Mislim, da ne smetimo preveč teme...morda še kdo kaj pove iz svojih izkušenj.
Najprej...zakaj ne več prve variante...
Ta je morda malce boleča za mojo dušo pa vendar odkrito. Čoln, ki sem ga imel je bil eden najboljših nakupov v mojem življenju. Ravno dovolj za družino kot smo mi. Dan-dva ali tri "križarjenja" po otokih...potem pa nazaj v "bazo"...tuš, komfort, roštilj in potem ponovno. Res nepozabni dnevi kjer smo vsi uživali. Vendar je resnica tudi malce drugačna. Uživali smo sicer vsi, skrb in delo pa sta bila moja. Če želiš uporabljati plovilo tako sezonsko kot mi, mu moraš posvetiti resnično veliko časa (seveda če imaš nek odnos do zadeve). Pred vsakim spustom v vodo in po potegu iz vode...generalno čiščenje, odklopi in priklopi akomulatorjev, vode, pranje in sušenje, vrvi, verige, sidra....vsega kar je imelo stik z slano vodo (torej vsega), poliranje in zaščita, da o motorju (pa čeprav je bil skoraj neuničljiv 2-taktni Johnson)ne govorim....red mora bit in vzdrževanje tudi. 5m zato, ker še ni davka na plovila. Je pa letno zavarovanje in registracija na 5 let. No nekaj stroškov seveda vzame tudi samo vzdrževanje...vsaj pri meni, ki pri teh zadevah ne varčujem. Verjetno je tudi to bil vzrok, da v 10-ih letih nismo NIKOLI nikjer obstali. Za tem čolnom mi je resnično ŽAL.
TODA....10.000 EUR "mrtvega" kapitala stoji vse leto pod cerado. Koristiš ga cca. 14 dni....poleg dela ni računice. In odkrito....videli smo skoraj vse kar se je v tem delu Jadrana dalo videti. Zato smo se pač odločili in čoln prodali.
To je bilo ultra na kratko...ampak mislim, da imaš sliko.
Zakaj 5m "bana" in 10KS? 5m je puna kapa za kak "skok" do samotne plažice z vso kramo, kakšen ribolov...kot rečeno ni davka...ko je konec sezone ga splahneš z sladko vodo, obrneš na glavo in adijo.
10KS...Z "bano" itak ne moreš smučat, ne rabiš 3 ure do prve plaže in v malce močnejšem vetru se še vedno premikaš. Poraba...solidna. Vzdrževanje: enako kot pri večjih bratih. Ampak 10KS lahko vržem v avto odpeljem domov in se igram celo zimo. 70KS 115kg. težko fiksirano kravo pa moraš urejat na licu mesta...in ne moreš verjet...glih takrat peče sonce kot prasica....
To je v osnovi....kot rečeno...na eno in drugo temo bi bilo še mnogo za povedat! Vsak sicer vidi zadevo po svoje. Upam pa da se kmalu kaj vidimo (mogoče me Brinovc povabi na kako furo....spet) pa še ob kaki južni kaj rečeva na to temo, če te zanima!