Blokada zadnjega vzmetenja

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
regiz
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Blokada zadnjega vzmetenja

Odgovor Napisal/-a regiz » 21 Avg 2016, 09:47

Razmišljam o blokadi zadnjega vzmetenja (IRS) na Tgb BLADE 500 SL, predvsem zaradi vleke težjih tovorov.

https://www.amazon.com/Kolpin-85200-Uni ... 4V4A6635MN

Ima kdo kakšne izkušnje s takšno blokado ali pa mnenje za ali proti.
Druga možnost je verjetno da amortizer oziroma vzmet naredim čim bolj trdo? (Zategnem vijak na vzmeti do konca)?

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Re: Blokada zadnjega vzmetenja

Odgovor Napisal/-a BIF » 21 Avg 2016, 10:05

Izkušenj verjetno nima nihče. Ampak tako tehnično gledano je čisto logična zadeva. Preprosto blokira hiajke zadaj in so kolesa vedno v enakem položaju. Je pa to seveda čisto namenska zadeva. Vožnja s tem v siceršnjih razmerah je lahko usodna.
Za to kar si napisal da bi potreboval, je po moje ok.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 21 Avg 2016, 10:31

regiz napisal/-a:Razmišljam o blokadi zadnjega vzmetenja (IRS) na Tgb BLADE 500 SL, predvsem zaradi vleke težjih tovorov.

https://www.amazon.com/Kolpin-85200-Uni ... 4V4A6635MN

Ima kdo kakšne izkušnje s takšno blokado ali pa mnenje za ali proti.
Druga možnost je verjetno da amortizer oziroma vzmet naredim čim bolj trdo? (Zategnem vijak na vzmeti do konca)?

Iz lastnih izkušenj sem proti!
Zakaj?
Vlekel sem prikolico z tovorom v skupni masi cca 1 tono! Gre brez problemov. Vsi poznamo zgodbo, da je masa vlečnega vozila 3x manjša od mase vlečenega vozila. Ampak, če ne gre nič narobe je vse OK! V primeru, da se pa kje zalomi je pa štala!
Govorimo o 4 kolesniku in ne traktorju, zato se moramo zavedati, da ni vsemogočno vozilo. Ima omejitve!
Če za nekaj kilogramov presežemo tovor ne bo nikoli nastal problem! V primeru pretiravanja z tovorom pa lahko pride do nesreč ali okvar. Tale blokada zna biti usodna pri nihanju prikolice, ker vzmetenje absorbira nihaje in v tem primeru je blokirano, ter posledično lahko dvigne ali zabije vlečno vozilo! Da poizkusim povedati po domače. Prikolica zaradi teže in podlage zaniha v smeri naprej-nazaj in dvigne zadnji del vozila ali pa ga zabije v tla, ter dvigne prednji del vozila.
Upam, da NISEM razumel prav, da bi z blokado lahko še več naložil na prikolico!!!
Zavedajmo se omejitev in ne zmogljivosti vozila.

regiz
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a regiz » 21 Avg 2016, 10:39

Ne. Na prikolico ne bi več nalagal kot pa je dovoljeno po papirijh za ATV.

Naredil si sem priklop, kateri gre na mesto kjer je vlečna kljuka. Na njem je košara oz gajba za prevoz stvari. (kramp, motika, macola, lestve in podobno.) Kakšnih 50 kg. bo bilo nekje noter ali pa več.

Problem se mi zdi edino to, da je zadnje vzmetenje zelo mehko in se zadnji konec hitro spusti proti tlem.?

Prejšnji Linhai 300 4x4 zadaj ni imel IRS in je bilo vse na osovini, so edino pnevmatike amortizirale.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 21 Avg 2016, 10:50

Dobro, da si podal več informacij. Poizkusi z tršimi vzmetmi. Malce jih napni in boš videl, če je bolje.

regiz
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a regiz » 21 Avg 2016, 18:09

Napnel amortizerje iz 1/4 na 3/4. Zadeva je zdaj popolnoma drugačna. Amortizerji so zdaj trdi in sem s tem dosegel kar sem želel. Blokade ne potrebujem več.

Hvala za mnenja in napotke.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 20 Sep 2016, 20:53

Ti bos naredil s tem na pol traktor. Traktorji tudi nimajo vzmetenja zadaj, ravno zaradi tezkih bremen.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

regiz
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a regiz » 21 Sep 2016, 12:34

To je že traktor (t3). Amortizerji so bili na novem popolnoma spuščeni. Ko sem jih zategnil do 3/4 pa velika razlika.

Odgovori