Popravilo Yamahe

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 28 Apr 2009, 19:54

cheeroke napisal/-a:Freshslo a tvoja tiplovnica nima č jev pa š jev.......
Nope, Microsoft Natural Ergonomic 7000 keyboard ;) Izklopljeni sumniki, ker samo motijo pri programiranju...zal :oops:

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 28 Apr 2009, 22:36

freshslo napisal/-a: Po voznji ga pusti vsaj par min. lavfati v prostem teku, da crpalka olje spravi iz masine v posodo.
Haloo mojster. Kakšno posodo??? Misliš, da ima Grizzly 660 suhi karter.
Bravo :bbb:

Ker ima grizzly 66o karter na dnu agregata ni potrebno nobeno segrevanje, laufanje in pametovanje. Enostavno potegneš šipko iz agregata jo obrišeš, vtakneš nazaj brez privijanja (ne vtakniti v rit) izvlečeš in vidiš koliko je olja.
Brez kompliciranja, povsem enostavno oz. prav tako kot pri tajvancih !

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 28 Apr 2009, 23:25

jaka napisal/-a:
freshslo napisal/-a: Po voznji ga pusti vsaj par min. lavfati v prostem teku, da crpalka olje spravi iz masine v posodo.
Haloo mojster. Kakšno posodo??? Misliš, da ima Grizzly 660 suhi karter.
Bravo :bbb:

Ker ima grizzly 66o karter na dnu agregata ni potrebno nobeno segrevanje, laufanje in pametovanje. Enostavno potegneš šipko iz agregata jo obrišeš, vtakneš nazaj brez privijanja (ne vtakniti v rit) izvlečeš in vidiš koliko je olja.
Brez kompliciranja, povsem enostavno oz. prav tako kot pri tajvancih !
Hallooooo mojster !

Vem, da grizzly nima suheha karterja, ima pa oljno pumpo, mar ne. In ko agregat lavfa, olje razmece po njem.

In se tekst skopiran iz service manuala za Grizzly :

4.Start the engine and let it warm up for several minutes.
5.Stop the engine and check the oil level again.

NOTE:
Wait a few minutes until the oil settles before inspecting the oil level.

Mojster, zdej mi pa povej kaj sem drugace napisal kot pise v service manual.

Forum je za pomoc med uporabniki (vec glav, vec ve). Verjamem pa, da bi ti rad videl, da bi vsi k tebi vozili ob problemu.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 28 Apr 2009, 23:54

V tem ni nobene logike. Zakaj bi motor štartal potem pa čakal, da se olje odteče nazaj v karter? Enostavno pred vožnjo pogledaš koliko je olja pa je.
Za cofote isto piše navodilih. Je pa zmeda pri načinih merjenja. Pri cofotu samo pomočiš šipko noter recimo pri BF ju jo je potrebno priviti in nato odviti in odčitati.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 29 Apr 2009, 07:54

Civava napisal/-a:V tem ni nobene logike. Zakaj bi motor štartal potem pa čakal, da se olje odteče nazaj v karter? Enostavno pred vožnjo pogledaš koliko je olja pa je.
Za cofote isto piše navodilih. Je pa zmeda pri načinih merjenja. Pri cofotu samo pomočiš šipko noter recimo pri BF ju jo je potrebno priviti in nato odviti in odčitati.
Meni je logično, da če ima šipka navoj, da ga je treba priviti. Konec koncev je navoja več kot 5mm, toliko je pa na šipki razlike med min/max...

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 29 Apr 2009, 07:59

Tudi meni se to zdi normalno vendar očitno proizvajalci vsak po svoje :shock: .

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 29 Apr 2009, 08:29

Ob segretju agregata olje naraste.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 29 Apr 2009, 09:01

Civava napisal/-a: Zakaj bi motor štartal potem pa čakal, da se olje odteče nazaj v karter?
Zato, da kompliciraš in delaš znanost iz merjenja olja :haha

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 29 Apr 2009, 10:22

jaka napisal/-a:
Civava napisal/-a: Zakaj bi motor štartal potem pa čakal, da se olje odteče nazaj v karter?
Zato, da kompliciraš in delaš znanost iz merjenja olja :haha
Ce je tako, pa pustimo navedbe proizvajalca, pa zacnimo v motor tocit kar olivno olje...brezveze komplicirat, ce je na solati dobro, mora bit tud v motorju :twisted:

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 29 Apr 2009, 11:49

freshslo napisal/-a:
Ce je tako, pa pustimo navedbe proizvajalca, pa zacnimo v motor tocit kar olivno olje...brezveze komplicirat, ce je na solati dobro, mora bit tud v motorju :twisted:
Da ne boš mislil da ne gre na jedilno olje.

To so preizkusili v praksi oblegani Sarajevčani. Njihovi golfi so se mazali na jedilno olje. Sicer je bila potrebna bolj pogosta menjava (vsakih 200 km) ampak je šlo. Tega olja je bilo dovolj, ker jim ga je unprofor dostavljal.

