Vgradnja gumi nosilcev motorja pri cofotu.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Vgradnja gumi nosilcev motorja pri cofotu.

Odgovor Napisal/-a Civava » 20 Jan 2009, 20:21

Zdravo.
Po dolgem času se zopet oglašan v zvezi z cofotom. Vreme je bilo ravno pravjšnje zato sem se lotil vgradnje gumi nosilcev za motor. počasi sem imel dovolj vibraracij, ki jih je povzročal motor z direktnim vpetjem na ogrodje. Pa tudi škoda , ki jo tak način vpetja povzroča ni zanemarljiva. Rezultat je fenomenal vibraciije so se zmanjšale za 90%. No po 22 urah dela se more nekje poznati. :D . Bilo je potrebno kar precej prilagoditev in komaj čakam, da motor izprobam na pravi turi.
Tukaj je pa še nekaj slik za boljšo predstavo:

Slika

Slika

Nosilca od spredaj

Slika

Naša4x4 nadzoruje potek dela :D Jaz pa sem naivno misli, da mi bi samo pir nosila pa se je vtikala v vse sorte stvari :twisted:

Slika

Mojstri na delu. Potrebno je bilo vgraditi tudi flexsibilno cev na izpušni cevi.

Slika

Slika

Slika

In še na zadni strani

Slika

Slika

Slika

Zdaj je potrebno samo stestirati vse skopaj :D

l.p.civava

sandihab
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

halo Čivava

Odgovor Napisal/-a sandihab » 20 Jan 2009, 22:04

Tako je zdaj pa stestirat...Kak si pa rešil nosilec pri fergazeru?Imaš vijak skozi gomo? Si probal z roko (z gibanjem)motorja ,če se giblje?Moraš kompletno vpetje motorja predelat na gumice,drugače ne bo gibanja pri delovanju.
Gledal sem pri suzukiju gibanje motorja med vožnjo,ima kar precej hoda ob obremenitvah,cca 2-3cm(sem se zbal da bo ven padlo...)
No pa javi kak se bo obneslo,sam imam že pripravljene gumi nosilce,samo jih mislim postavit navzgor,tako da leži motor na vsakem nosilcu,navoj m8 pa je vlit na obeh straneh v gumo,verjetno imava podobne nosilce...?
lp :idea:
Veš morda kje bi dobil pokrov za tank na kljč???

Drekavac
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drekavac » 20 Jan 2009, 22:06

Bravo Civava, odlično opravljeno... :4x:

Najbrž moram tud jaz preverit kako je pri mojem. :?

Uporabniški avatar
leteci
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zasavje - Trbovlje
Kontakt:

odgovor

Odgovor Napisal/-a leteci » 20 Jan 2009, 22:18

Lep pozdrav

Pogumno in lepo opravljeno delo - inovacija, samo mogoce bi bilo bolje, ce bi spodnje nosilce pod motorjem obrnil za 9o°, tako, da bi motor lezal na gumijastih nosilcih,... tako imajo traktorji, da pritiska teza navzdol na gumo...

Zanima me kako se bodo odnesli... pisi kaj se dogaja.

Pozdrav,

Leteci :banana:

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 20 Jan 2009, 22:34

Da bi ti kakšen nosilec čimprej crknil, bom spet ujel dva pira ko pridem v kontrolo. :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Re: halo Čivava

