Nehomologiran/neregistriran ATV - izkušnje in kazni

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Slovenija

Nehomologiran/neregistriran ATV - izkušnje in kazni

Odgovor Napisal/-a Titan » 25 Jul 2019, 20:57

Pozdravljeni!
Ker vem, da je tukaj na forumu kar nekaj veteranov iz sveta štirikolesnikov, ki so marsikaj že doživeli na lastni koži, se na vas obračam z mogoče malo čudnim vprašanjem, pa vseeno - vprašat ni greh. V zadnjih dneh sem prebrskal nekaj slovenskih forumov in spletnih strani pa mi ni uspelo najti konkretnega odgovora.

Stvar je taka, da se odločam za nakup novega nehomologiranega delavnega štirikolesnika. Zakaj nehomologiranega? Ker je že v štartu precej cenejši, ni dodatnih vsakoletnih stroškov in ker ga mislim uporabljati kot delovni stroj oziroma za prevoz na krajše relacije, predvsem po kolovozih in do svojih parcel, v gozd itd. (max. 3 km). V glavnem na leto naredim mogoče 300 km. Do sedaj sem imel 8 let registriranega "kitajca" (SMC Captain) in sem naredil tako malo cestnih kilometrov, da se mi registracija ne zdi potrebna.
Živim v bolj odročni majhni hribovski vasi (lahko bi se reklo tudi zaselek), tako da do sedaj še nisem imel nobenega stika s "taplavimi", mogoče tudi zaradi tega ker nikoli ne divjam in se med vožnjo poskušam čimbolj kulturno obnašati.
Z nehomologiranim ATV-jem se nimam namena voziti po cesti razen mogoče kakšne 2 km čez vas do svojega travnika/gozda. Tako dostikrat vozijo tudi sosedje z neregistriranimi mopedi in traktorji pa zaenkrat ni bilo problemov. Po tej cesti se vozimo samo domačini, ker naprej ni več poti (slepa ulica) se pa mogoče enkrat letno (kadar jim zapaše) pripelje mimo tudi kakšen policijski avto. Sicer nikoli ne postavijo kontrole ali karkoli, se pa pač peljejo skozi vas.

Zaradi tega je moje vprašanje sledeče: Kako problematičen zna biti nehomologiran ATV, če imaš tako nesrečo v življenju da padeš v oči kakšnemu policaju, ki se ravno takrat slučajno pripelje mimo? Kot sem že omenil, nikoli ne divjam in imam vso obvezno opremo, vključno s prvo pomočjo. Kolikor mi je uspelo izbrskati je kazen 500€? Je to to, ali ti lahko - če ima policaj slab dan - napiše še kaj? Nekje sem bral tudi o zasegu štirikolesnika, izgubi vozniškega dovoljenja itd.? Ima mogoče kdo kakšne izkušnje, kako je to v praksi? Sem šel brat zakonodajo pa sem kmalu ugotovil da sem v prekršku samo da iz postelje stopim. :axe:

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Re: Nehomologiran/neregistriran ATV - izkušnje in kazni

Odgovor Napisal/-a lakl » 26 Jul 2019, 11:23

Če imaš srečo te bo spustil z opozorilom. Ampak na srečo jaz ne bi računal. Na tebe ne bodo gledali enako , kot lastnika zemljišč, kmeta, traktorista, gozdarja...! Takoj te bo obravnaval, kot divjaka na motorju. Kot si si sam podal odgovor... kot kršitelju ti lahko tudi zapleni vozilo. Sam gledam na to tako, da je malce neprijetno vozit z strahom a ko boš imel zadaj tablico si ponovno na udaru tistih, kateri so nasprotniki voženj v naravnem okolju. Lovci, gozdarji, pohodniki, naključni turisti, obiskovalci... Domačini in sosedje te bodo itak poznali in z njimi po navadi ni problema. Problem delajo tisti, kateri pridejo v naravo, na kmete z z Tuš vrečko in Poli klobaso v senviču, da na kmetiji ne bi preveč zapravil za domačo salamo :mrgreen:

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 27 Jul 2019, 14:15

lakl napisal/-a:... kot kršitelju ti lahko tudi zapleni vozilo.
No, ravno tole me najbolj moti, zato pa sem napisal tukaj, če mogoče kdo ve iz prakse kako je okrog tega.
Ker mi nikjer v nobenem zakoniku ni uspelo najti nobene navedbe da je vožnja samo z neregistriranim vozilom lahko vzrok za karkoli drugega kot denarno kazen. Kot sem že prej napisal, imam vso obvezno opremo, izpit za avto, traktor, v glavnem ne bi bil v nobenem drugem prekršku razen brez registrske. Tudi do sedaj nisem dobil nobene kazni z nobenim vozilom. Me pa zanima kako si drugi razlagate tole, če jaz mogoče narobe razumem (prekopirano iz uradnega lista):

- (1) Za udeležbo v cestnem prometu morajo biti vozila registrirana, imeti veljavno prometno dovoljenje ali veljavno dovoljenje za preskusno vožnjo in biti označena s predpisanimi registrskimi ali preskusnimi tablicami, izdanimi za njihovo označitev.
- (7) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.

