Zakaj ste umaknili temo?

Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 23 Mar 2010, 11:41

Moj posel je nekaj čisto drugega, zelo povezan z marketingom, tržnim komuniciranjem in odnosi z javnostmi.
A vidiš, tole kar ti delaš je šele nateg :lol: Pri tem poslu še dobiš nič, ko kupiš kitajčka maš vsaj kej za pošraufat. Ampak nič se ne sekiraj, če se zavedaš, da živiš v deželi hlapcev kjer pamet zraste šele po 5 pivu ti je vse jasno.

Uporabniški avatar
bade25
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: MB center in Kozjak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bade25 » 23 Mar 2010, 12:05

Vidim, da so zadnji posti zelo na nivoju in predvsem "konstruktivni".
No je pa res, da so zelo podobni našemu tržišču s štirikolesniki, predvsem tistemu vzhodnemu, z izjemo dežele vzhajajočega sonca......

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 23 Mar 2010, 12:19

No je pa res, da so zelo podobni našemu tržišču s štirikolesniki, predvsem tistemu vzhodnemu, z izjemo dežele vzhajajočega sonca......
A tržišče s štirikolesniki iz dežele vzhajajočega sonca se ti pa zdi urejeno? Osebno se mi zdi, da je urejen samo tisti del, ki pokriva trg iz dežele zahajajočega sonca. Poglejmo na stvari realno, potem pa komentarji.

Glede vnučeca pa tako, ali je potrebno kaj naredit ali pa se ne pritoževat. Vsi gredo s tokom in ob tem pljuvajo čez vse, ker se jim zdi da so pripomogli k rešitvi kakega problema, v resnici pa ne naredijo nič, samo drek mešajo. Kot da ga že uradniki ne dovolj :evil:

Uporabniški avatar
bade25
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bade25 » 23 Mar 2010, 12:47

Enx - tvoj drugi odstavek pove to kakšen je del "vzhodnega" tržišča s štirikolesniki - konfuzen........

Vzhajajoče sonce? - Vsaj velike zastopnike, ki prodajajo motorje in avtomobile imajo tukaj, tako da vlivajo (navzven) več zaupanja, kot ostali vzhod.....
Zahajajoče sonce? - No tu so stvari po mojih izkušnjah večinoma urejene, čeprav drago urejene, dalo pa bi se še bolje, kot vsepovsod........

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 23 Mar 2010, 12:59

Ja, tako je. Kje v Sloveniji pa dobiš homologirano Yamaho, Kawasakija,Suzukija ali pa Hondo?

Je**ga, če je zrihtano je drago, če pa ni zrihtano se pa pritožujejo. :? Kot vem so homologirani samo Kitajci, Tajwanci ali pa Amerikanci. Amerikanci so dragi, o Kitajcih ne bom zgubljal besed, torej ti ostane Tajwanc.

Uporabniški avatar
energie
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a energie » 23 Mar 2010, 13:51

S tem stavkom k ga je Enx napisal se cist strinjam ..

damjanovski
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a damjanovski » 23 Mar 2010, 18:29

Živjo začel sem prebirati tole temo... moram priznati da me je teme pritegnila... zdi se mi zelo zanimiva in hkrati kruta tale primerjava z Renault-vim vozilo... Res se lahko človek zamisli glede cene... kvalitete... varnosti... ampak vsak "špas" ima svojo ceno... tako da... obtem sem se še spomnil na vozila znamke Dacia baje da prodajajo terensko vozilo za 9000€... sicer je vozilo izdelano na Polske... ampak vse eno... za borih 9000€ lahko dobiš terensko vozilo.... Kolikšna je le potem pri tem vozilu marža trgovca?

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 23 Mar 2010, 18:40

Najbolj da vprašate Ajk-a, on ve kakšne so marže pri novih vozilih 8), tudi za Twingota ... Itak ti bodo vsi zatrjevali, da imajo maržo od 10-15% v resnici pa je ... :shock: :lol:

Ne vem sicer katere znamke imajo kakšne marže, samo trgovci z avtomobili imajo "sumljivo" razkošne avtosalone. A to vam nič ne pomeni?

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 23 Mar 2010, 18:58

Proizvodna cena WV Golf cca. 5.500 EUR! Kam gre razlika kot je povedal moj predhodnik lahko vidite vsak dan ko sonce odseva v velikih "šipah" avto salonov!
Sicer pa te svinjarije mi ne bomo rešili!
Rajši povejte če se v Maju "svetlika" kakšno srečanje štirikolesnikov v Slo? :partyman:

Uporabniški avatar
luksislo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a luksislo » 23 Mar 2010, 19:16

proizvodna cena porsche cayenne je 10k€, ampak v to ni vštet razvoj, inženirji in ostalo s tem povezano (tudi licence) tako da to ni realna cena.

