Nakup delavca

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 16 Apr 2009, 22:22

Hvala neskončno, sliši se lepo.

Torej sedaj se selimo samo še na AC in Linhai. Linhai je očitno kar spodoben, torej se z njim da vozit.

Trenutno se spoznavam še z AC. Kot prvo mi je čudno, da je o teh napisanega hudičevo malo v primerjavi z ostalimi. Torej lastnikov ni dosti. Kako je z zastopnikom? Na internetni strani ima neke modele, ki jih na proizvajalčevi ni! Če prav razumem so AC sedaj 700-ke. No tisti Mudpro s šnorklom me ne zanima, 700 H1 EFI SE pa je očitno točno to, kar bi imel. :roll:
Kakšna pa je potem realno cena te 700-tke s homologacijo? Če kdo ve predno grem v Trzin?
Me pa še vedno zanima kako je z rezervnimi deli zanj (dobavljivost), kako dragi so (da ni kot BRP), kdo to servisira, kakšni so vijaki?

No tole zadnje z vijaki bo zagotovo vedel Jaka, ki ima vse skupaj v malem prstu. Torej colski ali metrični standard?

Še nekaj za Linhai... Je ta motor EFI ali z vplinjači kar se dobi pri nas?

LP

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 16 Apr 2009, 22:23

Homologirani KQ in BF verjetno pridejo malce predragi pa mogoče tudi preveč za kar potrebujem.
KQ bi se znalo dobiti še za kakšen euro ceneje od AC, malo pobrskaj pri prodajalcih. AC 650 ima še vplinjač, za Linhai 520 pa ne vem, najbolje da kontaktiraš prodajalca.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 16 Apr 2009, 23:01

AC ima vse metrično. Colski je bil samo Polaris do leta 2005 od takrat so tudi oni pri metričnih.
Linhai pa ni EFI. Čista klasika Keihin.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 17 Apr 2009, 07:37

hurco napisal/-a:Se opravičujem za malo poenostavljen post.
Bom poiskusil popraviti:

Vsi 4 WD pogoni pri atv-ju delujejo tudi rikverc.
Linhai 520 nima sprednje zapore, Yamaha grizzly 700 ni homologirana, KQ ni homologiran in BF tudi ni homologiran, se pa da dobiti podobne atv- je ki pa so homologirani, AC 650 je Ameriški proizvod, kvaliteta pa boljša od japoncev. A je sedaj še kaj narobe? :D
Glede na to, da te Branko ni suspendiral za deset dni te bom pa jaz :D . Torej deset dni ne hodi na pivo k meni :twisted:

Kar se pa AC650 tiče je pa vse standartno od gum vijakov sicer pa ti naj Hurco pove kaj več o tem.

sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 17 Apr 2009, 09:02

No če je AC standarden v vseh pogledih in je res metričen, potem je zagotovo tudi v ožjem izboru.

Sedaj sem na Suziju KQ 750, AC650 in Linhai 520. Dobro, vem, da je Linhai malo druga kategorija, samo mi je še vedno všeč. Zdi se mi le predrag, saj če dodam vitel in alu feltne, sem praktično na 7.000 EUR, AC pa recimo da 8.000, pa ima serijski vitel, da ne govorim o kvaliteti, pa še špero ma! Pa kdo potem sploh kupi Linhai??? Tukaj mora bit neka caka, ki je še ne razumem...
Zakaj je AC tako malo v SLO?

KQ pa je pomoje najdražji, dober pa pravijo da je, kakor sem pregledal vse teste iz HR in D...

Na HR testu tudi piše, da ima Linhai 520 neko zaporo diferenciala... Je to šalabajzerstvo avtorjev in nimajo pojma kaj pišejo???
*Citiram:
Prijenos klasi?ni CVT, u kombinaciji sa reduktorom izvu?i ?e maksimum iz motora u svim situacijama, i prenijeti ve?inu okretnog momenta na pogonske kota?e. 4WD se uklju?uje preko servo motora, i sa limited slip diferencijalom sigurno Vas izvla?i iz nemogu?ih situacija.
*konec citata.

Če prav razumem imajo vsi reduktor, KQ in AC pa še špero. Je to res?

Kdo od vseh treh je najbolj delavec? Je to AC?