LP!

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 29 Apr 2009, 12:56

freshslo napisal/-a:...brezveze komplicirat,:
Ampak ne vem, zakaj imam občutek, da v glavnem samo ti kompliciraš okoli olja. Enkrat z merjenjem, drugič ti v nos skoči to, da nas večina tanka Motul, itd...(ki je po testih med najslabšimi) itd...itd...
Da umirimo konje, predlagam da začnemo uporabljati "zibro" :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 29 Apr 2009, 17:36

jaka napisal/-a:
freshslo napisal/-a:...brezveze komplicirat,:
Ampak ne vem, zakaj imam občutek, da v glavnem samo ti kompliciraš okoli olja. Enkrat z merjenjem, drugič ti v nos skoči to, da nas večina tanka Motul, itd...(ki je po testih med najslabšimi) itd...itd...
Da umirimo konje, predlagam da začnemo uporabljati "zibro" :twisted: :twisted:
Hehe...pravis zibro :) Z veseljem, ga je dovolj na zalogi za vse vsaj za eno leto.

Jaka, nocem komplicirati okrog tega olja. Sam sem imel tezave pred kaksnim letom, ko mi je olje po recimo 7 voznji izginil iz max na min. In takrat sem bil tudi sam v dilemi ali merim prav ali ne. Se mi zdi, da bi bil ob takem pojavu vsak, tudi na uradnem servisu v Kranju so se cudili kako je to mozno, da v recimo 6 voznjah ga pa 0 ne popije.

In ob tem problemu smo prisli do zakljucka z serviserji, da je tudi boljse olje Mobil1 saj je bistveno vec zdrzal in ga ni tako hitro zbilo ter izginilo, da je bila posoda prazna. In ni mi skocilo v nos, ampak sem le napisal svoje mnenje o motulu, na to pa je od tebe odvisno ali ga bos uposteval ali ne. Ce pa ne preneses kontra mnenja tvojemu, potem pa ?!?

Hotel pa sem le napisati na kaj naj pazi in kako naj meri, saj je bil tudi v dilemi, ce meri prav ali ne. In ce od tebe dobi odgovor naj ne komplicira z merjenjem mu to nic ne pomaga. Pred casom sem se tudi spraseval za nasvet o nastavitvi plovcev v fergazarju pa si lahko pogledas v sent items kaksen odgovor si mi poslal...

Ti tocno ves kaj je prav in kaj ne, nekdo pa k se mu problem pojavi pa je zbegan in ravno zato so forumi, da dobi odgovore, ki mu pomagajo. Tukaj pa se mi zdi, da se takoj zacne napadati kaj sploh sprasuje, naj pelje na servis, itak nima pojma, itd...

Ze dolgo casa sem aktivni uporabnik raptorforum.com in nikoli nisem zasledil, da bi se kdo iz koga zafrkaval, ko sprasuje. Pac pa vsak poda svoje mnenje, potem pa ze sprasujoci izlusci bistvu. Ali pa imajo toliko boljse moderatorje, ki skrbijo za nepotrebne komentarje ?!

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
Damjanos
Začetnik
Reactions:
Kraj: Ljubljana-Šentvid
Kontakt:

Meritev olja

Odgovor Napisal/-a Damjanos » 04 Maj 2009, 09:11

Ja količina in kvaliteta olja je zelo pomembna,na začetku sem tudi jaz šibiko čisto nazaj privil (pa tudi motorja nisem ogreval pred kontrolo)pa je bla še vedno včasih suha, včasih ga je bilo preveč ampak sem se odločil,da bom olje meril na tak način kot ga je predstavil Freshslo,ogrevaš motor par minut,ga ugasneš in zopet počakaš par minut,odviješ šibiko jo obrišeš,vložiš šibiko nazaj(brez privijanja),potegneš ven in izmeriš,priporočal pa bi da, če niste sigurni ,da ta postopek ponovite po krajši vožnji(par km) govorim za raptor 350, če pa še vedno nisi siguren, pa je po moje najbolje tako kot je bilo že omenjeno,da olje enostavno iztočiš ven.

Uporabniški avatar
f&s
Mojster
Reactions:
Kraj: Podplešivica

Odgovor Napisal/-a f&s » 10 Maj 2009, 21:16

Zdravo. Mislim da ste kar veliko povedali o merjenju nivoja olja. Vsakdo ima pač svoje mnjenje, samo da bi se pa pogovarjali o milimeter gor ali dol po šipki je pa kar malo huda. Vedeti morate da se ATV ne vozi samo po ravnem terenu ampak tudi po raznih naklonih in nagibih. Takrat se olje pretaka iz enega kota v drugega in z premalo količino, se kaj hitro lahko zgodi da vam potegne črpalka zrak. Tako da mislim da če ima motor 2deci več olja, je to bolje kot pa premalo. Če pa motor veliko kadi, pa pomeni predvsem to, da kuri olje. To je moje mnjenje in se tudi strinjam z Jakatom da malo preveč komplicirate