- (1) Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška
- (4) Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.

Za izgubo vozniške pa kolikor jaz vem rabiš 18 pik, ki pa jih zgoraj omenjena kazen nikjer ne omenja. :?: #-o ](*,) :-k

Si samo jaz tole narobe razlagam?

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 27 Jul 2019, 16:23

To, kar se je zgodilo v moji okolici in poznam je bilo 500 € ter odvzem vozila v dveh primerih ker je bila še zraven vožnja v naravnem okolju ter deset pik. Druga dva primera so vrnili vozilo saj nista imela podaljšane registracije. Torej sta imela tablico. Izredni tehnični pregled, popravilo vozila, ponoven tehnični in registracija Skupaj 750€ in tri pike. To vem, ne vem pa če je še kaj zadaj prišlo z kakšno položnico.

500€ in kake pike še pozabiš ampak na koncu pa če ostaneš še brez vozila pa ni več za “pozabit”. Bog ne daj, da imaš kak karambol na cesti. Ne rabiš biti ti kriv. Drug te samo podrsa, pokliče policijo in si plačal vse. Kazen, povzročitev nesreče, popravilo vozila (bog ne daj da je kak dober avto z fancy barvo)... pa si takoj lahko ob zajeten kupček. #-o #-o #-o

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 28 Jul 2019, 09:25

No potem je na žalost situacija taka kot sem se bal da je. Hvala za obrazložitev. Bo pač treba it pogledat kakšen homologiran model pa bo (upam) mir. :k:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 28 Jul 2019, 10:16

Titan napisal/-a:No potem je na žalost situacija taka kot sem se bal da je. Hvala za obrazložitev. Bo pač treba it pogledat kakšen homologiran model pa bo (upam) mir. :k:
Titan, pri tem pa ni treba biti skopušen. Daš nekaj k € za atv, potem ti je pa škoda cekinov za osnovno zavarovanje.

Jaz pač požrem znesek tehničnega pregleda in za osnovno zavarovanje za grizzlyja 660 plačam 15,60 €.

...in še zgodbici:
Št. 1: fotr se je ob neki priliki odpeljal z mojim atv - oldtimerjem (ni registriran, ker bi mi ga domači zagotovo slej ko prej sesuli). Kot zakleto - ravno tedaj so se plavi pripeljali v vas in fotra 50 m. od hiše ustavili. Komaj se je izmazal z opominom. Tako je moj oldtimer še vedno doma, cel, vrhunsko ohranjen - moj artefakt. Od takrat naprej seveda brez ključa v ključavnici.
Št. 2: moral sem peljati mojega oldtimerja Diano na tehnični - avto je bil brez tablic seveda. Do tehničnih pregledov ni daleč, le skozi manjše mestece pa le moram. Hudiča, 40 € za probne tablice je kar veliko za 10 minut strahu... kolebam, kaj narediti? Se peljati brez, vzeti tablice od kakega drugega avta... NIč, ne bom rizkiral in dam 40 € za probne nalepke. In evo, ko se z Diano z probnimi tablicami odpeljem na tehnični, me je cca 500 m. od hiše ustavil policaj na kolesu. HALOOO??!!!??? Ne, prej, ne pol ga nisem več srečal, ampak ravno takrat je bil tam.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 28 Jul 2019, 11:08

Ma tistih par :eur za registracijo itd. mi še ni tak problem, je pa tako, kot sem v prvem prispevku napisal, da je moped ki sem ga gledal (yamaha) dražji za okrog 15% če je homologiran. Za ta denar lahko gor vržem vitel+EPS naprimer. In ker se pač nimam namena vozit po cesti razen po lokalni vaški cesti mi je vse skupaj nekako odveč, če bi bil riziko samo 250€ kazni. Samo vidimi da znajo bit kar zaje***i te slovenski smrkci. Še enkrat hvala obema za odgovore.

Odgovori