Cestne gume za Grizzly 350 4x4

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 30 Mar 2009, 13:54

gume ti da gratis skoraj vsak vulkanizer
A potem priporočaš uporabo izrabljenih avtomobilskih gum?

Uporabniški avatar
harry2
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Distancniki

Odgovor Napisal/-a harry2 » 30 Mar 2009, 15:27

Ali lahko vidimo kaksno sliko distancnika?

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 30 Mar 2009, 18:02

Enx napisal/-a:A potem priporočaš uporabo izrabljenih avtomobilskih gum?
Glede na hitrosti, ki jih današnji delovni modeli dosegajo, je vsekakor rabljena (ne izrabljena) avtomobilska guma po konstrukciji, hitrostnem razredu, sestavi materiala in izdelave varnejša, kot ostale ATV gume. Ne govorim na pamet, 12 let sem delal v Savi in hudičevo dobro vem, kako je kakšna guma izdelana itd...
Poleg vsega pa se vse več ATV-jev usmerja v novo tržno nišo, oz. imajo in bodo imeli vgrajene diferenciale zadaj, ki bodo omogočali hitrejšo vožnjo tudi po asfaltu (vsi imajo avtomobilske gume).Zakonodaja v nekaterih državah je že v "pripravi" in bo omogočala vožnjo takih ATV-jev brez blokad in omejeni moči v kilovatih, seveda bo temu ustrezno sledila tudi davčna politika pri pobiranju svojega deleža pri registraciji.
Prvi tak model je napovedan za leto 2010- Cectekov Drift, kjer so navedeni podatki njegove 500 ccm turbo mašine z 70 KM in končno hitrostjo 160 km/h. Tej hitrosti so trenutno kos samo Maxissove goldsped gume dimenzije 20/11-10, ki jih montirajo na E-ATV.

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 30 Mar 2009, 18:15

Če si 12 let delal v Savi potem veš, da je pri gumi še kaj drugega kot pa hitrost. Skoraj vsaka avtomobilska pnevmatika je dobra cca. 4 - 5 let, potem rata trda in ko rata trda drsi ko hudič (tudi če ima še 0.7 cm profila), še posebej na mokri cesti. Poleg tega je avtomobilska pnevmatika narejena tako, da vse štiri nosijo težo cca. 1.000 - 1.500 kg kar je 3 - 5x več kot pa je teža 4 kolesnika. Torej je pri zdrsu taka pnevmatika kvečjemu še bolj nevarna. No pa naj morda Vip pove, saj on še vedno dela v Savi.

Mislim, da so namenske pnevmatike vseeno boljša izbira, res pa je, da se pri teh cenah vozniki raje odločajo za avtomobilske gume, vendar mislim da je bolje da se kupi vsaj nove avtomobilske gume.

Glede hitrosti ATVjev pa raje malo počakajmo, saj vsak napredek v hitrosti prinese tudi razvoj tehnologij pri ostalih delih vozil, tako da mislim, da ko bo ATV v povprečju letel 160 km/h, bodo poleg gum morali iznajti tudi kako drugo novost. Sam sem mnenja, da ATV itak ni primereno prevozno sredstvo za hitrosti nad 120-130 km/h.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 30 Mar 2009, 18:23

Enx napisal/-a: Torej je pri zdrsu taka pnevmatika kvečjemu še bolj nevarna. Sam sem mnenja, da ATV itak ni primereno prevozno sredstvo za hitrosti nad 120-130 km/h.
Pri asfaltni vožnji z ATV-ji je največji problem "opletanje" po kolesnicah sem in tja.Drsijo tako ali drugače vse gume.
Kar pa se hitrosti tiče bi jo sam še malce spustil. Vse kar je nad 100 km/h je že preveč (čeprav včasih hočemo še več).

Uporabniški avatar
magoslo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a magoslo » 30 Mar 2009, 19:08

koda73 napisal/-a:Slika

Jaz sem nabavil gume Duro in platišča ITP.
Zaenkrat zelo zadovoljen.

Lp
koliko pa imaš ti kaj napumpane te gume

Uporabniški avatar
koda73
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Morje

Odgovor Napisal/-a koda73 » 31 Mar 2009, 04:41

[/quote]

koliko pa imaš ti kaj napumpane te gume[/quote]

Gume so trenutno še vedno napumpane na 0,7 bar.
Mogoče jih bom spustil na 0,6 bar.
Tukaj nekje bo tudi ostalo.