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 17 Apr 2009, 09:47

Res je, če prideš do 7000€ potem je vseno bolje da, da se ozreš po KQ ali AC.
Ac jev je malo v sloveniji ker je velika ponudba ostalih atv jev v Sloveniji in se pač ljudje odločajo med vsemi. Drugo bil je precej drag pred to akcijo. Cene rezervnih delov so v mejah normale in tudi cene servisov to velja tudi za KQ in BF. KQ pomoje ni najdražji. Špero imajo vsi našteti modeli za Linhaja pa se točno ne ve kaj je na stvari. Nekje je zaslediti, da ima neko visko sklopko drugi spet pravijo,da je sploh nima ali pa , da ima delno zaporo. Najboljše , da vprašaš Boštjana on ti bo znal najbolje povedati kako in kaj. Najbolj delavec od vseh ja pa sigurno AC. Tudi KQ in BF nista slaba vendar imata bolj športni duši. Tudi teža je pomembna AC je bistven težji od ostalih dveh . Torej, če misliš uporabljati striktno za delo potem AC , če ne pa tudi ostali. AC ja lahko dobiš tudi dolgo izvedbo katere imajo že serisko dodan sedež za drugega potnika. Če pa se misliš voziti sam je pa KQ zelo primeren . Oba imate tudi primerno porabo glede na atv je. BF je pa divja zver, poraba je nekaj večja, prostora za dva dovolj.

l.p civava

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 17 Apr 2009, 11:25

AC 650 ima ugodno akcijsko ceno .... za letnik 2008.
Za par EUR več se je dalo dobiti tudi homologiran KQ K8.... vendar se letnikov 2008 (skoraj) ne da več dobiti. :?

KQ ni najdražji. Kolikor spremljam cene je med najcenejšimi. Če primerjaš iste letnike (2009).

Za delo so pa vsi omenjeni dobri, čeprav nekaterim bolj diši vse kaj drugega kot delo. :P

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 17 Apr 2009, 11:52

Hmm, potem moram pa počakati, da bo akcijska cena za Linhai, pa v napad. :D
Saj vem, da za začetek bi bil Linhai čisto dober, samo se bojim, da bo postal po letu prešvoh, potem pa se znebi tega Kitajčka, če znaš... Pomoje 2 jurčka je največ kar lahko dobiš za rabljenega, ker da moj ne bo videl blata, kaj šele vode mi itak nihče na koncu ne bo verjel... Torej sem "popušil" vsaj 4 jurčke.
Kakšna je potem cena za homologirani KQ letnik 2009 in kakšna za AC 700, kar je spet letnik 2009.
Homologacija je za mene POGOJ, mora pa biti tudi homologacija za 2 osebi! Imajo Linhai 520, AC in KQ vsi homologacijo za 2?

Ne potrebujem čistega delavca, večino časa se bom vozil po makadamih, gozdnih cestah, pač izleti... No mora pa imeti plug in kljuko za prikolico. Tako mi je ZELO pomemben reduktor, da je čim počasnejši, velik plus pa seveda tudi špera!

LP

LP

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 17 Apr 2009, 12:57

samo se bojim, da bo postal po letu prešvoh
Ima dva cilindra in s tem dober navor, to ni tako švoh zadevica.
Vsi našteti so homologirani za 2.
Vsi ki jih imaš v paci so dobri atv-ji, z vsemi boš neizmerno užival.
Če bi lahko tako enostavno izbral enega izmed njih bi se vsi vozili le z enim atv-jem. Vsak izbere sam glede na to kaj od njega pričakuješ in tudi po izgledu. Vsake oči imajo svojega malarja. Najbolje da greš preiskusiti mašince, prodajalci ti bodo z veseljem dali kakšen testni krog, na koncu pa samo prisluhni srcu in denarnici, pa se ne bo težko odločiti. ;)

sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 18 Apr 2009, 19:23

Hvala vsem, bom šel sedaj malo naokrog do zastopnikov in prodajalcev, potem pa počasi v nakup nečesa.

LP

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 21 Apr 2009, 08:46

Glede tiste špere ko toliko govorite vsi... sej vem da je včasih uporabna... samo kolikokrat dejansko je to? Večina jih skoraj nikoli ne vklopi 4x4 kaj šele špero...

