Kolega je dobu 500€ kazni ker je vozil štirikolesnik z B kat

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
BLABLABLA
Začetnik
Reactions:

Kolega je dobu 500€ kazni ker je vozil štirikolesnik z B kat

Odgovor Napisal/-a BLABLABLA » 13 Avg 2007, 17:34

Živijo pišem prvič

Kolega je vozu štirikolesnik in ima samo B kategorijo, A pa ne. Policaj ga je ustavil in mu dal 500€ kazni, češ da vozi brez izpita.

Glede na drugo temo na tem forumu in skladno s tem kar vem (sem vedu) do zdej je za quad treba met B kategorijo in ne A.

Zdej me pa zanima, ali se je policaj zmislu člen po katere je kaznoval kolega, ali je v zadnjem času prišlo do kake spremembe, pa da jest in moji kolegi to ne vemo.

Kaj nardit.

Veliko nas je k mamo doma štirikolesnike, noben pa A kategorije.

Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Šentlovrenc
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nataša » 13 Avg 2007, 18:34

Glede na to da je očitno kazen že dobil (je kdo od vas preveril kaj piše v členu "ki si ga je izmislil" policaj?), je po mojem mnenju najbolje napisat pritožbo z dopisanimi členi (imaš v tisti temi katero si že omenil) po katerih je jasno da je v Sloveniji za vožnjo s štirikolesnikom potreben vozniški izpit B kategorije.

Uporabniški avatar
Bučko
Mojce
Reactions:
Kraj: Janče DB
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bučko » 13 Avg 2007, 18:35

Po katerem členu ga je pa kaznoval ?? :shock:

Slika
Barossa SH 250 SE

BLABLABLA
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a BLABLABLA » 13 Avg 2007, 19:04

Bučko napisal/-a:Po katerem členu ga je pa kaznoval ?? :shock:
Ta trenutek ne vem. Bom pa probu zvedet.

Quad ma pa Baroso 18kW. Če pozorno bereš člen 23, odstavek 36 tak quad v tem členu ni omenjen. Kako je potem kategorizeran, če sploh je.

S tem da je polcaj razlagal da velja na splošno za vse quade.

Evo člen po katerem ga je policaj kaznoval:

138, alineja 6.
""
(1) Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki:
– je telesno in duševno zmožna voziti vozilo;
– je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
– ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi vozila ali skupine vozil v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju;
– ji v času, ko vozi vozilo, vozniško dovoljenje ni odvzeto ali se ji ne izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
– ji ni izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja;
– uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju.
(2) V cestnem prometu se ne sme uporabljati vozniškega dovoljenja, namesto katerega je izdan dvojnik.
(3) Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki vozi z vozniškim dovoljenjem, katerega veljavnost je potekla, pa predložitev veljavnega zdravstvenega spričevala ni pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti.
(4) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, drugo ali šesto alineo prvega odstavka tega člena.
(5) Z globo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s peto alineo prvega odstavka ali z drugim odstavkom tega člena.
(6) Z globo najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi najmanj 8 kazenskih točk.
(7) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek oseba, ki da motorno vozilo v uporabo osebi, ki ne sme voziti takega vozila.""

Policaj pa ne navaja po kateri alineji v členu 29 je kolega naredu prekršek.

U glavme tle mi neki smrdi.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Avg 2007, 21:24

Hitro pisati pritožbo na zapisnik.Po novem zakonu (zaradi Evropske direktive), je tudi trike (trikolesa) možno voziti z "B" kategorijo !
Vsa dvosledna (med kolesi imajo več kot 90 cm) so vozna z "B" kategorijo.

MaraudeR
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a MaraudeR » 14 Avg 2007, 08:51

BLABLABLA napisal/-a: Quad ma pa Baroso 18kW. Če pozorno bereš člen 23, odstavek 36 tak quad v tem členu ni omenjen. Kako je potem kategorizeran, če sploh je.

Od kje pa je podatek 18 kW - pri nas lahko glede na ZVCP registriraš le štirikolesnike do 15kW. Kaj piše v prometni pod vrsta vozila (7A) in moč motorja (P2) ?

23. člen / 36. štirikolo je motorno vozilo .... pri katerem nazivna moč motorja ne presega 15 kW;

Štirikolesa pa spadajo pod kategorijo (razel lahka štirikolesa ki sopadajop v kat.H): 149.člen / 4 V kategorijo B spadajo motorna vozila, razen vozil kategorije A, F, G in H, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev.

Uporabniški avatar
Bučko
Mojce
Reactions:
Kraj: Janče DB
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bučko » 14 Avg 2007, 09:54

Verjetno je malo zamešal KW in KM, Barossa SH 250 ima 13KW oz.18 KM( zaokroženo). ;)

http://www.barossa.si/_atv_quad_stiriko ... _250r.html

Slika
Barossa SH 250 SE

BLABLABLA
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a BLABLABLA » 14 Avg 2007, 10:19

Bučko napisal/-a:Verjetno je malo zamešal KW in KM, Barossa SH 250 ima 13KW oz.18 KM( zaokroženo). ;)

http://www.barossa.si/_atv_quad_stiriko ... _250r.html
Glede na to da quad ni moj in nimam pojma o njem je res napaka. Bo že mogl držat 13kW.

Ampak polcajske kazni se je pa še vedno treba znebit.

Uporabniški avatar
Gladiator
Član kluba
Reactions:
Kraj: Podplat
Kontakt:

novi zakon

Odgovor Napisal/-a Gladiator » 14 Avg 2007, 12:44

Po novem zakonu (zaradi Evropske direktive), je tudi trike (trikolesa) možno voziti z "B" kategorijo !
Ta novi zakon ki ga omenjaš stopi v veljavo z 1.9.2007, bo pa dosti sprememb.

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 14 Avg 2007, 20:04

Takoj napiši pritožbo !!! Tudi jaz sem imel isti problem, samo da pri meni je bila policistka vsaj toliko fer da se je še enkrat pozanimala...

Spodaj si preberi zakon

149. člen

(1) Vozniško dovoljenje se izda na enotnem obrazcu za vožnjo motornih in priklopnih vozil, ki so razvrščena v kategorije A, B, B+E, C, C+E, D, D+E in podkategorije A1, D1 in D1+E.
(2) V kategorijo A spadajo motorna kolesa na dveh kolesih, s stransko prikolico ali brez nje. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij G in H.
(3) Znotraj kategorije A se vozniško dovoljenje izda za vožnjo motornih koles podkategorije A1, v katero spadajo motorna kolesa na dveh kolesih, s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, ali kategorije A z omejitvijo 25 kW, v katero spadajo motorna kolesa na dveh kolesih, s stransko prikolico ali brez nje, katerih moč motorja ne presega 25 kW, pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,16 kW/kg.
(4) V kategorijo B spadajo motorna vozila, razen vozil kategorije A, F, G in H, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij G in H.

Več na: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=5573

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250

Uporabniški avatar
Cyb3r
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Za gorami, ob Savi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Cyb3r » 23 Sep 2007, 19:50

In? Ste rešili zadevo?

http://cyb3r.seeall.net/blog/
//I'm not a complete idiot, some parts are missing.

Odgovori