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 23 Mar 2010, 19:21

Rajši povejte če se v Maju "svetlika" kakšno srečanje štirikolesnikov v Slo?

;) To!

SEBA
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kamnik-Stahovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SEBA » 23 Mar 2010, 19:31

Citiram:
Rajši povejte če se v Maju "svetlika" kakšno srečanje štirikolesnikov v Slo?

Wink To!
Si mi snel z tipkovnice :D

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 19:47

Manuela napisal/-a:Vnucec, tvoje pisanje je pisanje v prazno. Predlagam, da se malo bolj poglobiš v vse skupaj, ker pišeš totalne bedarije in vsak laik ti bo verjel. Vidim, da z prodajo ATVjev dejansko nimaš nič, ker bi potem povsem drugače razmišljal in tega ne bi pisal. ;)

A pa dejansko veš koliko let je Dinli v prodaji? Če ga ni bilo na Slovenskem tržišču, še ne pomeni, da se ni prodajal drugje. In cene z avtomobili sploh niso primerljive, pa da kalkuliraš po dolgem in počez. ;)

Praviš, da za free time izdelek ne daš 12.000€, za dodatno opremo v avtomobilu pa in hkrati pametuješ o življenjsko pomembnih investicijah. Če tudi v avtu preživiš 3, 4 ure, je dodatna oprema luksuz. ;) Sicer pa te noben ni silil, da kupiš štirikolesnika.

In če je Tajvan del Kitajske, še ne pomeni... Eh, brez veze, da se spet spuščam v to debato. :roll: Ne vem od kod tvoje nezadolvoljstvo z Tajvanci, medtem ko si pri prodaji svoje Barosse hvalil njeno kvaliteto - "oglaševanje" samo da se proda in dejansko ne verjameš svojim besedam ali pa si bil z Barosso povsem zadovoljen in tukaj pišeš v tri dni (in "sekaš" čez tajvance). ;)
OK, Dinli je Mercedes. Verjetno to trdite prodajalci Dinlija. Saj vam privoščim, da kaj prodate. Go for it. Mojega denarja pa ne boste videli oziroma ga bo videl le uveljavljen prodajalec.

12.000 EUR, ATV in avto. Z redkimi izjemami je ATV vozilo za prosti čas, avto pa v večini primerov delovni stroj. V mojem primeru me vsak dan prepelje okoli 200 kilometrov, v njem preživim vsak dan toliko časa kot v celem tednu na ATVju. Definitivno mi je prioriteta kakovost in tudi oprema avtomobila, npr xenon luči, solidno ozvočenje, razni senzorji, dovolj airbagov itd. Če si v avtu toliko časa je užitek v vožnji v veliki meri pogojen tudi z luksuzom in dodatno opremo.

To da cene z avti niso primerljive povsem drži. Cene ATV so še bolj napihnjene in niso v stiku z realnostjo. Če bi proizvajalci avtomobilov razmišljali na takšen način bi osnovni Clio stal 30.000 EUR, prodajal pa bi ga sladoledar.

Tajvan, Kitajska in moj "tajvanc" Barossa. Evo, fini ATV za ta denar. Še vedno trdim in sem ga prodal predvsem zato ker dveh res ne morem naenkrat voziti. Očitno imate nekateri težave z odtenki sivine in vidite le črno belo. Torej je lahko Tajvanec bodisi suho zlato, bodisi kup gnoja. No, zame je nekaj vmes. Spodoben ATV za razumno ceno, primeren za začetek da vidiš, kaj ti sploh ustreza in kaj ne.

Še za konec komentar bistroumne ugotovitve, da se ne ukvarjam s prodajo ATVjev in da v tem primeru tega ne bi pisal. Seveda ne bi pisal. Zakaj pa bi pljuval v lastno skledo in tvegal, da potencialni kupci začno razmišljati o morda razmisliti v tej meri, da ne kupijo ATVja pri bednem prodajalcu, z bedno garancijo, bedno zalogo rezervnih delov, bednim serivsom, ki obstaja le pri prodajalcu in zavrne vsak reklamacijski zahtevek. In za to bedo bi plačali nekaj tisoč EUR. Super za prodajalca, easy money, poraz za kupca.