Par filmov si poglejte če je res tok nujna špera da ne gre brez nje...
http://www.youtube.com/results?search_t ... I+520&aq=f

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 21 Apr 2009, 11:14

Dokler se voziš po normalnih cestah in vlakah še gre, če pa hočeš malo bolj ofroad potem je pa obvezna oprema in po snegu tudi. Sicer ima pa Hurco z tem veliko izkušenj pa naj pove. Pa tudi od voznika je odvisno in izkušenj in gum seveda.

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 21 Apr 2009, 11:30

Ja razlika je sigurno, v pogojih npr. prečkanje traktorskih kolesnic ali podobne luknje, kjer se ti spredaj eno kolo vzigne praktično ostaneš samo z zadnjim pogonom, res pa je to, da se to pri Arctic catih zelo hitro naredi, ker je ima relativno trdo vzmetenje. Pri ostalih atv-jih ki so mehkejši se kolesa dosti lepše prilagajajo terenu in kasneje ostaneš na treh kolesih. Pri posnetkih Linhai testov se tudi lepo vidi koliko pomeni izkušen voznik na atv-ju. S pravilno uporabo gasa in zavor ter pravilnim prenosom teže telesa se ves ta minus da zelo lepo izničiti, tukaj sem tudi jaz še precej "zelen", rabiš kar nekaj več kilometrov po grapah kot jih imam jaz. Najboljši primer kjer pa ne moreš z težo telesa kaj prida pomagati je pa gazenje južnega snega 20 cm in več, ali pa blato 20 cm. Tam pa enostavno sprednje kolo ki obstane povzroči super naslon na material spredaj, oziroma zavoro.

piko2
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Solčava - Zgornja Savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a piko2 » 21 Apr 2009, 18:57

No tako, pa smo nabavili. :D Doma je sedaj rabljeni SYM 600. V nakup tega sem šel zaradi res ugodne cene. Nabavljen je bil decembra, in ima do sedaj 450 prevoženih km. Prvi servis me še čaka. Če pa bi kopuval novega bi vrjetno vzel Linhai-ja 520.

Uporabniški avatar
koda73
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Morje

Odgovor Napisal/-a koda73 » 21 Apr 2009, 19:12

Čestitke ob nakupu.
Veliko varnih kilometrov ;) in naj ti čim bolje :supz: služi.
Upam, da si zaenkrat zadovoljen!

piko2
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Solčava - Zgornja Savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a piko2 » 21 Apr 2009, 19:16

Kolikor sem se danes vozil, sem zelo zadovoljen. Da pa bo zadovoljstvo še večje, bo pa treba še konjičke spustiti na plano.

Uporabniški avatar
GREGA
Začetnik
Reactions:
Kraj: dobrova pri lj
Kontakt:

PROSIM ZA NASVET

Odgovor Napisal/-a GREGA » 21 Apr 2009, 19:17

V PACI IMAM 2005 LETNIK KYMCO MXU 250 4000 KM ZGLEDA KOT NOV POZNAM LASTNIKA ATA 48 LET MIRNA DUŠCA , RES LEP PA 2000 EUR KOŠTA SAM MAL ŠVOH MOGOČE VOZIL SEM MOTOCROSS 3 SEZONE KOT MULC SDEJ SEM SE PA MAL UMIRIL PA BI KEJ PODOBNEGA DA SE PRIDRUŽIM VAM K MI JE KAR UREDU TALE STVAR

KAJ DOBIM ZA 2000 EUR DA SE BO IZPLAČALO HVALA VSEM ZA POMOČ BYE..

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Apr 2009, 19:28

Dobrodošel Grega. A si kaj "počekiral" tole ???

http://www.offroad.wbc.si/forum/viewtopic.php?t=1681

Drugače pa tud jaz poznam enga 47 letnega ata, lastnika baje 650, pa ne morem ravno trditi, da je umirjena dušca 8)
Tale kymco, ti bo na tvoje motoristične izkušnje po vsej verjetnosti v parih urah pre-švoh.

sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 21 Apr 2009, 20:44

Hja no, glede špere...

Za divjanje je zagotovo ne potrebuješ in nima prav nobenega pomena, kar se tudi lepo vidi na posnetku "Linhai 520 V-twin - Funride.se", kjer Linhai dirja z veliko lahkoto čez drn in strn.

