi dal link.

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zgornja Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 21 Nov 2010, 22:39

Ni edini vzrok za sredinsko vpetje le nosilnost in nevarnost za zvitje ogrodja. Še bolj bistveno je to, da je plug vpet nekje na težišču ATV-ja in ga tako dosti manj zanaša ob stranskem pluženju! Vsakemu strojniku bi morala biti jasna moč vzvoda, in če je točka vpetja iz osi težišča je takoj jasno, kaj se bo ob pluženju zgodilo.

Po turi paše pošten počitek:
Slika

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Nov 2010, 23:07

ATV plug je lahko montiran tudi samo spredaj (brez nosilcev do sredine), vendar NE na tak način, kot je andrejev. Nosilci morajo biti narejeni drugače, težko je to obrazložiti, zato prilagam link, (stran 8 in 9 )kjer se vidi kako bi moralo biti biti narejeno vpetje spredaj.

http://www.eagleplows.com/images/2010_c ... _proof.pdf

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 22 Nov 2010, 07:21

Na tej sliki se lepo vidi , da gredo nosilci čisto pod motor in so na montažno ploščo vpeti direkt pod motorjem kjer je težišče ATV-ja!
Vitel pa je samo za probo direktno pripet saj kot sem že napisal pride na mesto kjer je sedaj vpeta vitel še dodaten škripec - vitel se pa pripne na zgornji bamper!

Slika

andrej lamovšek
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a andrej lamovšek » 27 Nov 2010, 21:55

tako deska je bila sprobana taka kot je in dva lastnika ki sem jih klicu, če je z desko vse ok sta zadovoljna in nista imela nobenih težav pri pluženju. edini problem se je pojavil pri štiftu za obračanje deske levo desno. je malo prešvoh (12mm) in ga malo vije, tako da bo sam tle sprememba bo močnejši.

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 02 Dec 2010, 22:30

Dragi so tile plugi za ATV. Jaz sem si kar sam nekaj naredil... 30 EUR za material in tri ure dela.

Imam še makadam dvorišče in bi z železnim plugom samo razril. Vpetje sem pa naredil kar zadaj direktno na kljuko. Potem pa močan U profil, ki sem ga nekje na sredini pod ATV-jem zalomil, da se plug dvigne ene 15 cm, kar je čisto dovolj. Spredaj pa 130 cm široko "bosanko", ki so jo zidarji pozabili direktno naravnost in rinem čez celo dvorišče tudi po 30 metrov v 30 cm snega....brez najmanjšega problema. Sploh ne morem verjeti kako to dobro gre. Prilimam kakšno slikco, če dam še komu idejo, ki nima še asfalta.

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 03 Dec 2010, 00:16

Bosanka je za tlakovce nedvomno boljsa resitev kot zelezje.Za zeleznim se za vedno poznajo sledi rje po betonu.

Slika

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 03 Dec 2010, 07:30

Pero - ne če si namontiraš še kolesca! Kolesca sem dodal zraven drsnikov in so za 5 mm nastavljena nižje od deske. Drsniki so bili že na deski in sem jih dvignil med nivo kolesc in deske. Po tlakovcih pa podrsam samo tam kjer je kakšen izstopajoč zaradi posedka terena!

Slika

Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 03 Dec 2010, 08:40

Ja, seveda, bosanko gor pa mir! 10x boljš kot železo! 30 EUR pa par urc dela! Super! ;)

maticzippo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a maticzippo » 03 Dec 2010, 12:59

35€ sem jaz dal za materjal za kovinski plug :?

Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 03 Dec 2010, 13:38

Jest sem dal za vse skupaj 10 EUR in dela ko šus! Res, nor plug. Sej bi dal slike gor pa ne znam.

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 03 Dec 2010, 21:02

Ste tudi še ostali člani foruma sami svoj mojster:). Malo slikc za kakšno idejo. Če hočeš plužiti do 60 cm snega, kolikor ga imamo mi, so potrebni kar veliki kupi. Še najbolje gre naravnost na kup. Se naredi kar klanec in rineš do 2 metra visoko...

Slika

Slika

Slika[/img]

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 03 Dec 2010, 21:11

Sem vedno zagovornik načela : "simpl je nartabolše!" Ne vem, zakaj bi komplicirali, če pa nekaj takega povsem zadovoljivo deluje.

Slika

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 03 Dec 2010, 21:30

Sploh si ne morem mislit kako dobro deluje. Pa še "varovalo" je zadaj, ker je vse skupaj na enem vijaku m10, ki je pred bunkico za kljuko. Če bi se z hitrostjo kam zabil bi utrgalo ta vijak definitivno prej kot karkoli drugega. Pa še rine odlično, ker je plug vpet zadaj, tako, da se ATV kar prikloni ko je obremenjen:). Zmontiran je pa v minuti...

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 03 Dec 2010, 21:57

Carska pogruntavščina tole. Glavni drog je verjetno u profil al kako? A bi bilo možno naredit še kakšno fotko, kako izgleda pripetje bosanke in povezava iz glavnega droga? Zanima me še to, ali zadaj vpetje precej trpi levo desno, ker mora držati smer pluga levo desno, ročična razdalja pa je pa tule že okrog 280 cm?

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 03 Dec 2010, 22:47

bom še malo poslikal, ko bom snel plug dol.

Res je čez celo dolžino je U profil, na sredi sem pa naredil stabilizatorje za levo in desno. Bom poslikal. Dejansko sem zavaril prečno cca 30 cm in pokončno na vsako stran cca 10 cm cevke, da držijo smer ko plug dvigneš in tudi ko ga spustiš. Da niso sile samo zadaj na kljuki. Tu bo potrebno zadevo še malo dodelati, saj porinem sneg z škarpe na previs, ali če hitro pospešim mi plug "pade" iz teh vodil. Na tem mestu, pa pokončne cevi ne morejo biti višje od 10 cm, ker bi pri dvigu zadele ob pomembne dele ATV-ja... jih bom moral malo prestaviti in podajšati:)

Na koncu sem na U profil zavaril L profil dolžine 130 cm in privijačil gor "bosanko".

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 03 Dec 2010, 22:55

Sem pa napačno napisal ceno...zadeva je res stala ene 10 EUR, ker sem takrat kupoval še nekaj drugega in je bilo skupaj 30:)... delal sem pa seveda zadnji večer pred snegom.... panika....časa itak nimam nič in sem delal od devetih do polnoči zvečer, zjutraj pa v 30 cm snega:)

plinko
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a plinko » 04 Dec 2010, 13:55

Še nekaj slikc, če dam komu idejo. Ne smem pa več delati rekleme, ker bi verjetno el presidento rad tudi še kak plug prodal:).

Saj mogoče bom tudi jaz, ko bom imel asfalt in vse tipitop po dvorišču nabavil original. Za makadam ali tlakovce je pa definitivno tole boljš. Morate pa vedet, da sem drugič v življenju delal z varilnim aparatom:)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 04 Dec 2010, 16:53

Kaj naj rečem???

Smejim se in ti moram čestitati nad izvedbo domačega patenta !

Glavno, da fukcijonira in ni važna niti cena niti izgled! :prvi:

Odgovori