In še nekaj: vidim, da ste si nekateri dali duška. Napačno, s tem bo mojih komentarjev še več, tema pa bo fino brana. Sami sebi boste naredili škodo. Tako da kar, meni ni problem. Itak nisem prodajalec ATVjev in mi dol visi za njihov poslovni uspeh oziroma trdim, da bodo obstali le kvalitetni in fair prodajalci. Ostali pa naj....crknejo in gredo v stečaj. I don/t give a fcuk.

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 19:49

luksislo napisal/-a:proizvodna cena porsche cayenne je 10k€, ampak v to ni vštet razvoj, inženirji in ostalo s tem povezano (tudi licence) tako da to ni realna cena.

Je torej prozvodna cena Dinlija 300 EUR, prodajna pa 7.000 EUR? Dream quality :)

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 20:01

hurco napisal/-a:Vnucec, glede na to da si po "fohu" v trženju in marketingu je res zanimivo kako lahko razmišljaš tako ozko. Nisem v tem poklicu , pa vseeno vem da se marže postavljajo na način, da si z izdelkom konkurenčen na trgu, in da ustvariš en željen dohodek in željeni promet. Če v mesecu prodaš en sam štirikolesnik mora bit marža 2500 eurov, če ne nimaš za " kruh", če pa ti jih uspe prodati več kosov lahko maržo spuščaš, s tem pa si še pospešuješ prodajo. Dobro veš da so v tgovinah nekateri bolj drobni izdelki z maržo tudi 400 , 500%.
Meni kot kupcu je prav čisto ravno za koliko je trgovec dobil štirikolesnik. Vsak kupec si primerja različne znamke in jih vrednoti po celotnem paketu, kvaliteti, servisu, suportu... ter se na koncu odloči kaj mu ustreza za željeni denar. Če je tgovec uspel dobiti štirikolesnik za 1 euro, svaka mu čast, jaz mu bom pač dal 5000 eurov če sem ocenil da je to pravi nakup in največ kar lahko dobim za svojih 5000 eurov.
Pa še to, mogoče si slišal v šoli:
Trgovcu postavljajo ceno kupci in konkurenca, ne pa tgovec sam! ;)
Hurco. Nisem nevoščljiv trgovcu. Zaradi mene lahko ukrade Can Ama in mi ga proda za 9.000 EUR, samo da ne bom imel posledičnih problemov. Gre za to, da je zlahka ugotoviti, kakšni zaslužki se vrtijo pri uvozu in prodaji ATVjev, obenem pa se lahko vprašamo, kakšne storitve smo deležni kupci. Je fair odnos 1 mesec garancije, neobstoj zadostne zaloge rezevrnih delov, slab servis, arogantni prodajalci itd?

Ves hrup se je dvignil tisti trenutek, ko sem primerjal Twingo, ki je izdelek povsem drugih dimenzij, s kitajskim ali tajvanskim ATVjem. Če je Twingo 7000 EUR bi Dinli v maloprodaji z DDV moral stati največ 4.500 EUR. In obratno, če Dinli stane 7.000 bi moral osnovni Twingo stati 12.000 EUR.
Nekje se suče konkretna marža in kupci smejo pričakovati, da se bo določen del te marže izkazal v poprodajnih storitvah in še čem.

Še to: to da prodajalec proda en sam ATV in "mora" zaslužiti 2.500 EUR...mislim. A to je zdaj moj problem???? Če ni sposoben zagotoviti ekonomije obsega se naj gre drug posel, mu je kdo s pištolo meril v glavo, ko je uvozil prvi kontejner ATVjev? Tudi drugje v gospodarstvu majhni propadajo na račun velikih. Ne vem zakaj bi bili mali prodajalci ATVjev izjema?

Trg določa cene. Se strinjam. Prav zato pa je treba skrbeti za ozavestitev kupcev in poskrbeti, da pred nakupom ATVja realno razmislijo o svojih potrebah, izdelku in o tem, da je nekaj tisoč EUR veliko denarja.

Še nekaj o trgu. Ravno včeraj sem bral, da v USA določen model skuterja prodajajo za 5000 dolarjev (letnik 2009), pri nas pa rabljenega istega letnika veselo prodajajo za 6.000 EUR. Razlika v ceni je neverjetna. Prodajna cena novega v USA pa je primerljiva s tisto pri nas.
Kupci smo premalo smotani in premalo izsiljujemo prodajalce. To bo treba spremeniti.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 23 Mar 2010, 20:07

Vnučec brez zamere ampak mislim, da so že vsi razumeli tvojo poanto!
Za tiste, ki niso razumeli: Marže atv-jev so previsoke in Vnučec je NE BO plačal!
Načeloma te podpiram in se strinjam ampak verjemi da so tvoji posti postali neokusno neberljivi!
Znajdi se tako kot se vsi ostali pa mir pri hiši!
Zagotavljam ti da zaradi tvojih že skoraj bibličnih postov nihče ne bo znižal maržo!
Pa brez zamere ampak tako pač je!