No potem pa pride "plezanje" po terenu ali pa recimo pluženje snega.
Pri prvem, kot že omenjeno, ko se eno od prednjih koles odmakne od tal ali pa samo malo manj pritiska, si v tistem momentu samo še na zadnjem pogonu!!! To marsikdo niti ne ve, ampak takrat je povsem vseeno ali vlečejo vsi štirje ali pa samo zadnja dva...
Pri pluženju imam malce valovit teren na enem delu, ko bom hodil vzratno nazaj v hrib. Spet bo špera še kako pomembna, saj ko plug dvigneš , je večina teže spredaj...
Vse tole ne pišem iz kakšnih ATV-jevskih izkušenj, ker jih enostavno nimam. Vem pa zelo dobro kako zadeva deluje v drobovju...

En primerček, ki sem se mu smejal pred nekaj leti. V LJ na Gospodarskem razstavišču je bil nek sejem, tam pa neka off-road ekipa. Naredili so en podest in lepo položen vzpon, 10 metrov po ravne, potem pa spet navzdol. No po tem podestu se je vozilo samo z desno stranjo vozila, leva pa je šla po asfaltu... Otročje je izledalo, rekel bi, da to premaga vsak oseben avto, vendar Lada Niva tega ni zmogla nikakor... Ko se je klančina začela, se je zazibala in v zraku sta bila zadnje desno in sprednje levo kolo. Ob pritiskanju na gas, se je terenec vsakič odpeljal v nasprotno smer (nazaj v dolino)... Jasno, nima zapore prednjega diferenciala, niti nima zapore zadnjega. No ima pa zaporo srednjega, zato vedno vlečeta 2 kolesa, en prednji in en zadnji, žal pa je povsod eden v zraku, kar pomeni, da se vrtita v prazno... Pa če je to 4 x 4??? No, ATV-ji so v plusu, ker zadaj nimajo diferenciala, tako da bi to prepreko preplezali s pomočjo zadnjega levega kolesa, ki je ves čas trdno na asfaltu...

Linhai 520 je zelo simpatična mašinca in bil je moj favorit. Ker pa hočem špero in jo bom tudi rabil, sem prišel na KQ in BF. Jah vem, to je cenovno +50%, vendar pa vseeno ni to samo znamka. 750 ccm je kljub vsemu drug rang. No in čisto na koncu je odpadel še KQ, vse odlično in bil sem prepričan, da je to to, edino kar moti pa je, da je (menda) malce majhen za 2 osebi, najbolj pa moti 1 cilinder. No pa smo na BF 750, ki je točno to kar rabim.
Za moje potrebe je to natančno to. No tudi glede moči, je to verjetno edino pametno, saj sem imel že od vseh Tomosov, pa potem Aprilia RS125, pa Pegaso 650, pa CBR 600, pa ZX 9R...
Kar pa se tiče velike porabe na BF, mi je pa popolnoma vseeno, ker toliko se pa spet ne bom vozil. Vseeno pa sem prepričan, da je velika poraba BF eno veliko nakladanje tistih, ki ga nimajo! Ker vem veliko o agregatih od motorjev in avtomobilov, pa tudi diplomirov sem na strojništvu, me ne bo nihče prepričal, da za enako moč nek drug motor porabi 40% več. To enostavno ni res! Verjetno je razlika zaradi dveh valjev, samo to je največ 2-3% višja poraba, potem pa mogoče še kakšen procent zaradi mase... Ne pa 40% več, halooo!
Če pa je že komu res pokuril toliko več, potem pa naj menja lambda sondo in poraba se bo čudežno spustila... :lol:

LP

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Apr 2009, 21:00

sandi9 napisal/-a: me ne bo nihče prepričal, da za enako moč nek drug motor porabi 40% več. LP
Odvisno od menjalnika !

