Balkan Tour 2008

Vsa srečanja, prireditve, pikniki, dogodki,... in vse vaše avanture na terenu.
Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Plave - Posočje
Kontakt:

Balkan Tour 2008

Odgovor Napisal/-a Rogi » 04 Jul 2008, 23:39

Končno prava tura. Od doma do Benetk z ATV-jem. Nato s trajektom do Patrasa v Grčiji, Kalampaka, Makedonija, Ohrid, Preko Struge v Albanijo preko Elbasana, Tirane in Skadarja v Črno Goro, Podgorica, Nikšič, Ostrog, Durmitor, Milogora, Plevlje, Preko Ščepan polja v Fočo BiH, Tjentište, Sutjeska, Mostar, Međugorje, Buško jezero, Drvar, Bihač, Plitvice, Čabar, Mašun, Ilirska Bistrica in domov v Kanal. Skupaj v devetih dneh je števec pokazal 2548km.

Nekaj slik

Slika
Benetke s trajekta

Slika
Most v Patrasu

Slika
Pot je bilo v Grciji treba večkrat tudi čistiti.

Slika

Slika

Slika
Gradnja ceste na Ostrog v Črni Gori

Slika
Kamp na Durmitorju

Slika
Buško jezero v BiH

Slika
Drvar

Slika
Titova pečina

Slika
Že "doma" grad Snežnik
Zadnjič spremenil Rogi, dne 14 Jul 2008, 14:02, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 05 Jul 2008, 06:09

Dobrodošel na forumu.
Tukaj pa lahko samo z odprtimi usti "zijam". Kapo dol. :4x:

Uporabniški avatar
koda73
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Morje

Odgovor Napisal/-a koda73 » 05 Jul 2008, 06:39

:bravo: :bravo: :bravo:

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 05 Jul 2008, 07:25

Toliko kilometrov po cesti s quadom jih jaz vse skupaj v življenju nisem naredil... Noro! :shock:

Uporabniški avatar
spicek
Ižanc
Reactions:
Kraj: Nekje pod Krimom
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a spicek » 05 Jul 2008, 09:45

Rečem lahko samo to je pa bla tura :bbb: :bbb: :bbb: =D>
A si mel kej problemov na tako dolgi turi?

Speed is passion, but must be under control :D

Uporabniški avatar
Gladiator
Član kluba
Reactions:
Kraj: Podplat
Kontakt:

Yamaha

Odgovor Napisal/-a Gladiator » 05 Jul 2008, 09:58

Vredno pohvale za tak podvig.

Uporabniški avatar
žile
Podmorničar
Reactions:
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a žile » 05 Jul 2008, 13:41

Vsaka čast, nimamo vsi jajc, da bi šli na tako vožnjo, še posebej samo en QUAD.Kapo dol in le tako naprej.
Lp, Žile

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 05 Jul 2008, 15:01

Hvala za pohvale. Težav nisva imela nobenih, razen v Grčiji, ko sva vozila res po divjini, čez več prelazov po gozdnih cestah, mogoče tudi vlakah, večkrat sva se spustila skoraj na višino morja, nato pa krepko čez tisoč metrov do okoli 1500 metrovin nisva srečala žive duše. No takrat sva porabila ves bencin, natočila še rezervo, krenila proti najbližji črpalki, čeprav je bila izven najine smeri in ko sva bila že blizu, sva srečala domačina kateri nama je razložil, da se morava vrniti, ker je črpalka zaprta. Tudi naslednja v obratni smeri je bila - tudi brez bencina, no na naslednji pa sva ga le dobila, ne vem ali sva do tja prišla po hlapih.

Drugače pa nobenih slabih izkušenj, ljudje povsod zelo prijazni, bolj kot si bogu za hrbtom in bolj kot so revni, bolj so prijazni in vse bi ti dali.

Očarala naju je Grčija, če bi mi kdo pokazal slike kjer sva bila bi mislil, da je Triglavski park. Makedonija najbolj poceni, Albanija najdražji bencin po 1.6 eura, Črna gora čudovita, BiH tudi zelo lepa in poceni, vendar ljudje še vedno nekoliko zamorjeni zaradi vojne, pa tudi izven cest si ne upaš zaradi min in podobnega in pri srcu te stiska ko vidiš vse tiste požgane in uničene vasi.

No moram pa povedat, da to ni najina prva dolga tura. Večkrat sva prevozila okoli + - 500 km po Sloveniji ali hrvaški Istri, lansko leto pa sva naredila turo Kanal - Ilirska Bistrica - Senj - Plitvice - Knin - Drniš Šibenik in nazaj po jadranski magistrali. Števec je pokazal nekaj več kot 1000 km.

Kam naslednje leto pa še nisva razmišljala, definitivno pa ena daljša tura.

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 05 Jul 2008, 18:05

Svaka čast "Tko zna zna zna tko nezna studira!" sam to lahk rečem! :klapklap

Uporabniški avatar
stojko
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kras

Odgovor Napisal/-a stojko » 06 Jul 2008, 00:55

BRAVO !

