Odgovor
Napisal/-a Rogi » 07 Jul 2008, 11:47
L.P. Civava!
Na tvoje zaprosilo ti dajem nekaj informacij.
Oprema:
Na prednjem prtljažniku večja nepremočljiva torba. (Kupil sem jo v Louisu, dobi se v različnih veličinah, je pa prilagodljiva, saj se zapira tako, da je na eni strani naviješ in prepogneš ter zapreš. Zelo priporočam.) V torbi šotor, dve sp. vreči, dve samonapihljivi blazini - priporočam, topla oblačila za vsak slučaj- če greš v mrzle kraje napr. hribe.
Na zadnjem prtljažniku "kufer". Sam ko sem iskal originalnega ga pri zastopniku niso še imeli in preden so ga dobili sem dobil slučajno kufer ameriške pošte. Velik, zelo poceni, lahko prenosljiv, ima dve kolesci. Zanj sem moral zvariti dodaten nosilec, pritrjen pa je kar s pasom na kriko, tako, da ga lahko hitro snamem. Pritrjen pa tako, da ne ovira odpiranja. V kovčku dodatna oblačila, rezervno perilo, hl. torba s pijačo in hrano, nekaj metrov vrvice - pride vedno prav, če ne za drugega pa za sušenje perila v kampu. Nož, jedilni pribor, manjši pl. kuhalnik, posoda za kuhanje. V kufru sem imel tudi 5l ročko bencina, vendar bom skušal dobiti dodaten plastičen rezervoar ki ga namestiš na prtljažnik (naprimer proizvajalca Kolpin). V kufru sem imel še atlas evrope katerega tudi priporočam, saj ima vrisane oz. dodatno označene razgledne ceste in druge zanimivosti.
Od orodja sem imel osnovno orodje, ki sem ga dobil zraven štirikolesnika in dodatno držalo z raznimi nastavki izvijačev in manjših natikalnih ključev. Rezervnih delov nisem imel s sabo razen 1l olja. Sem pa imel spisek vseh zastopnikov po drž. bivše YU in Grčije. Je pa dobro imeti tudi kakšen rezervni del, če veš da je to šibki člen. V bodoče bom imel s seboj vsaj jermen variomatika, saj pride štirikolesnik na taki turi polno obremenjen, kilometrov je veliko in če ni ravno pred kratkim zamenjan se lahko pretrga.
Med naslonjalom zadnjega sedeža in kovčkom pa sem imel še vojaško nepremočljivo torbo v kateri sem imel dežne kombinezone, lažja obuvala in pijačo - da je bila vedno pri roki.
Na krmilu imam montirano še GPS napravo (Garmin zumo 550). Za navigacijo je dobra tudi vsaka druga, dobro je da je vodotesna. Sam trenutno priporočam navigacijo Garmin, saj ima najboljšo kartografijo - pokritost vzhodne Evrope, Balkana. Na turi sem uporabljal karto Evrope 2008, Adria route in SCG route. Vse zadnje nadgradnje.
Pot sem načrtoval že doma okvirno, kaj si morava ogledati in katere ceste morava obvezno prevoziti in koliko km bova prevozila. Pot pa sva nato prilagajala trenutni situaciji. Pri uporabi GPS-a je treba biti zelo previden kakšne nastavitve imaš. Priporočam navigiranje po etapah in obvezno predogled rute - karte na GPS-u da vidiš kot te namerava peljati. Za primer sam sem imel izključeno uporabo avtocest in plačljivih cest. V Patrasu me je hotel peljati zaradi teh nastavitev v Atene, ceprav je v Patrasu most in si preko njega skrajšaš pot za več kot 200 km. (most je plačljiv 1.8 eura)
Imela sva zdravstveno zavarovanje za tujino in za štirikolesnik zavarovanje z asistenco. Mislim da se splača dodati nekaj evrov, saj v slučaju potrebe, okvara, predrta pnevmatika, prazen rezervoar, veš koga poklicati ne glede kje si in ti nudijo ustrezno pomoč in celo namestitev v hotelu v kolikor je potrebno čakati na popravilo. Pa še večkrat jo lahko rabiš - pri AMZS le ena intervencija.
Za potovanje v Albanijo potrebuješ potni list drugače bi lahko potovala le z os. izkaznicami.
Glede denarja pa tako: največja postavka je gorivo in trajekt. Za trajekt sva pri Anek lines plačala 50€ po osebi in za štirikolesnik 58€ (računali so nam os. avtomobil drugače je mot. kolo 28€. Gorivo je povsod nekaj dražje kot pri nas razen Albanije kjer je 1.6€. Kampe sva plačevala od 7.5 do 20€ in apartma v Podgorici 50€. Prehrana pa je tudi poceni. Tako da sva za vse skupaj porabila okoli 800€, lahko bi pa porabila še manj če bi prenočevala na črno, kar s štirikolesnikom ni noben problem in če se bi odpovedala obrokom po restavracijah, vendar pa smatram, da moraš vsaj poskusiti lokalno prehrano.
Mislim da sem ti na vse odgovoril, za drugo leto pa se mi na kakšni podobni turi lahko tudi pridružiš. L.P.