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 20:14

pohorjebeef napisal/-a:Vnučec brez zamere ampak mislim, da so že vsi razumeli tvojo poanto!
Za tiste, ki niso razumeli: Marže atv-jev so previsoke in Vnučec je NE BO plačal!
Načeloma te podpiram in se strinjam ampak verjemi da so tvoji posti postali neokusno neberljivi!
Znajdi se tako kot se vsi ostali pa mir pri hiši!
Zagotavljam ti da zaradi tvojih že skoraj bibličnih postov nihče ne bo znižal maržo!
Mogoče si me zamešal s kom od svojih domačih. Meni nihče ne bo diktiral "mir pri hiši". Lahko sicer to napiše, ampak mi dol visi za tovrsten diktat na forumu. Bi pa marsikomu ustrezal "mir pri hiši" ker je res neprijetno brati objave, ki rušijo nirvano slovenske scene low budget ATVjev in njihovih (nekaterih) prodajalcev.

Ni lepšega kot če nekateri kupci ostanejo ovce, ki samo kimajo in odpirajo denarnice, kajne?

Drugače pa kar vztrajajte pri visokih cenah. Se vsaj rabljeni prodajo po razumni ceni, he he.

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 23 Mar 2010, 20:21

Vnucec, poanta iz tvoje strani je jasna in napisana v celoti in večkrat. Vsak naj si ustvari svoje mnenje, ker mislim, da se samo še vrtimo v krogu.

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 20:24

Jure napisal/-a:Vnucec, poanta iz tvoje strani je jasna in napisana v celoti in večkrat. Vsak naj si ustvari svoje mnenje, ker mislim, da se samo še vrtimo v krogu.
Hvala. Edini, katerega stališče na forumu upoštevam, je moderator. Sprejeto na znanje. Upam pa tudi, da se bodo ostali vzdržali žaljivih komentarjev ker se bom na takšne pač primoran odzvati.

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 23 Mar 2010, 20:43

:popcorn
Tole se že bere kot telenovela ...

@ Vnucec - nekatere stvari ti dam prav. Še vedno pa se motiš o enormnih maržah in primerjavi avtomobila in štircikla.

Poglej cene motociklov?
Cene traktorjev - kaj boš rekel na njihove cene?

Skupaj vsem tem je, da se z njimi voziš. To je pa tudi vse.
Verjamem, da če bi se izdelovalci tega lotili, tako kot pri avtomobilski industriji, bi se cene znižale in kvaliteta zvišala. Vendar do tega ne bo prišlo tako hitro.
Kupci so(smo) pripravljeni plačat take cene štirikolesnikov kot so. Kar si dokazal tudi sam z nakupom). Dokler bo tako, proizvajalci (in prodajalci) ne bodo stremeli k znižanju.

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Uporabniški avatar
ork
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Styria
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ork » 23 Mar 2010, 21:00

