Odgovor
Napisal/-a bade25 » 29 Sep 2010, 09:45
He, čitam temo, pa da se še jaz pridružim......
Lakl kar se kitajcev tiče (mislim kod narod in ne kot moped) veš da sva že večkrat debatirala o njih in kako je moje mišljenje o njih (ne bom ga povedal javno, da ne bo kdo mislil, da širim rasno nestrpnost)........z njimi delam že več kot 12 let........njihov največji problem je, da ne zanjo (ne smejo, ni v njihovi miselnosti) reči NE. To me je že ogromnokrat teplo, ko sem jim zaupal. Enostavno mu daš neke pogoje, on skozi pravi yes mister, no problem mister, ti mu zaupaš, na koncu pa seveda ni tako kot si si ti zamislil.....ampak tega se moraš navadit, če delaš z njimi.....
Problem pri nas se pojavlja v nezaupanju do vsega kar je Kitajsko , kot je že Bif napisal v nekem postu zgoraj, ko te nekdo tam "spodaj" nategne in se to posploši, da so vsi spodaj nategovalci. in to je potreditev tega, kar sem zgoraj napisal, dejansko te ne napizdijo vedno zavestno, ampak taki pač so.....
Kar se tiče Alibabe, ko sem bil enkrat službeno v Frankfurtu, sem bil tudi na njihovem predstavništvu za Evropo in povem ti, da je to velika firma, kot je v Sloveniji ni.....kako pa poslujejo pa je drug problem......mi (jaz) konkretno od njih ne jemljem nič, čeprav bi lahko iz vsega sveta ne samo iz Kitajske jemal preko njih...njihova primarna dejavnost je zastopanje podjetij v sistemu "vse na enem mestu" ali so to odeje, gate ali pa mopedi....samo si jemljejo kar nekaj provizije, zato delamo raje direktno. So pa dejansko velika firma in ne samo nek server na internetu, ki ga upravlja mulc doma na kavču v gatah.....
Kar se tiče proizvodnje na Kitajskem......Tista stvar, ki jo je nekdo omenil, da bi kitajčki po delu še fušali popoldan ne drži...oni namreč nimajo popoldneva - delajo celi dan in vse dni, prav tako pa nimajo možnosti potem sami kakih stvari prodajat (osebno preko interneta). Torej problem kitajske proizvodnje je samo v kontroli in izključno v kontroli. Tako da sfušanega ATV-ja v stilu stare "Metalne ali TAM-a) doli ne boš dobil.
Če imajo firme doli svoja predstavništva, agente, nekatere celo razvojne in kake druge oddelke, potem kvaliteta štima, v obratnem primeru pa ne . Verjemi , govorim iz lastnih izkušenj, po pripeljanih več 100 kontejnerjih....sicer ne mopedov, ampak vseeno......
Druga stvar pri kitajcih je ta, da je lahko določen moped (Can-am, kawasaki, Yamaha ipd......) narejen do 90% na Kitajskem, oz. delno na Kitajskem, delno na ladjah ob prevozu nazaj in samo kakih 10-15% v državi katere ima nato poreklo (made in Japan, made in Canada.....) To so triki z pridobivanjem t.i. Country of Origin (Form A) - porekla proizvodnje. Torej v dobri veri da si kupil Kanadčana, kupiš kitajca, ki je bil samo deloma "sestavljen v Kanadi in je zato dobil poreklo made in Kanada....Je pa res nekaj drugega. Te znamke ki se potem izdajajo za made in Japan, Kanada ipd. so ponavadi renomirane znamke z visoko stopnjo KONTROLE, z zelo razvitim razvojnim, testnim in še kakim oddelkom, prav tako z obilo izkušnjami in znanjem in tu se dela velika razlika med kitajskimi (ki so dejansko od kitajskih firm) in ostalimi renomiranimi firmami.....seveda je posledica tudi velika razlika v ceni......
Kitajci na področju industrije za splošno porabo zelo malo investirajo v razvoj, saj jim dejansko ni potrebno, ča pa jim celi svet prinese k nosu svoj Know-how.
No potem, pa nastopijo problemi, ko se sami česa lotijo - nepravilni materjali, nepravilni postopki izdelave, zanič kultura dela (imel sem primer, ko smo dečku rekli, da mora biti nekaj okroglo in premera 20cm, dečko je naredil nekaj kar je bilo približno okroglo in premera 19, 5 cm, ko sem ga vprašal za zdravje je rekel, kako kompliciram, da saj pa je zelo podobno krogu) Torej kulture dela in, oz. se je šele učijo. Prav tako je delo tam doli malo vredno, zato pa ni cenjeno in zato se brez kontrole ne da nič delat. Nekoč sem nekoga skušal stisnit za neko ceno, dal mi je še 2% dol, pa sem hotel še 2% in mi je dal še enega, z razlago, da 1% pa si mora pustiti za delo, vse ostalo v ceni je material in energija....pustil sem mu vse 4%.......
Kar se tiče made in Vietnam na Outy-ju - kje si pa to videl oz. na katerem mopedu ...hehehe...
Seveda so posamezni sklopi narejeni na vzhodu, zaradi "umazane" prepovedane proizvodnje, eko standardov ipd..ki so v veljavi v EU ali ZDA. Seveda so tudi bistveno cenejši kot če bi jih delali v EU ali ZDA. Prav zato pa mislim, da ni samo tisti del Outija bil narejen v Vietnamu, ampak je mogoče zgodba taka, da kitajci delajo sklop za Can-ama, nabavljajo določene dele v Vietnamu, Pakistanu, Maleziji, jih sestavljajo v svojih fabrikah in jih pošiljajo v Kanado, kjer dečki samo sestavijo moped, ga polepijo in napišejo gor made in Kanada...ne govorim, da je v primeru Can-ama tako, je pa možno......can-am dam samo za primer.....
Kar se tiče tvojega Pajdota, ki je sedaj na poti, nič ne skrbi, prišel bo sigurno in to pošteno.......v kolikor pa bi se kaj zakompliciralo, pa ga bomo dobili sem zlepa ali z grda.....
Sicer pa dečki zunaj je lepo vreme, vsak na svojega in v naravo, ko si zunaj in na poti je čisto vseeno kaj imaš pod ritjo, tam so važni drugi občutki......
upam, da nisem zasmetil teme s tem poljudnoznanstvenim spisom o Kitajski......