Odgovor Napisal/-a Civava » 20 Jan 2009, 23:11

sandihab napisal/-a:Tako je zdaj pa stestirat...Kak si pa rešil nosilec pri fergazeru?Imaš vijak skozi gomo? Si probal z roko (z gibanjem)motorja ,če se giblje?Moraš kompletno vpetje motorja predelat na gumice,drugače ne bo gibanja pri delovanju.
Gledal sem pri suzukiju gibanje motorja med vožnjo,ima kar precej hoda ob obremenitvah,cca 2-3cm(sem se zbal da bo ven padlo...)
No pa javi kak se bo obneslo,sam imam že pripravljene gumi nosilce,samo jih mislim postavit navzgor,tako da leži motor na vsakem nosilcu,navoj m8 pa je vlit na obeh straneh v gumo,verjetno imava podobne nosilce...?
lp :idea:
Veš morda kje bi dobil pokrov za tank na kljč???
Zaenkrat sem pri uplinjaču pustil nosilec tako kot je. Seveda sem ga že pred časom primerno ojačal , ker mi ga je odlomilo. To se tako ali tako zgodi pri vsakem cofotu. Glede na to,da ima precej dolge ročice se precej vibracij zgubi na njih. Po prvem preglede imam občutek, da se motor primerno giblje in tudi vibracije se lepo amortizirajo na gumi. Glede na postavitev nosilce je pa treba upoštevati prostor tega je pa obupno malo. Je pa treba obvezno upoštevati izpušno cev in ji omogočiti primerno gibanje. Tukaj ne dam roke v ogenj, da se bo ta rešitev obnesla. Vendar je potrebno stestirati. Ko sem pri arctic catu ogledoval vpetje motorja sem opazil, da tudi nima povsod motorja vpetega preko gumi nosilcev. Nosilec mora biti obezno ločen z gumo spoja z kovino ne sme biti. Kaj naj rečem belavnica pri obremenitvi mirna , na nogah tudi ni čutiti vibracij in kar je glavno na prednji pritlažnjik in naprej na luči se vibracije ne prenašajo več.

l.p civava

Uporabniški avatar
snezzak
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a snezzak » 20 Jan 2009, 23:23

Saj je logično po eni strani da je na eni strani vpeto togo okoli pa so gumi nosilci.
Če pogledaš os, ki je na dveh ležajih (cirkular) je eden fiksiran drug pa ni fiksiran je tako imenovan plavajoči, da se os lahko giblje, s tem preprečimo vibracije, sicer to ni to sem se mal zašel v temi :oops:

SYM Quad Lander 250
Včasih mal prešvoh - včasih mal prehiter

sandihab
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sandihab » 21 Jan 2009, 23:14

Halo Čivava,si že sprobal z kako večjo obremenitvijo?si tudi sprednji- spodnji nosilec pustil fiksen?Ja če bi bil cel motor na gumicah pa bi mogel vstavit še mal daljši gibljivi del na izpuh(večje gibanje)
Sam sem že iskal fi 35mm,pa mi pravijo po avtotrgovinah z deli da tega ni...
Kaj pa pokrov na ključ?? Veš kaj?Imam ga zunaj parkiranega,zadnjič na pohorju pa smo ugotovili da je voda v rezervarju-pa je komaj skašljal.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 22 Jan 2009, 08:23

Na žalost vreme ni dopuščalo kake probe pa tudi v prednji luči se imel vodo tako, da sem se odločil še to popraviti. Danes nameranam izprobati zadevo v kolikor bo vreme dopuščalo. Glede pokrova na ključ ti ne znam svetovati mogoče ima avtoemona kaj. Ali pa boš moral malo izprobati pokrovčke na kakem srečanju atv jašev in boš mogoče našel kaj primernega. Na motorju sem pusti fiksni nosilec na zadnjem delu zgoraj za enkrat. Če ne bo povzročal težav bo kar tako ostalo. Včeraj sem samo en krog čez dvorišče naredil in pri obremenitvi je bil motor pri miru. Ni ga premaknilo nikamor. Pa saj ga tudi ne more. Najbolj me skrbi pregibna cev če bo zdržala. Ta se ogreje, da je rdeča. Jaz sem dal tako cev narediti. Glede dolžine je pa tako zopet si omejen z prostorom mogoče bi bila lahko kak cm daljša vendar ni po moje ni potrebe kajti sama cev se giblje preveč. Tako cev bi po moje bilo potrebno vgraditi tudi, če so nosilci fksni saj v nasprotnem ponavadi potrga nosilec na bloku motorja. Izpušna cev pri cofotu je pač popolnoma zgrešeno sestavljena. Kakor koli že danes bo akcija zvečer pa napišem kaj več o tem.

