Ker vem, da je tukaj na forumu kar nekaj veteranov iz sveta štirikolesnikov, ki so marsikaj že doživeli na lastni koži, se na vas obračam z mogoče malo čudnim vprašanjem, pa vseeno - vprašat ni greh. V zadnjih dneh sem prebrskal nekaj slovenskih forumov in spletnih strani pa mi ni uspelo najti konkretnega odgovora.
Stvar je taka, da se odločam za nakup novega nehomologiranega delavnega štirikolesnika. Zakaj nehomologiranega? Ker je že v štartu precej cenejši, ni dodatnih vsakoletnih stroškov in ker ga mislim uporabljati kot delovni stroj oziroma za prevoz na krajše relacije, predvsem po kolovozih in do svojih parcel, v gozd itd. (max. 3 km). V glavnem na leto naredim mogoče 300 km. Do sedaj sem imel 8 let registriranega "kitajca" (SMC Captain) in sem naredil tako malo cestnih kilometrov, da se mi registracija ne zdi potrebna.
Živim v bolj odročni majhni hribovski vasi (lahko bi se reklo tudi zaselek), tako da do sedaj še nisem imel nobenega stika s "taplavimi", mogoče tudi zaradi tega ker nikoli ne divjam in se med vožnjo poskušam čimbolj kulturno obnašati.
Z nehomologiranim ATV-jem se nimam namena voziti po cesti razen mogoče kakšne 2 km čez vas do svojega travnika/gozda. Tako dostikrat vozijo tudi sosedje z neregistriranimi mopedi in traktorji pa zaenkrat ni bilo problemov. Po tej cesti se vozimo samo domačini, ker naprej ni več poti (slepa ulica) se pa mogoče enkrat letno (kadar jim zapaše) pripelje mimo tudi kakšen policijski avto. Sicer nikoli ne postavijo kontrole ali karkoli, se pa pač peljejo skozi vas.
Zaradi tega je moje vprašanje sledeče: Kako problematičen zna biti nehomologiran ATV, če imaš tako nesrečo v življenju da padeš v oči kakšnemu policaju, ki se ravno takrat slučajno pripelje mimo? Kot sem že omenil, nikoli ne divjam in imam vso obvezno opremo, vključno s prvo pomočjo. Kolikor mi je uspelo izbrskati je kazen 500€? Je to to, ali ti lahko - če ima policaj slab dan - napiše še kaj? Nekje sem bral tudi o zasegu štirikolesnika, izgubi vozniškega dovoljenja itd.? Ima mogoče kdo kakšne izkušnje, kako je to v praksi? Sem šel brat zakonodajo pa sem kmalu ugotovil da sem v prekršku samo da iz postelje stopim.