Vidva si pa znata vzet čas. Bravo še enkrat.

P:S: (za Admina)
Tisti "Začetnik" pod imenom Rogi mu pa ravno ne pristoji :D

_Adly_300_XS_
Slika

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 06 Jul 2008, 10:48

Poznavalec bo boljše.

Bravo, čestitam, zmaga in noro. To so besede, ki minimalno opišejo tako pot in podvig. Če imaš pa še kakšno sliko Grčije viška, pa le prilepi.

PS: Lepo in toplo pozdravljen na forumu Rogi.

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Šentlovrenc
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nataša » 06 Jul 2008, 12:05

Uauuuu, to pa je tura! :supz:

Vsa čast :bravo:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 06 Jul 2008, 20:27

To so sanje vsakega atv jaša BRAVO!!! :4x:

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 06 Jul 2008, 20:39

Več o turi na:
http://drustvo4x4-kanalobsoci.mojforum. ... out96.html
http://www.croline.com/index.php/topic,3409.0.html

Drugače pa samo malo poguma, pa čas si je treba vzet.
Zadnjič spremenil Rogi, dne 27 Avg 2009, 06:24, skupaj popravljeno 1 krat.

CaNaM
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a CaNaM » 06 Jul 2008, 21:39

:volan: :bravo: :bravo: :bravo: :volan: :smeeeh:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 06 Jul 2008, 22:21

Rogi povej nam kašna oprema je potrebna za tako pot.Koliko denarja, zavarovanja ,orodje, skratka vse, kar je potrebno za tako pot. Ali sta splanirala pot že doma ali sta popotovanje prilagajala sproti.

l.p.civava

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 07 Jul 2008, 11:47

L.P. Civava!

Na tvoje zaprosilo ti dajem nekaj informacij.

Oprema:
Na prednjem prtljažniku večja nepremočljiva torba. (Kupil sem jo v Louisu, dobi se v različnih veličinah, je pa prilagodljiva, saj se zapira tako, da je na eni strani naviješ in prepogneš ter zapreš. Zelo priporočam.) V torbi šotor, dve sp. vreči, dve samonapihljivi blazini - priporočam, topla oblačila za vsak slučaj- če greš v mrzle kraje napr. hribe.
Na zadnjem prtljažniku "kufer". Sam ko sem iskal originalnega ga pri zastopniku niso še imeli in preden so ga dobili sem dobil slučajno kufer ameriške pošte. Velik, zelo poceni, lahko prenosljiv, ima dve kolesci. Zanj sem moral zvariti dodaten nosilec, pritrjen pa je kar s pasom na kriko, tako, da ga lahko hitro snamem. Pritrjen pa tako, da ne ovira odpiranja. V kovčku dodatna oblačila, rezervno perilo, hl. torba s pijačo in hrano, nekaj metrov vrvice - pride vedno prav, če ne za drugega pa za sušenje perila v kampu. Nož, jedilni pribor, manjši pl. kuhalnik, posoda za kuhanje. V kufru sem imel tudi 5l ročko bencina, vendar bom skušal dobiti dodaten plastičen rezervoar ki ga namestiš na prtljažnik (naprimer proizvajalca Kolpin). V kufru sem imel še atlas evrope katerega tudi priporočam, saj ima vrisane oz. dodatno označene razgledne ceste in druge zanimivosti.

Od orodja sem imel osnovno orodje, ki sem ga dobil zraven štirikolesnika in dodatno držalo z raznimi nastavki izvijačev in manjših natikalnih ključev. Rezervnih delov nisem imel s sabo razen 1l olja. Sem pa imel spisek vseh zastopnikov po drž. bivše YU in Grčije. Je pa dobro imeti tudi kakšen rezervni del, če veš da je to šibki člen. V bodoče bom imel s seboj vsaj jermen variomatika, saj pride štirikolesnik na taki turi polno obremenjen, kilometrov je veliko in če ni ravno pred kratkim zamenjan se lahko pretrga.

Med naslonjalom zadnjega sedeža in kovčkom pa sem imel še vojaško nepremočljivo torbo v kateri sem imel dežne kombinezone, lažja obuvala in pijačo - da je bila vedno pri roki.

Na krmilu imam montirano še GPS napravo (Garmin zumo 550). Za navigacijo je dobra tudi vsaka druga, dobro je da je vodotesna. Sam trenutno priporočam navigacijo Garmin, saj ima najboljšo kartografijo - pokritost vzhodne Evrope, Balkana. Na turi sem uporabljal karto Evrope 2008, Adria route in SCG route. Vse zadnje nadgradnje.