l.p.civava

Drekavac
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drekavac » 22 Jan 2009, 08:34

A izpuh ni na gumi nosilcih v originalu?
Kar ne morem verjet... :shock:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 22 Jan 2009, 11:24

Izpušna cev je zadaj pritrjena dvakrat in zato se ne more gibati. Ob vibracijah potem mora nekaj popustiti. Žalostno toda resnično tiste inžinirje, ki so to načrtovali bi bilo potrebno v katran in perje namočit potem pa z gajžlo terat čez plac :D .

l.p.civava

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 22 Jan 2009, 11:40

Pri moji Yamahi je tako motor kot izpušna cev pritrjen fiksno, brez gumijastih blažilcev. Pa nič ne popusti... se pravi so inženirji načrtovali dobro...

Franc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prlekija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franc » 22 Jan 2009, 16:41

Pri BRP tudi nikoli nič narobe (pravi inženirji) \:D/ \:D/ :4x: :1:

Uporabniški avatar
baron21
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: nm
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a baron21 » 22 Jan 2009, 18:15

Mogoče mu pa manjka komplet pod št. 9, 10 in 11 kar ima Smc in najbrž tudi žlahta Kymco in Arctic cat. Še nobeden ni tožil zaradi vibracij. Sicer pa ima Smc tudi vse fiksno pritrjeno na okvir. Se pa tak način balansiranja uporablja v avtomobilih.

Slika

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 22 Jan 2009, 18:24

Kako a nič stran ne pade ? Pa saj se mi reveža kar smilita kakšno dolgočasno življene živita. Nak to ni zame. Pri meni je pa vsaka vožnja z cofotom prava dogodivščina. Pri vsaki vožnji se porajajo nova vprašanja : A bom prišel na cilj? Kaj bo danes stran padlo? A so ti zvoki normalni ? Skratka z cofotom ti ni dolgcajt. Predlagam, da si popestrita živlenje in si omislita cofota. :D :D :D

No šalo na stran. Prvi test je uspel popolnoma . Danes sva z našo 4x4 prevozila okoli 50 km. Prvi rezultai so odlični 80% vibracij je izginilo. Vožnja je lahkotna in pravi užitek. Izpušna cev pa tudi za enkrat ne povzroča težav. Greje se ne preveč, ker se med vožnjo hladi in tako ne preneša toplote na stvari okoli nje. Zdaj je samo odvisno kdaj se bo fleksibilni del cevi pretrgal. Glede na to, da je namenjena ravno za take primere upam, da bo zdražala precej časa. Jutri namervava do Portoroža in nazaj potem se bo pa že pokazalo kako je na stvari. Skratka za zdaj sem zelo zadovoljen lahko bi se peljal in peljal.

l.p.civava

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 22 Jan 2009, 18:27

baron21 napisal/-a:Mogoče mu pa manjka komplet pod št. 9, 10 in 11 kar ima Smc in najbrž tudi žlahta Kymco in Arctic cat. Še nobeden ni tožil zaradi vibracij. Sicer pa ima Smc tudi vse fiksno pritrjeno na okvir. Se pa tak način balansiranja uporablja v avtomobilih.

