Hja no, glede špere...
Za divjanje je zagotovo ne potrebuješ in nima prav nobenega pomena, kar se tudi lepo vidi na posnetku "Linhai 520 V-twin - Funride.se", kjer Linhai dirja z veliko lahkoto čez drn in strn.
No potem pa pride "plezanje" po terenu ali pa recimo pluženje snega.
Pri prvem, kot že omenjeno, ko se eno od prednjih koles odmakne od tal ali pa samo malo manj pritiska, si v tistem momentu samo še na zadnjem pogonu!!! To marsikdo niti ne ve, ampak takrat je povsem vseeno ali vlečejo vsi štirje ali pa samo zadnja dva...
Pri pluženju imam malce valovit teren na enem delu, ko bom hodil vzratno nazaj v hrib. Spet bo špera še kako pomembna, saj ko plug dvigneš , je večina teže spredaj...
Vse tole ne pišem iz kakšnih ATV-jevskih izkušenj, ker jih enostavno nimam. Vem pa zelo dobro kako zadeva deluje v drobovju...
En primerček, ki sem se mu smejal pred nekaj leti. V LJ na Gospodarskem razstavišču je bil nek sejem, tam pa neka off-road ekipa. Naredili so en podest in lepo položen vzpon, 10 metrov po ravne, potem pa spet navzdol. No po tem podestu se je vozilo samo z desno stranjo vozila, leva pa je šla po asfaltu... Otročje je izledalo, rekel bi, da to premaga vsak oseben avto, vendar Lada Niva tega ni zmogla nikakor... Ko se je klančina začela, se je zazibala in v zraku sta bila zadnje desno in sprednje levo kolo. Ob pritiskanju na gas, se je terenec vsakič odpeljal v nasprotno smer (nazaj v dolino)... Jasno, nima zapore prednjega diferenciala, niti nima zapore zadnjega. No ima pa zaporo srednjega, zato vedno vlečeta 2 kolesa, en prednji in en zadnji, žal pa je povsod eden v zraku, kar pomeni, da se vrtita v prazno... Pa če je to 4 x 4??? No, ATV-ji so v plusu, ker zadaj nimajo diferenciala, tako da bi to prepreko preplezali s pomočjo zadnjega levega kolesa, ki je ves čas trdno na asfaltu...
Linhai 520 je zelo simpatična mašinca in bil je moj favorit. Ker pa hočem špero in jo bom tudi rabil, sem prišel na KQ in BF. Jah vem, to je cenovno +50%, vendar pa vseeno ni to samo znamka. 750 ccm je kljub vsemu drug rang. No in čisto na koncu je odpadel še KQ, vse odlično in bil sem prepričan, da je to to, edino kar moti pa je, da je (menda) malce majhen za 2 osebi, najbolj pa moti 1 cilinder. No pa smo na BF 750, ki je točno to kar rabim.
Za moje potrebe je to natančno to. No tudi glede moči, je to verjetno edino pametno, saj sem imel že od vseh Tomosov, pa potem Aprilia RS125, pa Pegaso 650, pa CBR 600, pa ZX 9R...
Kar pa se tiče velike porabe na BF, mi je pa popolnoma vseeno, ker toliko se pa spet ne bom vozil. Vseeno pa sem prepričan, da je velika poraba BF eno veliko nakladanje tistih, ki ga nimajo! Ker vem veliko o agregatih od motorjev in avtomobilov, pa tudi diplomirov sem na strojništvu, me ne bo nihče prepričal, da za enako moč nek drug motor porabi 40% več. To enostavno ni res! Verjetno je razlika zaradi dveh valjev, samo to je največ 2-3% višja poraba, potem pa mogoče še kakšen procent zaradi mase... Ne pa 40% več, halooo!
Če pa je že komu res pokuril toliko več, potem pa naj menja lambda sondo in poraba se bo čudežno spustila...
LP