Pot sem načrtoval že doma okvirno, kaj si morava ogledati in katere ceste morava obvezno prevoziti in koliko km bova prevozila. Pot pa sva nato prilagajala trenutni situaciji. Pri uporabi GPS-a je treba biti zelo previden kakšne nastavitve imaš. Priporočam navigiranje po etapah in obvezno predogled rute - karte na GPS-u da vidiš kot te namerava peljati. Za primer sam sem imel izključeno uporabo avtocest in plačljivih cest. V Patrasu me je hotel peljati zaradi teh nastavitev v Atene, ceprav je v Patrasu most in si preko njega skrajšaš pot za več kot 200 km. (most je plačljiv 1.8 eura)

Imela sva zdravstveno zavarovanje za tujino in za štirikolesnik zavarovanje z asistenco. Mislim da se splača dodati nekaj evrov, saj v slučaju potrebe, okvara, predrta pnevmatika, prazen rezervoar, veš koga poklicati ne glede kje si in ti nudijo ustrezno pomoč in celo namestitev v hotelu v kolikor je potrebno čakati na popravilo. Pa še večkrat jo lahko rabiš - pri AMZS le ena intervencija.

Za potovanje v Albanijo potrebuješ potni list drugače bi lahko potovala le z os. izkaznicami.

Glede denarja pa tako: največja postavka je gorivo in trajekt. Za trajekt sva pri Anek lines plačala 50€ po osebi in za štirikolesnik 58€ (računali so nam os. avtomobil drugače je mot. kolo 28€. Gorivo je povsod nekaj dražje kot pri nas razen Albanije kjer je 1.6€. Kampe sva plačevala od 7.5 do 20€ in apartma v Podgorici 50€. Prehrana pa je tudi poceni. Tako da sva za vse skupaj porabila okoli 800€, lahko bi pa porabila še manj če bi prenočevala na črno, kar s štirikolesnikom ni noben problem in če se bi odpovedala obrokom po restavracijah, vendar pa smatram, da moraš vsaj poskusiti lokalno prehrano.

Mislim da sem ti na vse odgovoril, za drugo leto pa se mi na kakšni podobni turi lahko tudi pridružiš. L.P.

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 07 Jul 2008, 12:00

No vidiš Civava ražnja ne potrebuješ.In avtomatsko boš lahko peljal več bencina s seboj. :twisted:

4x4 norc!!!)Slika
Slika

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 07 Jul 2008, 14:11

Rogi hvala za informacije. Tudi sam že nekaj časa razmišljam o taki turi tako, da vsaka informacija pride prav. Če pa bo kdaj taka prilika se pa z mojo boljšo polovico z veseljem pridruživa.

l.p.civava

p.s. Rudi brez roštilja pa ni pravega dopusta.

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 08 Jul 2008, 05:55

Ma za dol pa res ne rabiš roštilja. So najboljši mojstri za roštilj in žar. Pa še izredno poceni je.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 08 Jul 2008, 06:43

Saj to mi je jasno samo moram malo Rudija hecat :D . Me pa zanima še nekaj kolikšna je bila poraba bencina in pa omenil si hladilno torbo ali je ta delovala na elektriko. Zasledil sem tudi , da si imel samo pet litrov rezerve ali ti je to zadostovalo ? Jaz namreč že tukaj okoli vozim z sabo 10 litrov za tako turo sem pa planiral imeti 20 l

l.p. civava

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 08 Jul 2008, 21:43

Poraba je bila precej manjša kot po navadi, ker so bile dolge relacije in tudi ga nisem priganjal - vožnja je bila umirjena. kakšna je bila točno poraba nisem računal, sem pa z rezervoarjem povprečno naredil več kot 200 km, čeprav grem največkrat tankat na prvo črpalko po nekje 110 km.
5 literska ročka goriva pa mi je zadostovala, kriza je bila le v Grčiji, vendar se je izšlo. Sam uporabljam GPS Zumo - to je model za motoriste. Na njemu imam nastavljeno porabo goriva 10 l na 100 km in velikost rezervoarja. GPS me tako opozori, da moram na črpalko in mi ponudi najbliže črpalke, tako, da vem približno kdaj moram tankati, da mi ne zmanjka goriva.

Hladilna torba je bila navadna mehka, katero sem imel v kovčku. Vanjo sem že doma dalzamrzniti nekaj steklenic vode, da sem imel hladno pijačo na trajektu, pa tudi hrana se ti na soncu v njej ne skuha.

jurij
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jurij » 17 Jan 2009, 22:16

Ko berem tole ne morem verjeti da se da z atv tako dolgo pot narediti.Zares same pohvale in tudi v nadaljne vama želim takšnih uspehov.Veliko sem prepotoval z motorjem,sedaj sem si kupil štirikolesnika vendar nikdar nisem pomislil da bi lahko z njim tudi potoval na daljše razdalj ,vendar dobil sem navdih. Hvala,in še naprej veliko srečnih kilometrov.

Lp. Jurij

Uporabniški avatar
Rogi
Poznavalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rogi » 21 Jan 2009, 14:18

Ja, hvala za dobre želje.

Da se daleč potovat, pa še po bolj odročnih - težje dostopnih krajih.

Priprave za letošnjo furo pa so že v polnem teku.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Jan 2009, 15:23

Rogi napisal/-a:Priprave za letošnjo furo pa so že v polnem teku.
Smo že trije. :sanke1:

Odgovori