1.) K&N filter...nekih presežkov verjetno ne boš doživel...moje subjektivno mnenje je, da lepše vleče v srednjem in višjem območju obratov...še enkrat subjektivno mnenje!
Jaz sem ga nabavil pač iz praktičnih razlogov (vzdrževanje)...in pa da od viška pretoka glava ne boli...premali pretok=lučka!
2.) Olje...jaz ostajam na originalu...inžinerji BRP-ja oz Rotax-a so mnogo pametnejši od mene...kaj kdo polni v embalažo ne vem, vem pa recimo da Repsol Racing program polni Mariborski (bivši) Mapetrol!
Če orig. olje uporablja Jager na vseh dirkah (kako vozi pa vemo), je za mene tudi dovolj dobro.
Sicer je govora o 2-taktnih motorjih (video)...vendar menim, da 4 taktni Rotax funkcionira po specifičnih zahtevah.
Ni pa poanta samo v olju temveč tudi v aditivih, ki so v glavnem skrivni "recepti" vsakega proizvajalca in ni razloga, da jim ne bi verjel!
http://www.youtube.com/watch?v=u0ijVHBH ... ture=feedu
Kolegica, ki je mag.kemije in glavni kemik pri Mapetrolu, mi je razložila kako pomembni so aditivi..njihova sestava in kvaliteta...ampak jaz sem bolj navadne sorte in tega ne znam ponovit....v glavnem jaz sem za original.
Ampak kot rečeno...vsak po svoje!
3.) Svečka...svobodna izbira...moja je pač Iridium...seveda po temeljitih posvetovanjih!
Za lažjo predstavo video...seveda ni nujno, da vsemu verjamemo....vendar ne vem, če se jim splača razvit nov produkt, ki je pač enak staremu samo izgleda drugače
http://www.youtube.com/watch?v=tS4MV2pE ... re=related
4.) 100 oktanski bencin....občasno ja, ne pa vedno!
Prepis iz nekega drugega foruma...debata o oktanih!
(((100 oktanski bencin je manj eksploziven in zato prenaša višje vrednosti kompresijskega razmerja (kasneje pride do samovžiga).
Torej, če hoče motor izkoristiti 100 oktanov rabi višje kompresijsko razmerje.
100 oktanski bencin je manj prijazen do kolja, ker ima več aditivov (ki zvišajo oktansko število). Včasih je bil to svinčev tetraetilen, danes so izomeri in ciklične spojine. Zanimivo, da tudi alkohol in celo voda povečata oktansko število, vendar prinašata manjši energetski doprinos in še mešanje z bencinom je slabo.
Sploh ni nujno, da je energetska vsebnost več oktanskega števila višja. Celo zelo velikokrat je obratno, saj spojine, ki zelo povečujejo oktansko število vsebujejo manj ali celo nič kemične energije.
Še malo referenc:
http://www.faqs.org/faqs/autos/gasoline...
If you are already using the proper octane fuel, you will not obtain more power from higher octane fuels. The engine will be already operating at optimum settings, and a higher octane should have no effect on the management system. Your driveability and fuel economy will remain the same. The higher octane fuel costs more, so you are just throwing money away.
Spremebe pri moči sploh niso tako majhne. Seveda pa se morajo dovolj zgodaj odpirati tudi ventili.
Vse to loči visoko navite motorje od "običajnih".)))
Konec prepisa!
Vse moje navedbe temeljijo na mojih izkušnjah in "študijah" ter priporočilih tistih, ki o teh stvareh v resnici nekaj vedo!
Vsak pa najde svoj "recept" za svoj motor! Moj je pač takšen in dokler sva oba zadovoljna (jaz in Rotax) ostajam pri tem!