Lp

Uporabniški avatar
magoslo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a magoslo » 31 Mar 2009, 12:39

no ker jaz sem jih naredil na 0.5 pa se mi zdi kar vredu ....mogoče še probam z 0.6

Uporabniški avatar
primozzep
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Javorniški Rovt
Kontakt:

gume za atv

Odgovor Napisal/-a primozzep » 01 Apr 2009, 19:25

zdravo sem čist nov tukaj pa verjetno sploh ni prava tema ampak a mi lahko kdo pomaga. imam quingui 250 ccm star okoli 4 leta pa ne dobim gum 22x10-8 za eno primerno ceno pa me zanima ce bi lahko dal gor 21x10-8 al pa ce slucajn kdo ve za kaknega ki bi jih imel
hvala

Uporabniški avatar
VIP
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Šentvid pri Stični

Odgovor Napisal/-a VIP » 01 Apr 2009, 20:24

Avtomobilske gume na ATVju (delavnem), nove ali rabljene? Uporabit se da oboje, čeprav za zahtevnejši način vožnje bi jaz uporabil nove, verjetno z zimskim profilom, bi bil bolj primeren tudi za ostale podlage.
Rabljene pa....., ne prestare, po možnosti kakšne kvalitetnejše, pa z čimveč profila, treadware pod 280, traction AA....
Slaba stran avtomobilskih cestnih gum in platišč je tudi večja teža, (pre)velika nosilnost, posledično težje prilagajanje neravninam :?
Namenske cestne gume za ATVje se pa izboljšujejo v zadnjem času, čeprav počasi, ampak sem prepričan da se bodo proizvajalci prilagodili novim zahtevam trga. Večina teh gum prihaja z vzhoda, tam pa po mnenju mojih kolegov (konstruktorjev pnevmatik) ki so obiskali nekaj tovarn v tistih krajih, še zdaleč nimajo pogojev, da bi dosegali kakovost ene slabe avtomobilske pnevmatike. Veliko ročnega dela močno vpliva na kvaliteto gum, zato so lahko velika nihanja v sami zgradbi gume. Je pa res da je napredek v tistih krajih izredno hiter in predpotopni način proizvodnje lahko v kratkem času zamenjajo z primerljivim v razvitem svetu.
Osebno sem pa mnenja da opletanje štirikolesnika na neravni asfaltni podlagi, povzroča med drugim tudi oblika gume, seveda sprednje, ponekod uporabljajo gume od skuterjev na sprednjih kolesih.
Cestna pnevmatika na ATVju je bolj odločitev vsakega posameznika, glede na njegove zahteve možnosti in pričakovanja.
Seveda pa univerzalna guma, ki je primerna za vse podlage, ni nikjer nič prida, vsaj za sedaj, ampak najraje bi dal tako gor :o :D

Moja izbira gume za naše razmere (makadam asfalt) in moj način vožnje bi bila Kenda K572, ali katere z podobnim profilom.

:lokostrelec

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 02 Apr 2009, 09:20

A nima sava tudi atv program? Oziroma Vip, ma ali nima?

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zgornja Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 02 Apr 2009, 14:33

A kakšen cenik tudi obstoja?

Po turi paše pošten počitek:
Slika

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 02 Apr 2009, 14:40

Športne smo imeli na testu, še preden so prišle v produkcijo. Obsegi manjši, kot naj bi po merah bili, luknje za platišče pa prevelike in so se gume sezuvale konstantno. Skratka, nič vredno. Takrat. Upam, da so upoštevali pripombe in naredili popravke.
Škoda, ker nimajo dirkaških dimenzij gum, bi z veseljem testiral kakšnih 10 kompletov na sezono, če se ne bi sezuvale... 8)

Uporabniški avatar
VIP
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Šentvid pri Stični

Odgovor Napisal/-a VIP » 02 Apr 2009, 19:23

hirulupi napisal/-a:A nima sava tudi atv program? Oziroma Vip, ma ali nima?

Ima :D
Made in Vietnam :shock:

:lokostrelec

Uporabniški avatar
harry2
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Sava delovne gume

Odgovor Napisal/-a harry2 » 07 Apr 2009, 15:48

Kaj pa delovne ATV Savine gume, ste jih testirali in so kaj vredne!?

Odgovori