Slika

Arctic cat ima to preverjeno in sigurno pomaga.

tirolc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: cerknica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tirolc » 22 Jan 2009, 19:15

no če bosta šla na morje se lahko ustavita pri meni v cerknici na kavi ali na kaj konkretnega :D

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 22 Jan 2009, 20:16

tirolc napisal/-a:no če bosta šla na morje se lahko ustavita pri meni v cerknici na kavi ali na kaj konkretnega :D
Daj tel na zs in pa naslov Pa se mogoče zgodi :D

Uporabniški avatar
Deyan
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Šentvid pri Stični
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Deyan » 23 Jan 2009, 21:25

Dr. Civava, zopet ena odlična modifikacija.
Imam pa dve vprašanji in sicer iz kakšne gume so ti blažilci, kje bi se jih dalo dobiti in pa ali jih je mogoče zmontirati brez da na novo navariš nosilce motorja.

hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
leteci
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zasavje - Trbovlje
Kontakt:

odgovor

Odgovor Napisal/-a leteci » 23 Jan 2009, 21:41

Lep pozdrav

Taksne gumijaste nosilce sem danes videl v trgovini - kmetijski zadrugi litija in celo vec vrst, to pomeni razlicne debeline in razlicni vijaki,... verjetno za razlicne obremenitve, trdote in traktorje.

Kako pa kaj lezaji in semeringi, sedaj ko so bolj prosto vpeti - mislim predvsem krdan,.. ?

Pozdrav,

Leteci :banana:

sandihab
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sandihab » 23 Jan 2009, 22:34

Kardan ima dosti hoda-v se smeri, ni kaj bat za to. katere semeringe pa misliš? na nevem na katerega bi lahko vplivalo?? Za motor je še boljše da deluje na gumi nosilcih-tako ima svoje gibanje (vibracijo bri delovanju)in ga ne moti to trdo vpetje na šasijo.To mora biti zelo lepa sprememba,saj bo deloval cofo zelo mirno,čutil se bo pospešek in zvok,nebo pa premikalo več nog na stopnički,rit nebo lezla in roke ti ne bojo poskakovale z bilance... :D Nekoč smo podobno sprobali na gokartu,pa je bilo enkratno.Čivava za tistih 20%vibracij,namontiraj še zg.zadnje in sp.sprednje nosilce pa da vidiš:nič več brrrrrr ampak:zzzzzz
Za zadnje zgornje lahko komot daš gumi nos z m6 navojem. :shock:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 24 Jan 2009, 09:41

Torej včeraj sva se z našo odpeljala proti Primorski. Naredila sva nekaj čez 300 km. Motor je zdržal brez problema. Vožnja z njim je zdaj pravi užitek.
Izpušna cev pa tudi ne pozroča nobenih problemov. Zdaj je tako kot pravi Sandihab se saj sliši motor in lepo potegne. Nekaj treslajev bo pa vedno kajti tukaj so še kardani in ni rečeno, da so scentrirani tako kot je treba. Skratka za enkrat sem zelo zadovoljen.

l.p.civava

Uporabniški avatar
dostervu
Začetnik
Reactions:
Kraj: ŠOŠTANJ

Odgovor Napisal/-a dostervu » 24 Jan 2009, 14:11

kaj pa vari, so zdržali?

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 24 Jan 2009, 18:07

Vari niso problematični bolj se mi je zdela problematična cev na mestih kjer se pregiba. Samo za enkrat ni problema. med samo vožnjo se cev hladi dovolj, da se ji ne more nič zgoditi.

l.p.civava

Uporabniški avatar
dostervu
Začetnik
Reactions:
Kraj: ŠOŠTANJ

Odgovor Napisal/-a dostervu » 25 Jan 2009, 10:03

Sprašujem namreč zaradi varov,ker so to verjetno cevi , verjetno bolše kvalitete. po mojem bi bilo to treba variti na TIG.
Pa pustima varenje, jas sem na svojem cofu žačel gledati te nosilce pa zaenkrat še nisem opazil da bi bil kakšen počen.Res pa je da imam privoženih komaj 1500 km.
Ali lahko opišeš seveda kolikor se spomniš, kaj vse se ti je dogajalona cofuto pri določenih kilometrih ,tako da bi lhko bili lstniki pozorni na eventuelne probleme.
Čeprav samo ti daješ tako iščrpna poročila, in vsaka ti čast.
lep pozdrav .Drago

Odgovori