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 21 Apr 2009, 21:38

Potreba po šperi se pokaže že pri prečkanju debla na neravni podlagi kjer se ga ne moreš lotiti pravokotno. Jaz se peljem čez brez problema (v tem primeru se visco-lock zelo dobro obnese), Linhai 300 4x4 pa z veliko težavami. 2x je bil že pod robom in smo ga morali dvignit nazaj na stezo. sicer po strmih vlakah prepletenimi s koreninami gre presenetljivo dobro dokler ima dovolj hitrosti in ga ne odbije za rob. Ko se ustavi in je treba nadaljevati poćasi pa se začnejo problemi z dvignjenim kolesom.
V takšnih razmerah na dokaj trdem terenu se mi zdi, da je visco-lock prava stvar, kar pa je povsem drugače pri speljevanju in počasni vožnji na mehkem terenu in snegu. Tam je mehanska špera zakon.

Uporabniški avatar
dukimen
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a dukimen » 21 Apr 2009, 21:41

jaka napisal/-a:Drugače pa tud jaz poznam enga 47 letnega ata, lastnika baje 650, pa ne morem ravno trditi, da je umirjena dušca
jaz ga tudi poznam :supz: :respekt :smeeeh:

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 21 Apr 2009, 21:47

@sandi9; mislim, da ti bo po opisanem bolj pristajal TV kot BF. Lažje boš plužil ima špero, dovolj moči pa še prostora za dva je več kot dovolj. ;)

sandi9
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sandi9 » 21 Apr 2009, 21:52

Ja, to pa se strinjam, lahko je delno razlog v menjalniku.

1. prestava:
Če je večja res lahko malo dvigne porabo, saj se motor neprestano vrti nekaj višje za isti rezultat. Vseeno višji vrtljaji še ne pomenijo višje porabe, saj je poraba sorazmerna s proizvedeno močjo oz. navorom. Torej za 400 kg porivat v 15% klanec s hitrostjo 20 km/h rabiš neko moč. Sedaj pa lahko to pridobiš pri 2.000 ali pa pri 2.500 vrt/min, poraba bo precej blizu.

2. v celoti slabši izkoristek menjalnika:
No to pomeni celotnega sklopa prenosov in pa predvsem jermena. Vse to, kar je slabši izkoristek, pa se pretvori v TOPLOTO!
Da je menjalnik od BF hudičevo slabši od KQ potem pomeni, da bi imel slabše performanse. Moči motorja sta podobni, pospeški so na BF boljši, končna pa verjetno skoraj enaka. Na BF pomoje tudi ni kakšnega posebnega hlajenja menjalnika, ali pač? Ker če govorimo o moči npr. 40 kW in imaš 40% slabši izkoristek, potem to pomeni 16 kW toplotne moči. Mislim, da vsi vemo koliko greje en kalorifer, pa ima samo 2 kW! Če bi se tako grel, potem bi se jermen scvrl v nekaj minutah...

Nekje tukaj sem že prebral, ko je nekdo napisal, da so šli eno turo skupaj z nekaj ATV-ji Cerknice, na koncu pa so vsi nalili enako goriva. Notri pa je bil BF, pa Grizli, pa mislim da še BRP 800...
Pomoje je vse v načinu vožnje in merjenje porabe na prevožen km z ATV je lahko precej brez veze. Kaj pa če rijem po kolovozih, neprestano koristim špero in podobno... Poti ne bom naredil v 3 urah za 10 km, pokuril bom pa zagotovo 15 litrov goriva. Če malo poračunam, bo poraba 150 l na 100 km...

Glede prečkanja debla se 100% strinjam, to je podobo tistemu kar sem opisal za Lado Nivo...
Špera na BF je hudičevo podobna visco, le da ima ročno komando. Očitno ni v diferencialu parkljasta vez, temveč nek sinhron, ki lahko prime tudi samo delno, čeprav vsi pravijo, da je hoda premalo, da bi se lahko igral...

Kaj hudiča je pa sedaj TV? Se oproščam, ampak to je pa nekaj novega za mene, ki sem v ATV res popolni zelenec.

LP
Zadnjič spremenil sandi9, dne 21 Apr 2009, 21:54, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 21 Apr 2009, 21:53

Če imaš večjo moč na motorju jo boš verjetno tudi uporabljal, zato bodo precej večji pospeški, katere pa boš moral izničiti na zavorah, za vse to pa gotovo rabiš nekaj več goriva al kako. Zadnjič smo se furali s Čivavo, on ima BF, jaz pa AC 400 trv ta velik, teža ista. od pumpe do pumpe moja poraba 15 litrov, njegova 19,5.

Odgovori