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 10 Maj 2009, 23:37

f&s napisal/-a:Zdravo. Mislim da ste kar veliko povedali o merjenju nivoja olja. Vsakdo ima pač svoje mnjenje, samo da bi se pa pogovarjali o milimeter gor ali dol po šipki je pa kar malo huda. Vedeti morate da se ATV ne vozi samo po ravnem terenu ampak tudi po raznih naklonih in nagibih. Takrat se olje pretaka iz enega kota v drugega in z premalo količino, se kaj hitro lahko zgodi da vam potegne črpalka zrak. Tako da mislim da če ima motor 2deci več olja, je to bolje kot pa premalo. Če pa motor veliko kadi, pa pomeni predvsem to, da kuri olje. To je moje mnjenje in se tudi strinjam z Jakatom da malo preveč komplicirate
Ce pa kompliciramo, pa vsaj malce bolj detaljno napisi kar mislis. Ce v Raptorja dodas 2dcl vec olja kot je specificirano bo olje teklo pri sipki ven takoj ko jo bos odvil (pomeni, da bo posodica za olje nabutana do vrha z oljem, a je to vredu ? :roll: ), seveda pri ogretem motorju (videno, ze veckrat).

Kot druga stvar, ce motor kadi, se ne pomeni, da kuri olje. Lahko ti kadi crno, modro ali belo ;) Seveda pa se ob taki izjavi zacne komplicirati, ker bo hitro kdo opazil, da mu kadi.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 11 Maj 2009, 06:12

Jaz mislim, da so vas (če so vas) glede merjenja olja zavedli slovenski prevodi. Namreč, če ima šipka navoj (ki ima velik korak...) dolg cca 5mm ali več, je to že skoraj razlika med max in min oznako na njej. In logično mi je, da je šipko treba vtakniti noter do konca, se pravi priviješ navoj nazaj. Tudi pri avtu šipko potisnem do konca noter, da naredi ''klik'', se pravi se zatakne, ne pa samo do tistega roba, preden se šipka zatakne oziroma vsede v ležišče... ali pa mogoče tudi tam kdo drugače meri?

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Maj 2009, 17:15

XXXL napisal/-a:Jaz mislim, da so vas (če so vas) glede merjenja olja zavedli slovenski prevodi. Namreč, če ima šipka navoj (ki ima velik korak...) dolg cca 5mm ali več, je to že skoraj razlika med max in min oznako na njej. In logično mi je, da je šipko treba vtakniti noter do konca, se pravi priviješ navoj nazaj. Tudi pri avtu šipko potisnem do konca noter, da naredi ''klik'', se pravi se zatakne, ne pa samo do tistega roba, preden se šipka zatakne oziroma vsede v ležišče... ali pa mogoče tudi tam kdo drugače meri?
Nope, v angleskih navodilih in servisni knjigi pise, da se ne privije !

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 11 Maj 2009, 19:07

freshslo napisal/-a:
XXXL napisal/-a:Jaz mislim, da so vas (če so vas) glede merjenja olja zavedli slovenski prevodi. Namreč, če ima šipka navoj (ki ima velik korak...) dolg cca 5mm ali več, je to že skoraj razlika med max in min oznako na njej. In logično mi je, da je šipko treba vtakniti noter do konca, se pravi priviješ navoj nazaj. Tudi pri avtu šipko potisnem do konca noter, da naredi ''klik'', se pravi se zatakne, ne pa samo do tistega roba, preden se šipka zatakne oziroma vsede v ležišče... ali pa mogoče tudi tam kdo drugače meri?
Zato meni ni še nobena Yamaha zaribala, ker sem narobe olje meril... jaz sem namreč vsakič šipko privil notri... :shock:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 11 Maj 2009, 19:33

Evo pojasnila, da se ne bodo več kopja lomila oz. mašine zaribavale:

Slika

LP!

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Maj 2009, 19:34

XXXL napisal/-a:
freshslo napisal/-a:
Zato meni ni še nobena Yamaha zaribala, ker sem narobe olje meril... jaz sem namreč vsakič šipko privil notri... :shock:
Hehe, od viska ne boli glava :D

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 11 Maj 2009, 20:23

Res je pa, da sem olje gledal samo na Raptorju 660, preventivno, ker sem že iz motorističnih izkušenj vedel, da ga ta mašina kar precej pije...
na YFZ450 olja ne preverjam, samo redno ga menjam... in kot kaže je to prava formula...

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 12 Maj 2009, 00:02

XXXL napisal/-a:Res je pa, da sem olje gledal samo na Raptorju 660, preventivno, ker sem že iz motorističnih izkušenj vedel, da ga ta mašina kar precej pije...
na YFZ450 olja ne preverjam, samo redno ga menjam... in kot kaže je to prava formula...
Ampak ti lahko povem, da od kar sem zamenjal teflone in rincke mi ne pije vec olja.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Odgovori