Vnucec drži se marketinga, mikroekonomija ti najbolj ne leži.
Dokler bodo kupci, ki bodo za luksuz pripravljeni odštet 12000 eur, se bo ta luksuz po tej ceni tudi prodajal. In renomirane ATV znamke so luksuz. Zaradi 10 kupcev (vnucecev) več na leto, ki bi pa za ta izdelek bili pripravljeni plačati 5000 Eur, pa proizvajalec ne bo znižal cene. Ali pa morda dvomiš v njihove ekonomske analize? Saj menda ti je jasno, da cen ne postavljajo slovenski uvozniki in prodajalci. Tistih par % odstopanja ni omembe vredno.
Ko bodo pa tajski ATV-ji dosegli renome ameriških in japonskih bo njihova cena primerljiva, verjemi. Tako je tudi na avtomobilskem tržišču, ki ga tako rad primerjaš. Kako sploh lahko primerjaš avtomobilski trg z ATV trgom. A ti ni dovolj transparentna razlika v masi ponudbe in povpraševanja na eni in na drugi strani? V isti sapi pa se napihuješ, da raje teh 12000 eur daš v dodatno opremo avta. Ja pač si izbral substitut. En luksus namesto drugega. Nekdo si pač lahko privišči oba.
In popoln nonsens je da primerjaš avto z štirciklom. Twingo z Can-amom :roll: Primerjaj twinga z X6 (ko ti bemflni očitno ležijo) A dejansko verjameš da je v X6 15 krat več materiala? Ali da so materilali 15x boljši? tehnologija 15X boljša. Sanjaj miško. X6 je luksuz. Tako kot je prestižni ATV luksuz. In dokler bodo kupci za ta luksuz se po po teh cenah tudi prodajal. Twingo...twingo pa je žal postal že nujna dobrina. S tem mislim prevozni sredstvo. Lahko je tud fičo. Ne vem če si, kot marketingar kaj študiral ekonomijo, ampak ti definitivno ne bi škodilo, da si malce pogledaš kaj razen kupcev in ponudnikov še kreira ceno na tržišču, kakšna je razlika elastičnosti krivulje ponudbe in povpraševanja med osnovnimi dobrinami in luksuzom.
Ah ja še fenomen kitajskih ATV-jev...... Omega (ura) stane, ajd recimo 5000 eurov, njena replika (made in P.R.C) pa 5. Obe delujeta. A ti dejansko verjameš da je original Omega 1000x toliko vredna? Eno je pač luksuz (z vsemi garancijami, suportom in imidžom), drugo pa izdelek za nekoga, ki si tega luksuza pač ne more privoščit. In možnost da bo replika delovala ravno tako dobro kot original je velika. Ni pa nujno. Pač riziko, ampak vreden denarja.

WEB Racer

Uporabniški avatar
bade25
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bade25 » 23 Mar 2010, 21:22

ork napisal/-a: Ah ja še fenomen kitajskih ATV-jev...... Omega (ura) stane, ajd recimo 5000 eurov, njena replika (made in P.R.C) pa 5. Obe delujeta. A ti dejansko verjameš da je original Omega 1000x toliko vredna? Eno je pač luksuz (z vsemi garancijami, suportom in imidžom), drugo pa izdelek za nekoga, ki si tega luksuza pač ne more privoščit. In možnost da bo replika delovala ravno tako dobro kot original je velika. Ni pa nujno. Pač riziko, ampak vreden denarja.
Ork strinjam se z napisanim, samo pri ATV je drugo razmerje kot si ga opisal pri urah, če bi ATV razmerje pretvorili v "Omege" potem bi kopija Omege stala 3000€ in ne samo 5€, to pa je že preveč za repliko.... Pa še nekaj, pri repliki ure reskiram samo to, da mi neha delat in jo vržem vstran, pri ATV pa reskiram še marsikaj več - kot je bilo že opisano v nekaterih prejšnjih temah.....

vnucec
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a vnucec » 23 Mar 2010, 21:27

Se povsem strinjam. Če bi pozorno bral bi opazil, da je catch v tem, da se cena kitajcev in tajvancev vse bolj približuje znamkam iz prve lige. Razlika v ceni je kvečjemu 1:2. Zato primerjava ure za 5000 in 5 dolarjev ni na mestu, tako kot ni primerjava plastične replike ATV za 5 in pravega ATV za 5000 EUR. Bližje kot si ceni top znamk, več se od tebe pričakuje. Od Shinerayja za 1.500 EUR se ne pričakuje enako kot od Dinlia, ki stane 7.000 EUR. Ta drugi je že krepko bližje top znamkam in njihovi ceni. Je zato pričakovati, da bodo tudi tajvanci in kitajci še pri čem drugem kot pri ceni, postali primerljivi s top brendi? In ja, pri Can AM plačaš tudi blagovno znamko, nekaterim to pomeni veliko, drugim manj. Plačaš pa tudi višjo raven kakovosti ATVja.

Še vedno čakam da bo kdo ponudil 2 leti garancije za Linhai in Dinli. Če zmorejo v Italiji, zakaj ne pri nas?

Uporabniški avatar
Skip
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a Skip » 23 Mar 2010, 21:52

Še vedno čakam da bo kdo ponudil 2 leti garancije za Linhai in Dinli. Če zmorejo v Italiji, zakaj ne pri nas?
Ja pol ga pojdi pa v Italijo iskat,če ti kle ni po godu! :roll: !

Uporabniški avatar
energie
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a energie » 23 Mar 2010, 22:05

Vcnucec jst se cudim da si ti kdaj kej kupil, sploh pa Linhaja ... Njega mislis da nisi preplacal ?! Pa cudim se tudi to da ti je bilo prav da ti je dal prodajalec 1 leto garancije namesto 2.

Zaklenjeno